Италианският университет Милано Бикока анулира курс, посветен на творчеството на

...
Италианският университет Милано Бикока анулира курс, посветен на творчеството на
Коментари Харесай

Университет забрани Достоевски заради руската инвазия в Украйна

Италианският университет " Милано Бикока " анулира курс, отдаден на творчеството на съветския публицист Достоевски на фона на съветската инвазия в Украйна. Новината заяви италианският публицист Паоло Нори, който е преподавател в университета и който е трябвало да води курса, контрактуван доста преди ескалацията на напрежението сред Русия и Запада поради Украйна, оповестяват АНСА и Ти Джи Ком 24, представени от Българска телеграфна агенция.

В пост в Инстаграм през сълзи Нори описа, че е бил осведомен за анулирането на курса по имейла и че решението е било взето със единодушието на ректорката на университета. Планирало било курсът да е от четири безвъзмездни лекции за романите на Достоевски, които да са със свободен достъп за всеки, който желае да участва. Ръководството на университета решило да анулира курса, с цел да избегне каквато и да е дискусия, добави писателят.

" Това е нещо, което не мога да схвана. Днес в Италия си отговорен освен, в случай че си жив руснак, само че и в случай че си мъртъв руснак ", съобщи писателят. " Още повече, че става дума за руснак, който е бил наказан на гибел, тъй като е чел нещо неразрешено ", добавя Нори, визирайки смъртната присъда против Достоевски. " Тези неща, които се случват през днешния ден в Италия, са смешни. Италиански университет, който не разрешава курс за Достоевски, е нещо,  което не мога да допускам и в което не желая да имам вяра ", споделя в прочувственото си изказване писателят и преподавател.

Думите му незабавно породиха дискусия в интелектуалните и политическите среди в Италия. Бившият италиански министър председател Матео Ренци, който е водач на партия " Италия Вива ", съобщи, че да забраниш курс за Достоевски като част от ограниченията против Владимир Путин, е полуда.

А сенатори от " Движение 5 звезди " споделиха, че протичащото се в Украйна е нещо извънредно, безпричинно и трагично, само че против него не можеш да се бориш посредством цензура на съветската просвета и на един от най-големите писатели и мислители на всички времена, какъвто и Достоевски.

Дванадесет часа след експлоадирането на полемиката управлението на университета се е свързало с преподавателя и го е уведомило, че курсът му ще се състои, само че в малко по-стабилни дни, като наличието на курса ще е такова, каквото е било контрактувано. В скоро време също така писателят и преподавател Паоло Нори ще има персонална среща с ректорката на университета, която ще бъде " миг на размисъл ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР