Иван Ганчев от БСП в интервю за сутрешния блок Добро

...
Иван Ганчев от БСП в интервю за сутрешния блок Добро
Коментари Харесай

Иван Ганчев, БСП: На предстоящия ни конгрес една от темите ще бъде истинското ляво обединение, а не фарса, който гледахме миналата седмица

Иван Ганчев от Българска социалистическа партия в изявление за утринния блок " Добро утро, България " на Радио " Фокус "

Има ли нова тактика Българска социалистическа партия за пробутване на политики? И за какво партията отхвърли единствения си областен кмет в столицата? Гост в ефира е Иван Ганчев от Българска социалистическа партия, който е и заместник-председател на Държавната организация за метрологичен и механически контрол. Защо Българска социалистическа партия изрично съобщи, че няма да поддържа кабинет " Габровски “? 

Ръководният орган на ръководство на Българска социалистическа партия – Националният съвет, взе решение, което е доказано и на Конгрес, за не подкрепа на кабинети, препоръчани с мандатите на ГЕРБ, Движение за права и свободи и на " Възраждане “. Тази позиция е кардинална и поредна. Към днешна дата тя на е променяна и не виждам причина и съображение за смяната й. Позволете ми да изкажа обаче единствено суперлативи за личността на проф. Габровски, само че кандидатурата му ми се коства като ловко употребена от страна на Борисов като опция да изкара ГЕРБ от политическата изолираност, в която се намира партията. Въпреки че към момента не сме чули мненията на Движение за права и свободи и на " Български напредък “ по отношение на номинацията на проф. Габровски, според поръчките, направени от останалите парламентарни групи, аз персонално не съм оптимист за триумфа на първия мандат. Все отново предстоят едноседмични диалози, допустимо е някоя от другите парламентарни групи да промени предварителните си поръчки, само че това е изключено за Българска социалистическа партия. По-вероятно е да преминем към последваща стъпка от процедурата, планувана в Конституцията на Република България, а точно – връчване на втори изследователски мандат на " Продължаваме промяната “, които обаче още при сформирането на 48-то Народно заседание бяха безапелационни, че ще бъдат съпротива в този парламент. В следствие трансформираха позицията си като показаха подготвеност за предложение на състав на Министерски съвет под изискване, като забележете – първото и най-важно не беше нито мощна обществена политика, нито антикорупционни промени, а да се откажем от измененията в Изборния кодекс, които по мое му дават демократична опция на всеки един жител да избере по какъв начин да гласоподава – машинно или с хартиена бюлетина. И тук е мястото, в случай че ми позволите, да опровергая опорката на сътрудниците от " Продължаваме промяната “: нито хартиената бюлетина се е върнала – такава имаше и на предходните избори в секции под 300 гласоподаватели, нито машинното гласоподаване е отпаднало – такова ще има и отсега нататък. Отпаднаха тъмните стаички, въведохме видеонаблюдение при броенето на бюлетините, което ще подсигурява бистрота и почтеност на вота. Но да се върна на тематиката – не мога да се съглася, че това би трябвало да бъде изискването с най-голяма тежест при съставяне на държавно управление. Това демонстрира единствено истеричната фиксация на " Продължаваме промяната “ в машинното гласоподаване, която на моменти стартира да губи големи подозрения в честността на вота и която по пътя на логиката ме кара да предположа, че вторият мандат ще бъде върнат незабавно с вярата да не се осъществя и третия мандат, президентът да наложи несъгласие на измененията в Изборния кодекс, след което… 

Но те отново могат да се прегласуват тези промени. 

Има хипотези да не остане време да се прегледат в зала. Да, само че има догадка, в която да не остане време да се прегледа в зала. Дано да греша. И въпреки всичко, ние от Българска социалистическа партия сме на мнение, че има потребност от непоклатимост, от държавно управление, от работещ парламент и считаме, че това е опция – третия мандат, в случай че останалите партии заимстват образеца, който ние дадохме при избора на ръководител на Народното събрание и правят отстъпка крачка обратно от тяснопартийните си ползи и его.  

Г-н Ганчев, по какъв начин резонират връзките сред народните представители и президента върху Конституцията на Република България, върху обществото?  

Българска социалистическа партия в никакъв случай не си е разрешавала да се меси в работата на президентската институция. Защитавали сме позициите си, когато е имало нападки от страна на Радев, само че в никакъв случай не сме прекосявали границата на разговора. Това никога не би трябвало да се приема като вмешателство от наша страна, по-скоро противоположното. Ако визирате острата реакция и политическото заяждане сред Радев и " Продължаваме промяната “, позволете ми да не разясня фамилни кавги сред родител и отроче. Само желая да напомня на нашите слушатели, че предишното лято след няколкомесечна работа сред президента с господин Петков и господин Василев Радев убеждаваше всички и лансираше точно " Продължаваме промяната “. Какво докара до разрива сред тях – би трябвало да ви отговорят те.  

Ами аз мога да ви попитам какво докара до разрива сред Радев и Българска социалистическа партия? 

Както споделих и по-рано, това, което сме правили ние, е да защитим нашите позиции, когато е имало сходни нападки от страна на президента. Никога не сме си разрешавали първи да се месим в работата на президентската институция заради обстоятелството, че изпитваме голямо почитание към тази институция.  

Г-н Ганчев, политиката в столицата: Защо Българска социалистическа партия изключи единствения си областен кмет? Новината я разбрахме през вчерашния ден.  

Да, аз също я разбрах през вчерашния ден. За жал, информацията, с която разполагам по проблема, е нищожна. Това, което се чу, са подозрения за корупция и редовно нарушение на Устава. Не зная повече, може би някой от Софийската организация на Българска социалистическа партия може да ви даде повече информация.  

Откликна ли някой на поканата на вашия водач, на госпожа Корнелия Нинова, за връщане още веднъж в редиците на партията?  

Може би визирате тази покана, която беше обвързвана с една среща в НДК, която извънредно деликатно следях. Тя беше рекламирана много интензивно като ново ляво обединяване. Аз персонално обаче на тази среща не чух леви хрумвания, не видях нищо ново. А за обединяване даже не стана дума. Целта на срещата, за разлика от апела на Корнелия Нинова, бе по-скоро да се охули Българска социалистическа партия и да се желае промяна на управлението. За разлика от тяхното деструктивно държание, ние им подаваме ръка. Вече техен избор е дали ще я одобряват, или не. 

Но до момента никой не е откликнал на поканата на госпожа Корнелия Нинова – по този начин ли да разбирам? 

Ами, тя е отправила поканата, тъй че може би този въпрос – към нея. Аз нямам такава информация. 

По какъв метод Българска социалистическа партия ще сплоти членовете, които са останали в партията? Какви са диалозите във вашата партия? 

Да, аз мога да кажа, че срещите на управлението на партията, на Националния съвет, в това число и на парламентарната ни група с членовете на партията не са спирали. Стараем се, несъмнено, доколкото ни разрешава времето и опциите, те да бъдат колкото се може по-чести, с цел да подобрим връзката и противоположната връзка. Аз не виждам членовете на Българска социалистическа партия да са раздвоени. Ние сме демократична партия и като такава всеки има право свободно да показва мнението си, и не сме спрели никой. Но несъмнено отзивът от срещите, които организираме, е, че – отново удостоверявам – не виждам нашите членове и симпатизанти да са раздвоени.  

Предстои Конгрес на вашата партия през месец февруари. Какви са настроенията и по какъв начин гледате към това огромно събитие? Какви са упованията? 

Позволете ми като част от парламентарната група да се фокусираме повече в обезпечаване на непоклатимост и сигурност на българските жители на прага на очертаващата се фактически тежка зима. До февруари има много време. Със сигурност обаче една от тематиките, които ще обсъдим на този Конгрес, ще бъде същинско ляво обединяване, а не фарса, който гледахме предходната седмица.  

И като ме помолихте да се съсредоточим върху Народното събрание – бюджетът е доста значимо нещо, което обаче го нямаме. 

Разбира се. 

Към сегашния миг. Новият бюджет – извънредно значимо нещо. 

Да, длъжни сме всички да приемем бюджет и този бюджет да бъде с извънредно мощна обществена устременост. Тук е моментът да загатна, че по предложение на Българска социалистическа партия в Комисията по труда и обществената политика бе признато нарастване на минималната работна заплата на 850 лв., безвъзмездни учебници за учениците до 12. клас, еднократни помощи за възпитаници от 1. до 4. клас. Вчера на изключително съвещание на Народното събрание приехме решение, с което удължихме и периода на обезщетения за небитовите консуматори на електрическа сила. Може би имаме един укор към служебното държавно управление, което не извърши условията на Закона за обществените финанси и не внесоха бюджет. Оправданието им, че служебното държавно управление няма небосвод за дълготрайни политики надалеч не кореспондира с предлагането за закупуване на нови самолети, планувани за 2030 година, или пък с водената от тях кадрова политика. Но въпреки всичко знаете, че единствената смяна, която се случи в предходното ръководство, в кабинета " Петков “, бе в обществената сфера, и то с помощта на Българска социалистическа партия. Ние ще продължим да се борим по какъв начин да запазим, по този начин и при опция да увеличим обществените придобивки, които Българска социалистическа партия обезпечи на българските жители в преходния бюджет.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР