Италия е първата западна държава, която забрани ChatGPT - чатботът

...
Италия е първата западна държава, която забрани ChatGPT - чатботът
Коментари Харесай

Първа в Европа: Италия забрани ChatGPT. Кои други са готови да го направят

Италия е първата западна страна, която забрани ChatGPT - чатботът с изкуствен интелект на американския стартъп OpenAI.

Миналата седмица италианският орган за отбрана на данните подреди на OpenAI да спре краткотрайно обработката на данни на италиански консуматори в границите на следствие на хипотетично нарушаване на строгите европейски разпореждания за отбрана на персоналните данни.

Регулаторният орган, прочут и като Garante, се базира на нарушаване на данните в OpenAI, което е разрешило на консуматори да виждат заглавията на връзки, които други консуматори са водили с чатбота, оповестява CNBC.

" На този стадий няма правно съображение за всеобщото събиране и култивиране на персонални данни за " образование " на логаритмите, на които разчита платформата ", се споделя в изказване на Garante от петък предходната седмица. Регулаторът изрази угриженост за неналичието на възрастови ограничавания в ChatGPT и за това по какъв начин чатботът може да подава фактологично погрешна информация в отговорите си.

OpenAI може да понесе санкция от 20 млн. евро или 4% годишни доходи, в случай че не предложи ограничения за справяне със обстановката в период от 20 дни.

Италия не е единствената страна, която се сблъсква с бързите темпове на развиване на изкуствения разсъдък и неговите последствия за обществото. Други държавни управления създават лични правила, които безспорно ще го обиден.

Генеративният AI се отнася до набор от технологии, които генерират ново наличие въз основа на запитвания от потребителите. Той е по-усъвършенстван от предходните версии на AI, посредством в немалка степен на новите езикови модели, които се образоват върху големи количества данни.

Призивите за регулация в бранша не от скоро, само че темпото, с което технологията се развива, е такова, че държавните управления мъчно могат да го овладеят. Компютрите към този момент основават реалистични творби на изкуството, пишат цели есета и даже генерират кодове за броени секунди.

" Трябва да сме доста деликатни, с цел да не създадем свят, в който хората са подчинени на машините ", съобщи Софи Хакфорд, футурист и световен консултант по софтуерни нововъведения на американския производител на селскостопанска техника John Deere, в предаването " Squawk Box Europe " на CNBC.

" Технологиите са тук, с цел да ни служат, с цел да не се постанова да вършим работа, която не желаеме. Сега би трябвало да мислим за това доста деликатно и да действаме от позиция на регулирането ", прибавя тя.

Различните регулатори са загрижени за провокациите, които AI слага пред сигурността на работните места, неприкосновеността на персоналните данни и равенството. Съществуват и опасения за манипулиране на политическия дискурс посредством генериране на подправена информация.

Много държавни управления също стартират да мислят по какъв начин да се оправят със системи с общо предопределение като ChatGPT, като някои даже обмислят да последват образеца на Италия и да забранят технологията.

Англия

Обединеното кралство разгласи проекти за регулация на AI. Вместо да основава нови правила, кабинетът изиска от регулаторните органи в другите браншове да ползват съществуващите такива за AI. Предложенията, в които ChatGPT не се загатва съответно, обрисуват някои основни правила, които фирмите би трябвало да съблюдават, когато употребяват AI в своите артикули, в това число сигурност, бистрота, правдивост, отчетност и конкурентност.

На този стадий Англия не предлага ограничавания за ChatGPT или за какъвто и да е различен тип изкуствен интелект. Вместо това тя желае да подсигурява, че фирмите създават и употребяват инструментите на AI отговорно и дават на потребителите задоволително информация за това по какъв начин и за какво се вземат избрани решения.

В речта си пред Народното събрание министърът на цифровите технологии Мишел Донелан съобщи, че неочакваната известност на генеративния AI демонстрира, че рисковете и опциите, свързани с технологията, " се развиват с изключителни темпове ". Чрез възприемането на ненормативен метод, държавното управление ще може да " реагира бързо и да се намеси, в случай че е належащо ", добави тя.

Дан Хоумс, началник на отдела за попречване на измами във Feedzai, който употребява AI за битка с финансови закононарушения, съобщи пред CNBC, че главният приоритет на метода на Обединеното кралство е да се обърне внимание " по какъв начин наподобява положителното потребление на AI ". " И това постоянно се свежда до две неща, а точно бистрота и правдивост. ", добавя той.

Европейски Съюз

Очаква се останалата част от Европа да заеме доста по-рестриктивна позиция във връзка с AI от английските си сътрудници, които от ден на ден се отклоняват от цифровите закони на Европейски Съюз след отдръпването на Обединеното кралство от блока.

Европейският съюз, който постоянно е в челните редици във връзка с софтуерното контролиране, предложи реформаторски законодателен акт. Известен като Европейски закон за изкуствения разсъдък, разпоредбите в него мощно ще лимитират потреблението на AI в сериозната инфраструктура, образованието, правоприлагането и правосъдната система.

Законът ще е по отношение на Общия правилник за отбрана на данните на Европейски Съюз – разпоредбите, които контролират метода, по който фирмите могат да обработват и съхраняват персонални данни.

Когато законът за изкуствения разсъдък е основан в началото, длъжностните лица не са отчели стремглавия прогрес на системите за изкуствен интелект, способни да генерират творби на изкуството, истории, вицове, стихотворения и песни. Според Reuters, проектоправилата на Европейски Съюз преглеждат ChatGPT като форма на AI с общо предопределение, употребен във високорискови приложения.

" Европейски Съюз разполага с огромен и бездънен експертен опит в региона на AI. Те имат достъп до някои от най-хубавите гении в света и това не е нов диалог за тях ", съобщи Макс Хайнемейер, основен продуктов шеф на Darktrace, пред CNBC. " Струва си да им се доверим в основаването на най-хубавото за страните членки, защото са изцяло наясно с евентуалните конкурентни преимущества, които тези технологии могат да донесат, по отношение на рисковете. "

Но до момента в който Брюксел създава закони за AI, някои страни от Европейски Съюз към този момент са насочили фокуса си към дейностите на Италия във връзка с ChatGPT и разискват дали да последват образеца ѝ.

" Подобна процедура е допустима и в Германия ", съобщи Улрих Келбер, федералният комисар на Германия за отбрана на данните, пред вестник Handelsblatt.

Френският и ирландският регулатор за отбрана на персоналните данни са се свързали с сътрудниците си в Италия, с цел да научат повече за констатациите им.  Ирландия нормално е най-активният регулатор, когато става въпрос за отбрана на персоналните данни, защото множеството американски софтуерни колоси като Meta и Гугъл имат свои офиси там.

Италия може да пристъпи към такива дейности, защото OpenAI няма нито един офис в Европейски Съюз.

Съединени американски щати

Съединени американски щати към момента не са предложили публични правила за въвеждане на контрол върху технологиите за изкуствен интелект.

Националният институт за просвета и технологии на страната показа национална рамка, която дава на фирмите, употребяващи, проектиращи или внедряващи системи за AI, насоки за ръководство на рисковете и евентуалните вреди. Но тя се ползва на доброволна основа, което значи, че фирмите няма да бъдат изправени пред никакви наказания за неспазване на разпоредбите.

Досега не е известно да са подхванати дейности за ограничение на ChatGPT в Съединени американски щати.

Миналия месец Федералната комерсиална комисия получи тъжба от изследователска група с нестопанска цел, в която се твърди, че GPT-4, най-новият огромен езиков модел на OpenAI, е " привързан, излъган и съставлява риск за неприкосновеността на персоналния живот и публичната сигурност " и нарушава насоките на организацията за изкуствен интелект. Жалбата може да докара до следствие на OpenAI и до прекъсване на комерсиалното внедряване на огромните езикови модели. FTC отхвърли да разяснява.

Китай

ChatGPT не е налична в Китай, нито в разнообразни страни със мощна интернет цензура като Северна Корея, Иран и Русия. Тя не е публично блокирана, само че OpenAI не разрешава на потребителите в страната да се записват.

Няколко огромни софтуерни компании в Китай създават други възможности. Baidu, Alibaba и JD.com, едни от най-големите китайски софтуерни компании, оповестиха проекти за съперници на ChatGPT.

Китай се стреми да подсигурява, че неговите софтуерни колоси създават артикули в сходство със строгите му разпореждания.

Пекин вкара първия по рода си правилник за така наречен дълбоки имитации - синтетично генерирани или изменени изображения, видеоклипове или текст, основани благодарение на изкуствен интелект.

Преди това китайските регулатори вкараха правила, регулиращи метода, по който фирмите употребяват логаритми за препоръчване. Едно от условията е фирмите да подават подробна информация за своите логаритми на регулатора на киберпространството. Подобни правила теоретично могат да се ползват за всевъзможен тип технологии от вида ChatGPT.

 

 

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР