Иван Гешев коментира решението на президента да подпише указа за

...
Иван Гешев коментира решението на президента да подпише указа за
Коментари Харесай

Гешев щял да промени нагласите, че главният прокурор е недосегаем

Иван Гешев разяснява решението на президента да подпише указа за назначението му и да отвори необятен спор за промени в Конституцията, свързани със статута на основния прокурор.

Това, което разясних с президента Радев, е същото, което той изложи в обръщението си. Президентът ме уведоми, че ще желае промени в Конституцията, изясни Гешев.

Аз съм с ясното схващане, че прокуратурата би трябвало да е много по-активна и да отговои на упованията на българските жители за повече правдивост. В огромната си част това, което сподели президента е, че обществото чака повече правдивост, съобщи новоизбраният основен прокурор на излизане от Президентството.

Не знам какво е мнението на президента за мястото на прокуратурата, само че моето мнение е, че би трябвало да остане част от правосъдната власт, което е и мнението на огромна част от прокурори, следователи и правосъдни чиновници. Не съм чул какво тъкмо счита президентът да се промени, а че ще има необятен спор, разяснява още Гешев.

Той не бил склонен с внушението, че прокуратурата е причина за всевъзможни проблеми в тази страна.

Това мнение се опитвал да наложи " един политико-олигархичен кръг. Именно съгласно този кръг, прокуратурата е отговорна за всички проблеми в страната и отхвърля, че има проблеми, които следват да бъдат изчистени, е мнението на Иван Гешев.

Разделителната линия е дали спазваш закона. Явно поради реакцията, която беше по отношение на процедурата за избор, е реакция на терзание. Трябва да се тормозят всички хора, които не съблюдават закона, повтори остарялата си теза наследникът на Цацаров.

Иван Гешев се закани да развенчае мита, че основният прокурор е недостижим. Щял да го направи с пояснение на гражданска бистрота.

Не бил склонен политиците непрекъснато да подават сигнали към основния прокурор. Защото " основният прокурор не е пощенска кутия, има способени прокуратури ". За мен е по-рационално българските политици да си внасят сигналите където би трябвало, а не да си вършат реклама на гърба на основния прокурор, е тезата на Гешев.
Наследникът на Сотир Цацаров счита, че прокуратурата се регистрира задоволително. Все отново добави, че " някои неща могат да бъдат усъвършенствани в тази тенденция ".

На въпрос дали, в случай че Сотир Цацаров заеме поста ръководител на КПКОНПИ, той ще встъпи по-рано в служба, Иван Гешев не се нае да разяснява.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР