Италия е една от най-засегнатите страни в света от коронавируса

...
Италия е една от най-засегнатите страни в света от коронавируса
Коментари Харесай

Италия обяви нов спасителен пакет за 400 млрд. евро

Италия е една от най-засегнатите страни в света от ковид

Италианските компании, които се възползват от помощта, няма да могат да раздават дивиденти. Италианският министър председател Джузепе Конте разгласи нова стратегия в размер на 400 милиарда евро за справяне на стопанската система с вредите от пандемията от ковид. Рим ще подсигурява до 90% от заемите за бизнеса до общо 200 милиарда евро посредством Държавната организация за експортно кредитиране SACE. Допълнителни 200 милиарда евро са отделени за гарантиране на вложения за подкрепяне на износа.

В телевизионно послание Конте сподели, че мярката съставлява " най-мощната интервенция в историята на страната ". Програмата е в допълнение към оповестените през предишния месец държавни заеми за 340 милиарда евро. Премиерът изясни, че половината от новия пакет ще бъде предопределена за експортно насочени компании, чийто бизнес се е сринал през последния месец. Той също по този начин прикани всички да следват строгите ограничения за ограничавания, които са в действие от началото на март. Италия е една от най-силно засегнатите страни в света от пандемията от ковид.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Компаниите, които ще употребяват обезпечените от страната заеми, няма да могат да разпределят дивиденти на акционерите, изясни финансовият министър Роберто Гуалтиери и добави, че новата гаранционна скица ще стартира да работи " в идващите дни ", написа Politico.

Защита от поглъщания от непознати компании

Италия също по този начин уголемява обсега на съществуващите принадлежности за скрининг на вложения за отбрана на стратегическите компании от задгранични поглъщания. Държавата към този момент ще може да следи и преценя задграничните вложения допълнително браншове - банковия, застрахователния, енергетика, превоз, водоснабдяване, опазване на здравето, сигурност на храните, изкуствен интелект и роботика.

Миналата седмица Европейската комисия насърчи страните от съюза да засилят инструментите за скрининг на задграничните вложения.

Безгранична стратегия за дребния бизнес в Германия

Германия също усили поддръжката си за дребните и междинните предприятия (МСП), с цел да смекчи въздействието от ковид. Правителството на канцлера Ангела Меркел разгласи нова " безгранична " стратегия за заеми за огромен брой МСП, оповестява Bloomberg.

Правителството ще подсигурява 100% от заемите за компании, които разполагат с сред 11 и 250 чиновници, съобщи финансовият министър Олаф Шолц на взаимна конференция с министъра на стопанската система Петер Алтмайер в понеделник. Заемите до 800 хиляди евро ще бъдат отпуснати бързо, с цел да оказват помощ на компаниите да покриват разноски като заплащане на наем, наранени съществено от спиранията при търсенето и предлагането.

Новата гаранционна стратегия добавя оповестените към този момент ограничения, а Меркел дефинира оправянето с рецесията като " най-голямото предизвикателство на Германия след Втората международна война ". Правителството съобщи, че тази година стопанската система на страната може да се свие с повече от 5-процентния спад по време на световната финансова рецесия.

Малките фамилни компании са доста значими за страната и обезпечават над половината от заетостта.
Програмата е продължение на по-ранния проект за подкрепяне на фирмите посредством обезпечаване на ликвидност. Тя покрива от 80% до 90% от кредитния риск, а банките към този момент не са склонни да оферират на някои компании заеми, защото стопанската система стартира да се свива.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР