Италианският вътрешен министър Матео Салвини призова да се създадат центрове

...
Италианският вътрешен министър Матео Салвини призова да се създадат центрове
Коментари Харесай

Италия предлага да се създадат центрове за мигранти южно от Либия

Италианският вътрешен министър Матео Салвини прикани да се основат центрове за банкет на мигранти на юг от Либия след среща с водачите на африканската страна в Триполи, съобщи " Гардиън ".

Той съобщи, че предлагането, едно от многото в италианския пакет с ограничения против мигрантите, ще бъде показано на европейските водачи, които ще се срещат в четвъртък и петък.

Това бе първото посещаване на член на новото италианско популистко държавно управление в Либия. В последните седмици Салвини провокира гневни реакции измежду европейски политици с решението да затвори италианските пристанища за неправителствени кораби, избавили бедстващи мигранти в интернационалните води.

По време на конференция в Триполи Салвини съобщи: " В четвъртък в Брюксел дружно ще подкрепим с либийските управляващи основаването на центрове за банкет и идентифициране южно от Либия, на външните граници на Либия, с цел да помогнем на Либия и на Италия да блокират миграцията ". " Нито Италия, нито Либия могат сами да пазят границите си ", добави той.

Подкрепяното от Организация на обединените нации либийско държавно управление, основано в Триполи, сподели, че няма да позволи мигрантски лагери в Либия, в случай че те се управляват от задграничен личен състав, изискване, което подсказва, че препоръчаните от Салвини лагери ще би трябвало да се разположат по границите на Либия със прилежащите страни като Чад и Нигер. Все още обаче не е ясно дали тамошните държавни управления ще са съгласни да приютят мигрантски центрове.

Либийският вицепремиер Ахмед Майтиг изясни, че страната му " изрично отхвърля " установяването на нейна територия на задгранични лагери, като сподели, че това би нарушило либийското законодателство. По думите му Либия ще предложения европейските средиземноморски страни на среща за миграцията в Триполи при започване на септември.

На конференцията Салвини прикани за подсилване на външните граници на Либия и Европейски Съюз, даде обещание цялостно съблюдаване на либийския суверенитет и съобщи, че Рим и Триполи споделят задачата да се стопират наети от неправителствени организации избавителни кораби, добавя Българска телеграфна агенция.

Позицията на Италия е, че мигрантите би трябвало да бъдат спасявани от либийската брегова защита, а не от европейски неправителствени организации, и връщани в Либия, макар предизвестията на правозащитни организации, че по този начин мигрантите са изложени на съществени издевателства, в това число изтезания.

В Рим Салвини отхвърли тези безпокойства като " неистини и изразителност " и съобщи, че е посетил първокачествен мигрантски център в Триполи, който е под надзора на Върховния комисариат на Организация на обединените нации за бежанците. Той съобщи, че неправителствените организации, които оказват помощ на мигранти край либийските крайбрежия, " умишлено или неумишлено са съучастници " на трафикантите на хора в Либия.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР