Иван Костов явно е забравил Конституцията, но ние не сме

...
Иван Костов явно е забравил Конституцията, но ние не сме
Коментари Харесай

Радев към Иван Костов: Не сме забравили, че България бе разпродадена на безценица

" Иван Костов очевидно е не запомнил Конституцията, само че ние не сме не запомнили, че по негово време България беше разпродадена на безценица. Българската позиция е ясна - няма да изпращаме оръжия за Украйна ". Така президентът Румен Радев отговори на бившия министър председател Иван Костов, който по-рано тази седмица го подлага на критика, че е  " съветски сътрудник за въздействие "  и  " узурпира власт "  с изявленията си против оказването на директна военна помощ на Украйна.  

" Политическите партии, а не президентската институция, от дълго време излязоха отвън нормите на българската конституция със систематичния си отвод да поемат отговорност и да сформират държавно управление ", каза Радев. 

Той добави, че съгласно конституцията президентът е задължен да назначи служебно държавно управление, когато партиите не желаят или не могат, или ги е боязън от това. 

" В момента имаме композиция от всички тези случаи ", посочи той.

Радев разяснява, че не е  " толкоз ужасно да се ръководи страната дейно даже по време на най-тежка рецесия "  и добави, че даже на вероятно последващо постоянно държавно управление ще му е по-лесно, защото назначеният от него длъжностен кабинет бил решил доста проблеми. 

Радев за следващ път се разгласи и срещу изпращането на муниции за Украйна на държавно равнище.

" Ако частните компании в България, които могат да създават снаряди по натовски стандарт, решат да изнасят за Украйна - междуведомствена комисия за експортен надзор и неразпространение на оръжията за всеобщо заличаване би трябвало да изисква документ за краен консуматор, обясни Радев. 

Трябва да е ясно и ние да знаем, че тези снаряди отиват при европейските сътрудници на България, каза президентът.

Български муниции обаче доближават до там през покупко-продажби с медиатори или частен бизнес и това не е загадка макар периодическите мнения на Радев. Миналата седмица служебното държавно управление официализира схема със остарели муниции за над 300 млн. лв., които е доста евентуално да се озоват в Украйна.

По-рано тази седмица Иван Костов напомни, че 48-ото Народно заседание задължи държавното управление да даде военно съоръжение на Украйна, като решението на Народното събрание не е за еднократна военно-техническа помощ, а за продължаваща.

По думите на Костов отводът на Радев българската отбранителна индустрия да създаде 155-милиметрови снаряди е удар по промишлеността и стопанската система на страната.

 

Инфо: mediapool.bg

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР