Иван Кръстев, Файненшъл таймс, Конфликтът между Русия и Украйна представлява

...
Иван Кръстев, Файненшъл таймс, Конфликтът между Русия и Украйна представлява
Коментари Харесай

Иван Кръстев за войната на Путин срещу Украйна: Перверзният край на последната европейска империя

Иван Кръстев, Файненшъл таймс,

Конфликтът сред Русия и Украйна съставлява „ извратеният завършек на последната европейска империя “, написа политологът Иван Кръстев в обява за авторитетното английско издание Файненшъл таймс (ФТ).

Примерът Петър Велики

Запитан на кого най-вече се възхищава Владимир Путин, човек от най-близкото обграждане на съветския президент е дал отговор изсъхнало: Иван Грозни, Екатерина Велика и Петър Велики. " Миналата седмица съветският президент обществено съпостави себе си с Петър Велики, а нашествието в Украйна - с неговите експанзионистични войни отпреди три века ", написа Кръстев. Според него концепцията за съветски свят – културна идея, доста по-широка от Руската федерация - е била „ принесена в жертва на олтара на самодържавието и съветската етническа принадлежност. “ Подобна визия е лишена от връзка с универсалните полезности и не е привлекателна за съседите на Русия. Случващото се в Украйна, също така, е и срив на концепцията за постсъветска еднаквост, както и на потреблението на разгрома на Хитлер в съветската национална митология, написа създателят.

Цената за демонстрацията на военна мощ е сривът на меката мощ Москва, спирането на връзките с Европа и трайното омерзение на Стария континент от Русия, показва Кръстев. В резултат на това множеството европейци са се дали прошка с илюзията за някакво допустимо консолидиране на Русия в техния свят.

Путин унищожи " съветския свят "

Преди войната олигарсите на Путин и междинната класа в страната са се чувствали и живели като част и от Русия, и от Запада. Това към този момент няма да е допустимо, показва Иван Кръстев. И още:

„ Изграждайки автокрацията си, Путин унищожи " съветския свят ". Това е най-добре очевидно в региона на културата. Империите най-често се раждат на бойното поле, само че умират в книжарниците “. Кръстев предизвестява, че измежду жертвите на нашествието на Путин може да се окаже и съветският език. Дори болшевишката гражданска война и комунистическият режим не са съумели да повлияят на интереса към славянския език, напомня създателят.

" Много руснаци по света към този момент се усещат като изгнаници "

„ На Запад да бъдеш руснак от ден на ден се приравнява с това да не принадлежиш към самия Запад. Много руснаци, живеещи отвън Русия, през днешния ден се усещат като изгнаници “, показва още в публикацията си за Файненшъл таймс Иван Кръстев.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР