На фона на миграционната криза Италия ще приеме по-строги мерки за пристигащите

...
Италия ще приеме мерки за удължаване на продължителността на задържането
Коментари Харесай

Италия ще приеме мерки за удължаване на продължителността на задържането на бежанци и мигранти, в опит да гарантира, че тези, за които държавата твърди, че нямат право да останат, са репатрирани, казаха служители.

Ходът от понеделник идва, когато страната е изправена пред миграционна криза, като миналата седмица почти 10 000 души кацнаха на южния италиански остров Лампедуза.

Стремно растящите нива на пристигащи идват като удар за премиера Джорджия Мелони, която обеща да ограничи нелегалната миграция.

В опит да спази това обещание правителството ще удължи времето, в което хората, чакащи репатриране, могат да бъдат задържани от три месеца на до 18 месеца.

Министрите също ще одобрят създаването на повече центрове за задържане в изолирани райони.

Съгласно италианското законодателство, хората, заплашени от репатриране, могат да бъдат задържани, ако не могат да бъдат незабавно експулсирани.

Според правителствени данни тази година повече от 127 000 бежанци и мигранти са пристигнали в Италия, което е двойно повече от цифрата през 2022 г. за същия период.

Длъжностни лица казват, че повечето отиват в Италия по икономически причини и следователно не отговарят на условията за убежище.

Но Рим има споразумения за репатриране само с някои държави и дори когато има двустранни споразумения, пак може да отнеме месеци, за да изпрати хората у дома.

Мозъчният тръст Openpolis съобщава, че само 20 процента от получилите заповед за репатриране са напуснали страната между 2014 г. и 2020 г.

През април италианският парламент одобри мерки за създаване на нови мигрантски центрове за хора, чакащи да чуят резултата от молбите за убежище, и повече центрове за задържане за тези, които са изправени пред експулсиране.

В пакета правителството задели 20 милиона евро (21,34 милиона долара) за две години.

Миналите опити за задържане на мигранти до голяма степен се провалиха, като задържаните многократно бягаха от центъра и често се отправяха към по-богатите страни от Северна Европа.

В неделя Мелони посети Лампедуза с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и помоли Брюксел да направи повече, за да помогне.

Фон дер Лайен обеща план за действие на Европейския съюз от 10 точки за облекчаване на натиска, но мерките изглеждаха подобни на предишни инициативи, които все още не са имали голям ефект.

Френският вътрешен министър Жералд Дарманин каза, че ще посети Рим в понеделник, за да обсъдят миграцията и каза, че Франция иска да „помогне на Италия да осигури своите граници“.

„Трябва да защитим външната граница на ЕС и най-вече незабавно да разгледаме молбите за убежище и да изпратим хората обратно в страната им, когато не отговарят на условията“, каза той.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР