Ива Митева, издигната от Има такъв народ, беше избрана за

...
Ива Митева, издигната от Има такъв народ, беше избрана за
Коментари Харесай

45-ото Народно събрание започна работа

Ива Митева, издигната от " ИТН ", беше определена за ръководител на Народното събрание, без нито един глас срещу. Тя получи поддръжката на всички политически сили, без ГЕРБ, които гласоподаваха - въздържал се. Ива Митева е правист с дълготраен опит в администрацията на Народното събрание, стартира като специалист и стига до шеф на дирекция.

Изборът за ръководител на Народното събрание беше първият конфликт и мотив да се види разпределението на силите в новия парламент. Ясно се очерта общият фронт против ГЕРБ.

Предложената от Има Такъв Народ Ива Митева беше подкрепена и от депутатиte от " Българска социалистическа партия за България ", Движение за права и свободи, " Демократична България " и " Изправи се! Мутри вън! ". Така беше нарушена традицията ръководител на Народно събрание се излъчва от най-голямата парламентарна група. Втората кандидатура за поста беше на Цвета Караянчева, само че тя получи поддръжката единствено на съпартийците си.

От “Има подобен народ " предложиха гласуването за избор на ръководител да става с общо повдигане на ръка, от ГЕРБ обаче желаеха всеки народен представител да бъде извикван поименно и да афишира желанията си. Искането на ГЕРБ беше отхвърлено.

След показване на биографичните информации на двете оферти за поста, Николай Хаджигенов от “Изправи се! Мутри вън!” употребява обидни думи по адрес на Цвета Караянчева, чуха се и възгласи “мутри”. Това предизвика реакцията на Вежди Рашидов от ГЕРБ.

" Бих желал да насочва един зов парламентаризма и функционалността на ръководителя на Народното събрание да не служи като срамно смокиново листо, което прикрива срамотите на ГЕРБ и ръководството на Борисов. И да ви помоля този колосален разсъдък да върнем гордостта на Кърдажили, където му е мястото ", сподели Николай Хаджигенов от " Изправи се! Мутри вън! ".

" Много апелирам да не позволявате от това място квалификации от сорта на " мутри ", тъй като това е много неприятно за над 200 индивида. Аз не съм мутра, посочете кой е, аз не съм мутра ", сподели депутатът от ГЕРБ Вежди Рашидов.

" Уважаеми дами и господа, апелирам да се въздържате. Нека пред очите на целия български народ, който ни гледа, да не си разменяме обиди и да се превърнем в пазар ", сподели краткотрайният ръководител от Има Такъв Народ Мика Зайкова.

След като беше определена, Ива Митева зае председателското място на трибуната и пое управлението на съвещанието. Благодари за доверието и прикани сътрудниците си да положат старания за разговор и висока парламентарна просвета.

Заместник-председателите бяха определени с общо гласоподаване. Цвета Караянчева - още веднъж седна на трибуната, само че като заместник-председател. Другите са Виктория Василева от Има Такъв Народ, Крстиян Вигенин - Българска социалистическа партия, Налбант Мукаддес от Движение за права и свободи, Татяна Дончева от " Изправи се! Мутри вън! ". Ръководствата на парламентарните групи се събраха и на първия председателски съвет. Решиха да няма великденска почивка за депутати. Това предложение ще бъде гласувано на следващия ден в пленарната зала.

Дневният ред за на следващия ден плануват още чуване на Бойко Борисов по отношение на подготовката на проекта за възобновяване и резистентност, ще основат и комисия,която да направи проверка на досегашното ръководство. Ива Митева увери, че Народното събрание ще работи при цялостна бистрота, без ограничавания за публицистите.

" Ще предложат на депутатите цялостна гласност и бистрота за работата на Народно събрание - ще имате цялостен достъп до всички елементи на Народно събрание, при съблюдаване на противоепидемичните ограничения. Не запознат съм какво се пазеха от вас и за какво беше това ограничаване и тази изолираност ", сподели ръководителят на Народно събрание Ива Митева.

Президентът Румен Радев разгласи от парламентарната естрада, че в понеделник стартира съвещания с политическите сили за връчване на мандат за ново държавно управление.

" Още в понеделник ще проведа съвещания с парламентарните групи за сформиране на държавно управление. Но постигането на ръководещо болшинство, колкото и да е належащо, не следва да бъде математически общ брой от гласове, тъй като безпринципна коалиция може да задълбочи рецесията. Знаете максимата, че когато всички са в ръководството, народът е в съпротива ", сподели президентът Радев.

Готов е и с вид, в случай че 45-ия парламент не излъчи кабинет.

" В случай, че това Народно събрание не успее да излъчи държавно управление, ще извърша конституционните си отговорности да излъча кабинет ", сподели още Радев.

Депутатите от ГЕРБ-СДС увериха, че откакто получат мандат, ще предложат кабинет. Потвърди го и номинираният за министър председател Даниел Митов.

" Достойният метод, това е достойното държание, изискуем го на гласоподавателите си, първа политическа партия сме. Длъжни сме да предложим явен добър, експертен кабинет, който да е в положение да преведе страната през рецесията ", сподели Даниел Митев.

" Ако срещнем поддръжка, това ще бъде добре за България. Ние ще предложим извънредно сериозен кабинет, който е подготвен от ден първи да продължи да работи на високи обороти. Защото всеки изгубен ден в учене и в чудене какво да вършим ще бъде заплатен от всеки български жител. Той няма да бъде плащан от министри и от депутати. Разчитаме на всеки, който усеща отговорност за страната. Ние сме длъжни да предложим кабинет, да поемем тази отговорност. Ако не получим поддръжка от останалите политически сили - отговорността стартира да се носи в този миг от господин Станислав Трифонов и от президента Радев ", сподели Тома Биков от ГЕРБ.

" Демократична България " и Българска социалистическа партия пък бяха безапелационни, че няма да поддържат подобен кабинет.

" С Борисов и с име, препоръчано от Борисов и подсказано от него, държавно управление не може да има. Гледайте от идващите оферти натам ", сподели Свиленски.

" Това е един на ниска цена трик на Бойко Борисов да се скрие зад една другояче обичайно изглеждаща фигура и да продължи по същия метод. Няма да мине. Няма да подкрепим опити със сламен човек Бойко Борисов от Банкя да продължи да ръководи и да се пробва да се прави на Ахмед Доган. Това въобще не е нещо, което ние може да подкрепим ", сподели Христо Иванов от " Демократична България ".

Депутатите стартират постоянните си съвещания. Утре ще се съберат в 10 още веднъж в остарялата постройка на Народното събрание.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР