Италианско Гонче, известно още и като Сегуджо Италиано, е ловна

...
Италианско Гонче, известно още и като Сегуджо Италиано, е ловна
Коментари Харесай

Италианско Гонче

Италианско Гонче, известно още и като Сегуджо Италиано, е ловна порода, която е извънредно публикувана в средиземноморските страни. Италианско Гонче е съвършен ловджийски асистент, само че в последните години е известен и като желано куче за градски условия.

История на Италианско Гонче

Смята се, че Италианско Гонче произлиза от Древен Египет, защото в египетските пирамиди са намирани изображения на кучета, които наподобяват на Сегуджо Италиано. Известно е, че в Древен Рим е имало кучета, които наподобяват на актуалното Италианско Гонче. Кучетата от породата Италианско Гонче не са се кръстосвали с други породи и по тази причина са се запазили всички качества на породата от древността.

Италианско Гонче е извънредно известна порода по време на Ренесанса, когато аристократите дават баснословни суми за придобиването на красивия асистент в лова. Италианско Гонче се употребило от епохи за лов на диви свине, само че последователно ловът на тези животни към този момент не бил толкоз известен и Сегуджо Италиано се специализирал в лов на лисици и диви зайци. В края на XIX век Италианско Гонче придобива статут на порода и е одобрен стандартът й.

Стандарт на Италианско Гонче

Мъжкарите от породата Италианско Гонче доближават до 58 сантиметра и тежат до 28 кг, женските стават високи до 54 сантиметра и тежат до 24 кг. Италианско Гонче е с изящна глава с дълга зурла, която се стеснява към едрия черен нос. Очите на Италианско Гонче са огромни, с бадемовидна форма и са мрачно кафяви на цвят. Ушите на Италианско Гонче са доста дълги, те висят много под челюстта му. Ушите са тесни и с триъгълна форма.

Челюстите на Италианско Гонче са мощни, с едри остри зъби. Шията е мускулеста, тялото е издължено, крайниците са мощни и мускулести. Опашката е дълга, стеснява се към върха. Козината на Италианско Гонче е два типа: единият тип е с четина, която е твърда на пипане и е много къса. Тя е дълга към 5 сантиметра, гъста и стърчи нагоре. Другият тип е с четина, която е мека като коприна, гладка и блестяща. Козината на Италианско Гонче е в нюансите на рижавия цвят, допустимо е да е черна с кафяви петна. Допустими са бели петна на муцуната, на гърдите, шията, крайниците и края на опашката.

Грижи за Италианско Гонче

Италианско Гонче има потребност да изразходва силата си, като му се дава опция да тича. Италианско Гонче се усеща добре, когато взе участие в лов, а в случай че се отглежда в апартамент, е добре да взе участие в игри, които да имитират лов - като донасяне на хвърлени предмети или разкриване на скрити предмети.

Италианско Гонче, което е с по-дълга четина, има потребност да бъде разресвано един или два пъти седмично, късокосместият тип може да бъде избърсван с влажна забрадка за премахване на непотребните мъртви косъмчета. Добре е да се ревизират постоянно ушите и очите на Италианско Гонче, с цел да се избегне развиването на инфекции. Не се предлага Италианско Гонче да се къпе повече от три или четири пъти в годината, защото може да се повреди защитният пласт на козината. Италианско Гонче с лекост се научава да взе участие в кучешки спортове като аджилити и флайбол.

Обучение на Италианско Гонче

Италианско Гонче с лекост се научава да оказва помощ в лова и може да се научи да извършва разнообразни по трудност команди. Италианско Гонче не всеки път е склонно да се включва в процеса на образование, защото се пробва да господства над стопанина си. Добре е образованието на Италианско Гонче да се организира благодарение на човек, който има опит с породата. Италианско Гонче ще направи всичко, с цел да зарадва стопанина си, по тази причина е добре да се насърчава за всеки триумф с кучешко лакомство и с добра дума, съчетана с погалване или потупване.

Хранене на Италианско Гонче

Италианско Гонче няма искания във връзка с храната, само че би трябвало да получава качествена храна - натурални артикули или гранулирани и консервирани храни за кучета от премиум клас. Италианско Гонче може да хапва агнешко и пилешко месо, заешко, телешко месо и дивеч, както и техните субпродукти, откакто са минали термична обработка.

Ако храните Италианско Гонче с натурални артикули, постоянно добавяйте в менюто му минерали и витамини. Не се предлага да давате на Италианско Гонче прясно мляко, сурова риба, пушени меса и колбаси, мазни и пържени храни, прекомерно гореща и прекомерно студена храна, тестени и захарни произведения. Може де допълвате менюто на Италианско Гонче с нискомаслена извара, кисело мляко, твърдо сварени яйца, зеленчуци - сурови и сварени, разнообразни типове плодове - без банани и грозде, сварен ориз, попарени овесени ядки. Не се предлага да се дават кокали на Италианско Гонче, само че може да му се дават хрущяли.

 Сегуджо Италиано

Заболявания на Италианско Гонче

Италианско Гонче може да има проблеми със ставите, както и да страда от тазобедрена дисплазия и дисплазия на лакетната става. Възможни са здравословни проблеми с ушите на Италианско Гонче. Кучетата от породата Италианско Гонче може да имат проблеми с храносмилателната система.

Любопитни обстоятелства за Италианско Гонче

Италианско Гонче е извънредно бърз и издръжлив бегач. Италианско Гонче е съвършен бегач на дълги дистанции и може да надбяга заек. Италианско Гонче може с лекост да тича в пресечена околност и в гора. То е измежду желаните ловни породи поради положителното си подушване и бързата си реакция. Това мъдро куче е с добросърдечен темперамент и можете без терзания да го оставяте с дребни деца, за които ще се грижи като бавачка.

Недостатъци на Италианско Гонче

Италианско Гонче не се схваща с котки и няма късмет да се сприятели с тях, даже в случай че е израснало в компанията на мъркащите любимци. Италианско Гонче е недоверчиво към непознати и може да прояви експанзия, в случай че реши, че някой съставлява заплаха за стопанина му. Италианско Гонче може да прояви деструктивно държание, в случай че не му се дава опция постоянно да изразходва силата си. Италианско Гонче е доста сензитивно куче и не понася, когато някой вика към него. Ако участва на скандал, Италианско Гонче може да стартира да се държи изключително и да изпадне в меланхолия.

Прочетете и за други италиански породи кучета, измежду които кане корсо и италианска хрътка.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР