Италия гласува и направи своя избор. Десницата, включваща десноцентристките и

...
Италия гласува и направи своя избор. Десницата, включваща десноцентристките и
Коментари Харесай

Какво следва в Италия след изборите и победата на десницата?

Италия гласоподава и направи своя избор. Десницата, включваща десноцентристките и крайнодесните партии, оправда социологическите упования и се класира преди всичко. Какво следва оттук насетне.

 

Първата жена министър председател в Италия

Предвид обстоятелството, че в границите на десния избирателен блок партията „ Италиански братя ” завоюва най-вече проценти, това значи, че ще би трябвало да се съблюдава едно предизборно заричане. А точно това, че водачът на партията в десния блок с най-вече гласове на изборите ще стане министър председател. Това бе кардиналната сделка сред лидерката на „ Италиански братя ” Джорджа Мелони и водачите на другите две огромни партии в блока – „ Форца Италия ” на Силвио Берлускони и „ Лига ” на Матео Салвини. Мелони нееднократно сподели, че за нея ще бъде чест да стане министър председател и че е подготвена да ръководи. А Берлускони нееднократно сподели, че вижда в Мелони неговото „ идеологическо женско по-младо аз ”, тъй като тя отстоява същите хрумвания като него. Само Салвини съобщи, че първо би трябвало да се разгласят резултатите, а след това да се приказва кой ще е министър председател.

 

Колко ще продължат договарянията за сформиране на държавно управление?

Дълго, разясняват редица водещи италиански, само че и непознати медии. А дългите договаряния ще произтекат от това, че още занапред партиите в предизборния блок имат различия по значими въпроси – връзките с Русия и антируските наказания, позицията по отношение на Украйна, връзките с Китай, държавния дълг и бюджетния недостиг. Мелони да вземем за пример поддържа твърдата линия против Русия и антируските наказания. Тя поддържа и военната помощ за Украйна. Мелони не желае задълбочаване на връзките с Китай поради политиката му по отношение на Тайван и Тибет и тъй като възприема Китай като съществена опасност за международния ред.

 

Салвини е срещу антируските наказания, които по думите му вредят на тези, които ги постановат, повече в сравнение с глобените. Той приказва за разговор, който да докара до разрешаването на спора в Украйна. В предишното Салвини се възхищаваше намерено на Путин, а от години името му се забърква в кавги с скрито съветско финансиране на партията му, за което обаче съответни доказателства не бяха показани. Берлускони, който беше другар с съветския президент, пък се пробва в този момент да си изясни дейностите на Путин в Украйна, което не се харесва на Киев. По отношение на държавния дълг и бюджетния недостиг Салвини упорства още в този момент да се провиснал още 30 милиарда евро помощи за засегнатите от енергийната и инфлационната рецесия, до момента в който Мелони и Берлускони са сдържани по този въпрос. Това са единствено някои от различията в дясната коалиция.

 

Колко време би се задържала на власт една дясна ръководеща коалиция, отпред с Мелони?

Преди към три седмици немското издание „ Зюддойче цайтунг ” се подигра жестоко с италианците, че не престават да се влюбват в нови лица в италианската политика. През 2018 година поради тази своя политическа любвеобилност те гласоподаваха огромно доверие на Движение „ Пет звезди ”, което до тогава не беше влизало в централната власт, а управляваше единствено на локално равнище – в Рим, Торино и в други обитаеми места. След няколко месеца италианците към този момент не бяха удовлетворени от ръководещите. Сега те се влюбиха в Мелони и нейната партия, тъй като през последните години, когато Италия претърпя миграционна, коронавирусна, енергийна и инфлационна рецесия, само Мелони остана отвън властта и на нея недоволните от досегашните ръководещи гледат в този момент като на най-хубавата опция на досегашните управници.

 

Според „ Зюддойче цайтунг ” след пет месеца на власт на Мелони любовта към нея ще се изпари и италианците ще стартират да хвърлят влюбени погледи към друга политическа мощ, която съгласно тях би представлявала алтернативата. Това е спецификата на италианците, те нямат културата на политическата непоклатимост и не биха могли и да си показват, че някой би могъл да ги ръководи 16 години, както да вземем за пример Меркел управляваше Германия, разясниха пред немското издание немският публицист Оливер Майлер и италианските политолози Алдо Кацуло и Филипо Чекарели. Когато тази публикация се появи, много италианци се засегнаха, че германците имат такова надменно мнение за тях.

 

С кого би обтегнала връзките си Италия при ръководството на държавно управление на Мелони?

Със сигурност с Китай. В навечерието на изборите Мелони сподели, че желае да извади страната си от самодейността „ Един пояс, веднъж ” или „ Нов път на коприната ”, към която Рим се причисли през 2019 година Тогава Италия стана първата страна от Г-7, влезнала в тази самодейност. В навечерието на изборите Мелони съобщи, пред тайванската новинарска организация Си Ен Ей също по този начин, че при едно десноцентристко държавно управление Тайван ще бъде сигурно фундаментален въпрос за Италия и дефинира като неприемливи китайските закани против острова. Но Италия се причисли към самодейността „ Един пояс, веднъж ” по времето, когато Салвини беше във властта. Така, че тук може да се очертае конфликт сред Мелони и Салвини.

 

Още по-голямо разтягане на връзките може да има и с Русия.

Не е несъмнено дали едно държавно управление, управлявано от Мелони, би избрало досегашната линия на Рим по отношение на Русия поради Украйна. На първо време може Салвини и Берлускони да се придържат към тази линия, само че поради наскорошните изявления и на Салвини, и на Берлускони, то тази линия една ли ще трае дълго. В четвъртък в програмата „ Порта а врата ” по „ РАИ уно ” Берлускони се опита да търси логическо пояснение на нашествието на Путин в Украйна, като сподели, че Путин е бил заставен да работи по този начин от народа си и от антуража си. Когато тези думи породиха дискусия, Берлускони се оправда, че мнението му е било показано в опростена светлина и добави, че войната в Украйна не може да бъде оправдана. В началото на септември по време на икономическия конгрес „ Амброзети ” в Чернобио, в Италия, Салвини пък сподели, че осъдените с антируските наказания са печеливши към този миг, до момента в който тези, които вкараха глобите, са губещи. Той въпреки всичко сподели, че би подкрепил нови наказания, само че предизвести, че те не би трябвало да вредят на санкциониращите вместо на глобените.

 

Именно поради такива отзиви на Берлускони и Салвини, едно държавно управление, управлявано от Мелони може да се окаже в обтегнати връзки с Украйна. Още в петък украинският президент Володимр Зеленски реагира на опитите на Берлускони да търси причини за пояснение на дейностите на Путин, като сподели:. „ Наистина ли Берлускони се доверява на един палач като Путин ”. После той добави: „ Нека италианците да изберат водачи с морални правила ”, напомня „ Република ”.

 

Италия може да обтегне до разкъсване и връзките с Брюксел и аргументите за това са няколко.

Миналия четвъртък пристигна завоалирано предизвестие на председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, че в случай че десницата в Италия наруши европейските демократични правила, то може да последват стъпки, каквито Европейска комисия предприе против Унгария и Полша. Това породи незабавно гневна реакция от страна на Салвини, който упрекна Фон дер Лайен в интервенция във вътрешните каузи на страната и сподели, че неговите депутати в Европейския парламент ще внесат искане за гласоподаване на съмнение на председателката на Европейска комисия. Мелони към този момент не е коментирала толкоз шумно думите на германката, само че евентуално и тя не е била във екстаз от тях. А Берлускони пък преди време съобщи, че той е поръчител в дясната коалиция на евроатлантическите полезности и в случай че останалите сътрудници се отклонят от тях, той ще я напусне. Което предвещава с изключение на разтягане на връзките с Брюксел и разтягане на съдружните връзки поради Брюксел.

 

Отношенията с Брюксел ще се изопнат и поради Унгария и Полша, чиито метод в отбрана на националните ползи се нрави и на Мелони, и на Салвини. Обтягане ще има и по въпроса за миграцията, в случай че Европейски Съюз не се съгласи с концепциите на Мелони, и Салвини да се работи за сделка с Либия за прекъсване на мигрантите още преди те да потеглят от либийските крайбрежия с лодките на трафикантите през Средиземно море. Спор ще има и по всеки един въпрос, по който Италия реши, че нейните ползи са подценени в един прекомерно налагащ мнението си Европейски Съюз. Спор с Брюксел ще възникне и когато Мелони изиска да предоговори италианския проект за постпандемично възобновяване, по който Брюксел се съгласи да отпусне на Рим близо 200 милиарда евро.

 

Правителството на Мелони може да се окаже в обтегнати връзки даже с Вашингтон. Мелони към този момент  изрази мнение, че методът по който Съединени американски щати на Байдън са се изтеглили от Афганистан е бил пагубен и е направил Путин по-дързък. Това демонстрира, че Мелони надали би премълчала и други рецензии по отношение на Съединени американски щати на Байдън, което пък надали би се понравило на Вашингтон.

 

Има ли късмет Марио Драги да се върне на власт по някакъв метод?

Преди към 10 дни на конференция, на която Драги показа последните антикризисни ограничения, признати от неговото държавно управление, този въпрос му бе заложен и той отвърна изрично: „ Не ”. В държавното управление на Драги влизаха " Напред, Италия " и " Лига ", тъй че някои западни столици въпреки всичко се надяваха, че може да има ново държавно управление, управлявано от него. Но наскоро водачите на тези две партии споделиха, че Италия задоволително време е била ръководена от технократи и е пристигнало време отпред й да застанат политици. А пък Мелони в никакъв случай не е била част от кабинета на Драги, макар че го поддържаше за политиката му по отношение на Русия и Украйна.   

 

Някои мечтаеха за Белони, а получиха Мелони

Когато през януари италианският парламент избираше президент, се заприказва, че в случай че тогавашният министър председател Марио Драги бъде определен за президент, то на премиерския пост може да бъде определена Елизабета Белони. Тя оглави преди година и половина Департамента за информации в региона на сигурността, който е на директно послушание на министерския съвет и дава отговор за координацията на дейностите на Агенцията за информации и външна сигурност и на Агенцията за информации и вътрешна сигурност. На този пост де факто Елизабета Белони е шпионин номер едно на Италия. В интерес на истината тогава се говореше, че Белони може да бъде определена даже за президент.  Но най-после се стигна до непредвиден поврат и някои партии избраха да поддържат концепцията за преизбиране на Серджо Матарела за президент единствено и единствено, с цел да остане към оня миг Драги министър председател на Италия.

 

По същото време група интелектуалки разгласява отворено писмо, в което споделяше, че Италия е заслужила да има жена на върховен управителен пост, защото е страна, в която дамите имат доста достижения в региона на науката и културата. Сега Италия е на път да сбъдне тази фантазия, само че съгласно редица културни дейци и интелектуалци не с подобаващата жена. Интелектуалците  и културните дейци, както и левицата, се притесняват, че с Мелони на власт Италия ще отстъпи от напредъка, реализиран в региона на многообразието във всички сфери на живота и ще се ориентира към крайнодесните хрумвания.

 

Коя ще бъде най-търсената книга за известно време?

Безспорно това ще е автобиографията на Джорджа Мелони, издадена преди година от издателство „ Рицоли ”. Тя съдържа 330 страници и е озаглавена „ Аз съм Джорджа: Моите корени, моите хрумвания ”. Вероятно в този момент книгата, в която Мелони приказва освен за политика, само че и споделя доста персонални неща, ще стартира да се превежда интензивно. В книжарниците в Италия до момента тя не беше изложена на напред във времето, както са да вземем за пример биографиите на Путин или на Зеленски. Неотдавна в книжарница във Венеция, когато попитах продавачката - млада жена, на към 25 години – дали би ми предложила книгата на Мелони, тя ми отговори: „ Честно казано, аз не бих си я купила ". Мнозина също са мислели до момента по този начин, само че нещата евентуално ще се трансформират.

 

Източник: Българска телеграфна агенция

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в !

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР