Италия провежда предсрочни избори след изненадващия крах на правителството на

...
Италия провежда предсрочни избори след изненадващия крах на правителството на
Коментари Харесай

Берлускони ще се опита да влезе в италианския сенат frognews.bg

Италия организира предварителни избори след изненадващия провал на държавното управление на Марио Драги през юли. След като три партии в неговата коалиция - популисткото Движение " Пет звезди " на Джузепе Конте, " Forza Italia " на Берлускони и дясната " Лига " на Матео Салвини - отдръпнаха поддръжката си, Драги подаде оставка и президентът Серджо Матерала свика нови избори на 25 септември.

Берлускони, най-дълго управлявалият министър-председател на Италия, беше сенатор единствено за малко през 2013 година, преди да му бъде неразрешено да заема поста, откакто получи четиригодишна присъда за данъчни измами. Но през 2018 година съд анулира възбраната, позволявайки на осемдесетгодишния медиен магнат да се кандидатира още веднъж за поста. Той е евродепутат от 2019 година

Неговата партия взе участие в коалиция с две десни партии - Братята на Италия на Джорджа Мелони, която води в социологическите изследвания и " Лигата " на Салвини. Прогнозите са те да завоюват с удобна преднина.

Относно претендента на обединението за министър председател Берлускони сподели:

" Винаги сме казвали, че който има най-вече гласове, ще бъде препоръчан на президента за кандидат-премиер. Ако това е Джорджия Мелони, сигурен съм, че тя ще се окаже съответна за сложната задача ".
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР