Иван Гешев е главен прокурор на България. Завършил е школата

...
Иван Гешев е главен прокурор на България. Завършил е школата
Коментари Харесай

Липсата на съчувствие към Гешев е по-страшно от взрива. Ще попадне ли на свои разследването?

Иван Гешев е основен прокурор на България. Завършил е школата в Симеоново. Пътят му към върха потегля нерешително, даже мъчно и с провали на места. Минава през Перник, след което внезапно задкулисието под формата на орис му се усмихва. Става наблюдаващ прокурор по делото против фалираната банка КТБ. След това арестува кметиците на „ Младост “ Десислава Иванчева и Биляна Петрова и става първо началник на спецпрокуратурата, а по-късно зам.-главен прокурор. Когато Цацаров си потегля той декларира, че няма да се кандидатира за поста, тъй като не желае да взе участие в „ кални битки “. След което се оказва единствен претендент за основен обвинител…

Следват поредност от кавги, в които името му е забъркано. Нарицателни стават дружеските му връзки с водача на ГЕРБ и министър председател Бойко Борисов.

 

На митингите през 2020 година главните лозунги и викания са „ Гешев е срам! Оставка и затвор! “ Полицаи бият протестиращи. Прокуратурата се затваря очите. Извършени са десетки подслушвания на протестиращи и партийни водачи – прокуратурата спи.

Но Гешев желае, упорства народът да му има вяра, да го обича даже. Защото, както самичък споделя, е „ инструмент в ръцете на Господ “. Напоследък все по-често се изрича като политик, заприказва се за негов политически план.

Харесайте ме и ми повярвайте, аз съм рицаря на Справедливостта и Закона. Това сънува Гешев. Не и жителите.

И ето ни пред избухналия гърмеж: прокурори и близки до властта на ГЕРБ аналицатори и от другата страна - обществото. Едните застават до Гешев, другите - иронизират.

 

***

Една история от Сицилия

 

В слънчевия сицилиански следобяд на 19-ти юли 1992 година съдия-следовател Паоло Борселино потегля към дома на майка си в Палермо с цел да се види с нея, както всяка седмица.

Изминали са съвсем два месеца от адския гърмеж, предизвикал гибелта на Джовани Фалконе, брачната половинка му и тримата му бодигардове. Мафията е посочила своята мощ и грубост на магистратите, които се боят против нея по всевъзможен начин на закона. В деня на погребението на своя непосредствен другар Борселино се обръща към сътрудниците си: „ Това е нашата орис. Онези, които се опасяват, по-добре да изоставен още в този момент ".

След няколко дни шестима проверяващи магистрати от Специалния екип за битка с мафията подават рапорти за овакантяване. Останалите, под управлението на Борселино, продължават войната с корупцията и мафията.

В този парещ неделен следобяд Борселино се пробва да не мисли за работа. Пътува с екскорт от карабинери. Пред дома на майка му е паркиран дребен Фиат 126, в който дебнат убийци на мафиотския необут Тото Риина, по прякор Звяра. Задействат заложените експлозиви. Взривът е заплашителен. Петимата бодигардове и съдия-следовател Паоло Борселино умират на място. Майка му вижда всичко от прозореца на дома си.

Убийството на Паоло Борселино подвига на крайник цяла Италия. На погребението се стичат десетки хиляди гневни жители, а присъстващите политици колкото да са опазени от линчуване. Гражданската реакция принуждава държавното управление да разгласи така наречен „ трета война против мафията “. Само след година близо 400 мафиоти са наказани и вкарани в пандизите. Сред тях е и Тото Риина - Звяра, считан за уредник на убийството на Фалконе.

 

***

Друга история с поучения

 

Италианският публицист Роберто Савиано се прочува през 2006 година, когато е издадена книгата му „ Гомор “. Тя е преведена на 42 езика и се трансформира в международно събитие. Неаполитанската мафия Камора издава смъртна присъда на Савиано поради разкритията, които той прави в книгата си. Тогава възмутени жители се подвигат в цяла Италия в отбрана на журналиста. Само в Неапол седмици наред стотици хиляди италианци са на улицата, с цел да поддържат Савиано. От 2008 година той е под полицейска отбрана. В Италия се основава придвижване „ Аз съм на страната на Савиано “.

 

***

Да погледнем оттатък океана

 

След като Джон Ф. Кенеди печели президентските избори през 1960 година, брат му Робърт Кенеди става основен прокурор и правосъден министър. Известни са неговите организаторски качества, политическа мъдрост и правни познания. Без закъснение и съмнение Боби Кенеди стартира радикални промени в правосъдната система на Съединени американски щати. Усилията му са ориентирани главно към битката с мафията и проведената престъпност. По това време началник на ФБР е Джон Едгар Хувър, човек с сложен темперамент, само че с голяма воля да води война с престъпността и корупцията. Боби Кенеди и Хувър постоянно спорят по дадени въпроси, само че сплотяват напъните си за битката с беззаконието, заливащо страната. Само за година и половина техните старания реализират 800% растеж на издадените присъди против мафиоти и корумпирани управници по веригата от обособените щати до Вашингтон.

Пак двамата с обединени старания разкриват мафиотската същина на някои от синдикатите в Съединени американски щати и по-специално на всесилния по това време Джими Хофа.

Робът Кенеди е погубен на 5 юни 1968 година по време на кандидат-президентската акция, която той е на път да завоюва.

 

***

Какво става в Русия?

 

Допреди 2 години общоприет прокурор на РФ бе Юрий Чайка. Човек от близкия кръг на Владимир Путин, препоръчан за поста персонално от него. По този мотив известният съветски политически наблюдаващ Валерий Анпилов написа: „ Имаше известни подозрения, че мафията е безконечна, само че в Русия това към този момент е потвърдено. Генералният прокурор Юрий Чайка го потвърди “.  

Сергей Магнитски е юрист на предприемача Уилям Браудър. Юристът умира в ареста „ Матроска тишина ” в Москва през 2009 година Властта твърди, че гибелта е настъпила поради сърдечна непълнота, само че по тялото му личат белези от побои и изтезания. Лично генералният прокурор Юрий Чайка разпорежда да не се проверява гибелта на Магнитски. 

Юрий Чайка е поканен да посети България от тогавашния български основен обвинител Сотир Цацаров. В София Чайка е посрещнат с почести като генерал-губернатор. Тогавашният министър председател Бойко Борисов го чака пред постройката на Министерски съвет.

Чайка и синовете му са разследвани по закона „ Магнитски “ поради подозрения за присъединяване в корупционни схеми и други закононарушения. Единият наследник – Артьом Чайка има стотици милиони долари в банкови сметки в Швейцария, за които няма данни за генезис. Води се следствие и той попада в листата със наказания на Финансовото министерство на Съединени американски щати.

Чайка е общоприет прокурор три мандата. Прочува се и с това, че прави опит да замете следите на убийците на журналистката Анна Политковская. Известен е още с фразата: „ Трябва да се проверява доста деликатно, тъй като може да попаднем на свои “.

И до момента се счита, че синовете му Артьом и Игор са забъркани в противозаконни покупко-продажби и продобиване на нагласени търгове за публични поръчки.

През 2022 година Юрий Чайка влиза в листата на Съединени американски щати и Евросъюза като глобен за интензивно присъединяване в нападателната политика на Москва против Украйна и за дейното му присъединяване в подготовката и реализацията на войната против Украйна.

През 2020 година напуща поста на общоприет прокурор и е назначен за пълномощен представител на Путин за Северно-Кавказкия федерален окръг.

 

***

Да се върнем у нас

 

Иван Гешев продължава да упорства българите да му дадат доверието си. Да му повярват. Да  застанат на негова страна, както в Италия застават до Борселино, Савиано, Фалконе и останалите. Както в Америка до Боби Кенеди.

До него обаче се вижда само обликът на лукавия, нечовечен и подкупен Чайка. И прословутата му фраза да се проверява доста деликатно, тъй като може да се попадне на свои…

И като стана дума за доверие…Един безсрамник, (не)ясно по какви аргументи продължава да бъде канен в малките екрани, се нахвърли против коментиращите случая с гърмежа във Facebook, тъй като нямали разбиране защо става дума и реагирали с съмнение към случилото се. Този индивид очевидно няма разбиране за това какво значи публичното мнение, по какъв начин се образува, от какво зависи, по какъв начин се трансформира и прочие

 

Няколко образеца в тази посока. Скандалът с изборните бюлетини „ аферата Костинброд “ бе наименуван от тогавашния основен прокурор Сотир Цацаров и негови сътрудници закононарушение против страната, прелом и прочие Видяхме грандиозни брифинги, проява на доказателства и прочие Единствен обвинен след дадено огромно следствие обаче се оказа Росен Желязков, тогава основен секретар на Министерски съвет. В съда помпозните обвинявания на прокуратурата се сринаха и Желязков бе оневинен. Днес същият човек е ръководител на Народното събрание.

През 2002 година бе засрелян с 10 патрона висшият прокурор Николай Колев. Дни преди този момент той споделил пред Едвин Сугарев, че е заплашван и че чака да посегнат на живота му. Казва и от кого е заплашван. Разследването стартира с огромни искания и не стига до средата.

От през вчерашния ден постоянно се загатва и убийството на Андрей Луканов. И по него прокурорските искания не се оправдаха.

Колко още образци могат да бъдат дадени? И да приказваме за доверие? Не се шегувайте.

 

Научаваме, че прокурори и следователи излизат в отбрана на Иван Гешев. Но не излизат жителите. Това е огромният проблем. Причина за това е самата прокуратура и нейният началник. Ако това не са разбрали, значи нищо не са разбрали. И разпадът ще продължи.

 

Огнян Стефанов

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР