Иван Костов отвърна на президентът Румен Радев в интервю пред

...
Иван Костов отвърна на президентът Румен Радев в интервю пред
Коментари Харесай

Костов отвърна на Радев: Не е купен, а е идеен привърженик на Путин и иска Русия да спечели войната

Иван Костов отвърна на президентът Румен Радев в изявление пред " Флагман ".

Вчера президентът нападна някогашния министър председател Иван Костов. „ Г-н Костов очевидно е не запомнил българската конституция, само че ние не сме не запомнили, че по време на неговото властване България беше разпродадена на безценица. Българската позиция е ясна и еднопосочна – ние няма да изпращаме оръжие и муниции за Украйна “, каза президентът. 

" Защо някой публицист не му зададе въпрос – желал ли е някой да принуждава или да приканва Съветският съюз да подписва контракт с Хитлер, когато той навлиза с войските си и нападна Москва? Защо не отговори на този въпрос? Това е основният въпрос. Жалко за този човек, тъй като той още веднъж демонстрира незнанието си. ", споделя Костов.

" Президентът води някаква политика на поддръжка на тези крила в Българска социалистическа партия, които се борят за власт. И от тази позиция той приказва това, което желаят да чуят гласоподавателите на „ Левицата “ и на Българска социалистическа партия, а даже и на „ Възраждане “. Той мисли, че това е, което те желаят да чуят. И може би е прав. Но това е доста дребен сегмент от българското изборно тяло. Това са доста малко хора. Какво е особено за тази позиция? Тази позиция е двулична, тя е нечестна. Тя носи негативи на България. Аз го разясних и оня ден, когато той направи тези изявления. Явно е, че никой няма да поддържа България нито за участие в еврозоната, нито за Шенген, в случай че не се промени тази държавна позиция. Защото тази позиция е доста значима за Европейския съюз. Защото войната на Русия против Украйна е доста предопределен проблем за съюза. От тази позиция, изявленията на президента, от една страна, дават отговор на щенията на гласоподавателите на левицата, от друга, нанасят тежки външнополитически вреди на България. От трета страна, не дават отговор на убежденията на огромното болшинство от българските жители, на обществото ни, което бе изразено и в гласуването на първото решение от 3 ноември за предоставяне на военно-техническа помощ на Украйна. То беше гласувано със 175 гласа, което е конституционно болшинство. С други думи, президентът, говорейки тези неща, каквото и да мисли, че прави, каквато и политика да мисли, че прави, той влиза в остро несъгласие с конституционно болшинство в Народното събрание, което може да му гласоподава импийчмънт. "

- Какъв е ползата на президента да влиза в конфликт с болшинството български жители?

- Не знам! Не знам! Това е изумително! Това е първият президент, който прави тези неща. Вие си спомняте, преди време първо Желев, след това Петър Стоянов – всички следваха настроенията и възбудите на обществото. Желев се опълчи на Филип Димитров, Петър Стоянов се кандидатира като самостоятелен (през 2001 година - б.а), тъй като искаше да води политика, която въпреки всичко дава отговор на тези ползи, на тези показа на обществото. Първанов направи същото във втория си мандат. Всеки президент се е опитвал да бъде с болшинството, т.е. да бъде президент на множеството българи. Този президент прави тъкмо противоположното – той гледа да е президент на Българска социалистическа партия и на „ Възраждане “. И на „ Левицата “. Странно държание.

- В този смисъл, смятате ли, че той е достоверен русофил или е „ натовски офицер “, както пък го обвиняват от друга страна? Що за човек е Радев? Доста е енигматично.

- За мен не е (енигматично). Той е един от идейните поддръжници. С държанието си на съветски сътрудник за въздействие той евентуално е почтен човек, в смисъл не получава някакви пари, не го купуват, само че това дава отговор на вътрешните му убеждения. Мисля, че това са му убежденията. Той беше сигурен, че Русия ще победи Украйна за три дни или за една седмица, нали си спомняте?

- Така е, да.

- Е, той и в този момент е сигурен, че руснаците ще завоюват войната. Може би. Защото желае да е по този начин. Така че не е мистериозен.

Цялото изявление в 

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР