Иван МихайловКакво докладваха българските служби за Украйна ? Този въпрос

...
Иван МихайловКакво докладваха българските служби за Украйна ? Този въпрос
Коментари Харесай

Какво докладваха българските служби за Украйна ?


Иван Михайлов

Какво рапортуваха българските служби за Украйна? Този въпрос стана настоящ след 24 февруари. След като Атанас Атанас от ДСБ, началник на вътрешната комисия в Народното събрание, нападна в края на предходната седмица разузнаването, цивилно и военно, че е излъгало депутатите на закритото съвещание на Народното събрание по тематиката за възможна война в Украйна.

Според Атанасов ръководителите на Държавната организация „ Разузнаване “-ДАР и Служба „ Военното разузнаване “, са декларирали, че в кратковременен проект не следва да се чака огромен боен спор. Мащабна рискова атака против Украйна е нереалистична в идващите месеци. Пълномащабен боен спор не следва да се чака.

Мащабна бежанска вълна не следва да се чака. ДСБ разви тази теза и в съботните телевизионни блокове, където с изключение на Атанасов по Би Ти Ви, в Българска национална телевизия взе участие „ специалистът “ Стоян Михалев, артист.

Шефът на вътрешната комисия в Народното събрание разгласи, че на България не и трябват „ две разследващи организации “-цивилно и военно. А нашите партньори-САЩ, Германия и Англия имали по една разследваща работа, надлежно Централно разузнавателно управление на САЩ, Разузнавателна служба на ФРГ и МИ-6.

Изглежда безусловно неуместно представящият се за специалист Атанасов, някогашен шеф на Национална работа „ Сигурност “, да не познава материята и да приказва откровени лъжи. С какво разполагат Съединени американски щати в разследващата сфера? Ето с какво:

Централно разследващо ръководство (ЦРУ) – Central Intelligence Agency (CIA)

Национална работа за прикритие – National Clandestine Service (NCS)

Агенция за национална сигурност (NSA) – щаб, Форд Мийд, Мериленд

Министерство на защитата – United States Department of Defense]] (DoD)

Агенция за въздушно разузнаване – Air Intelligence Agency (AIA)

Военно разузнаване – Army Military Intelligence (MI)

Агенция за военно разузнаване – Defense Intelligence Agency (DIA)

Разузнавателна работа на морската пехота – Marine Corps Intelligence Activity (MCIA)

Национална организация за геокосмическо разузнаване – National Geospatial-Intelligence Agency (NGA)

Национална работа за разузнаване – National Reconnaissance Office (NRO)

Агенция за национална сигурност – National Security Agency (NSA)

Централна работа за сигурност – Central Security Service (CSS)

Военноморска работа за разузнаване – Office of Naval Intelligence (ONI)

Министерство на правораздаването – United States Department of Justice (DOJ)

Федерално бюро за следствие (ФБР) – Federal Bureau of Investigation (FBI)

Отдел за национална сигурност – National Security Division (NSD)

Министерство на вътрешната сигурност – United States Department of Homeland Security (DHS)

Разузнаване на крейбрежната защита – Coast Guard Intelligence (CGI)

Дирекция за информативен разбор и инфраструктурна отбрана – Information Analysis and Infrastructure Protection Directorate

Министерство на енергетиката – United States Department of Energy (DOE)

Разузнавателна работа – Office of Intelligence (OI)

Външно министерство – United States Department of State (DOS)

Бюро за разузнаване и изследване – Bureau of Intelligence and Research (BIR)

Министерство на финансите – United States Department of the Treasury (DOT)

Служба за поддръжка на разузнаването – Office of Intelligence Support (OIS)

Не е единствено Централно разузнавателно управление на САЩ май…. Да, Великобитания има разследващата служба-Secret Intelligence Service-SIS, наричана още МИ-6, подчинена на Министерство на външните работи. Това е цивилното разузнаване. Но в Министерството на защитата е основана дирекция „ Военно разузнаване “. През септември м.г. сред двете служби и двете ръководещи ги министерства избухна скандал във връзка незабавното евакуиране от Афганистан. Според обява на „ Таймс “ външният министър Доминик Рааб отхвърлил изказванията, че негово министерство е реагирало постепенно на събитията в Афганистан и бързото връщане на власт на талибаните. Той загатнал, че военното разузнаване носи виновност за несъответстващата преценка и подценяването на талибаните, нещо което не бе посрещнато добре в Министерството на защитата.

Преди това министърът на защитата Бен Уолъс подлага на критика Форин офис за оставени документи в посолството в Кабул, които могат да изложат на риск афганистанци, помагали на британците.

Само в Германия формалната разследваща служба-BND е една, само че в Министерството на защитата има също дирекция за военно разузнаване.

Както апропо е и у нас. Имаме Държавна Агенция „ Разузнаване “ и Служба „ Военно разузнаване “, преди „ Военна информация “, която е дирекция към Министерство на защитата, а не е независима разследваща организация.

Какво рапортуваха службите в Народното събрание? Според осведомени предоставената информация е била „ обща “ предвид на слушателите. Няма разследваща работа в света, която да разкрива източниците си и детайлности за добитата информация зад граница пред толкоз необятна публика, пък била тя и народни представители.

Едно е да се приказва на закрито съвещание в парламентарна комисия, друго е в залата на Народното събрание. Има заплаха от теч на информация. Не един път в близкото минало е имало сякаш закрити съвещания с класифицирана информация, която след това се преразказва пред медиите свободно от депутати.

Второ. Костадин Костадинов от „ Възраждане “ се оплака, че го били арестували в Украйна като съветски сътрудник по данни на българското разузнаване. Парламентарните групи на тази партия и Българска социалистическа партия намерено работят за Русия, блокират всяка опция за оказване на военна помощ на Украйна. Каква е гаранцията, че класифицирана информация от службите няма да бъде занесена в съветското посолство? Абсолютно никаква. Реалната добита информация за идна война в Украйна е била предоставена в точния момент на премиера Кирил Петков и президента Румен Радев, настояват осведомени. Но тя не е била от ДАР, а от военното разузнаване. Военните разведки са дали точна и вярна информация за идното съветско навлизане, в това число и за живеещите там българи, безапелационни са източниците на Breaking.bg.

Да напомним, че Румен Радев, посредством свои протежета, овладя всички разследващи и специфични служби през май месец м.г. При отстраняването му тогавашният шеф на ДАР Атанас Атанасов съобщи, че това е поради „ дългата ръка “ на Кремъл.

На негово място бе назначен Антоан Гечев. Разследване на уеб страницата zonanews.bg разкри, че бащата на новия шеф е някогашен разузнавач на Разузнавателното ръководство на МНО-РУМНО на комунистическа България и руското ГРУ във Вашингтон в средата на 80-те години на предишния век. Самият Гечев-младши бе зам.-директор на военното разузнаване и боен аташе в Рим.

Какво е правил Кирил Петков с предоставената му в точния момент информация не е доста ясно, само че е ясно, че българското държавно управление и ръководещата четворна коалиция върви много след събитията в Украйна и то в клопката на проруската Българска социалистическа партия, която се бори за „ националния интерес “ на България. Изявлението на Кирил Петков, че не му „ дрънчи на война “ е доказателство за несъответстващото ръководство на „ четворната коалиция на обединенията “.

Всъщност войната в Украйна развърза ръцете на хората към Атанас Атанасов и Демократична България с цел да опитат да конфигурират свои хора в разследващите служби. Според неофициална информация човек на някогашния шеф на НСС на управителен пост в Служба „ Военно разузнаване “ неотдавна е бил „ изчегъртан “ и уволнен. Затова Атанасов подмята концепцията за „ една разследваща организация “ в България. Опитите му да „ реформира “ службите се разрушават като талази в стена. Първо Румен Радев, а след това и Кирил Петков опазиха службите и пернаха шефа на ДСБ през пръстите с подмятания да не пипа там. Той опитал и в ДАНС да постави собствен човек най-малко за зам.-директор, само че го отрязали.

В сякаш „ стабилната коалиция “ се „ сталинградска борба “ за преодоляване на разследващите организации. Срещу Атанасов се разгласи и новият боен министър, който отсече, че има вяра на разследващите служби и разчита на информация от тях. Идеята на шефа на ДСБ и някогашен комунистически прокурор по Възродителния развой да сплоти двете разследващи служби в една с негов човек отпред ще нанесе непоправими вреди на сигурността на страната, безапелационни са специалисти.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР