Италианският разследващ журналист и писател Роберто Савиано, спечелил си световна

...
Италианският разследващ журналист и писател Роберто Савиано, спечелил си световна
Коментари Харесай

Започва делото на Роберто Савиано за клевета срещу Джорджа Мелони

Италианският проверяващ публицист и публицист Роберто Савиано, спечелил си международна популярност с романа " Гомор ", в който изобличава мафията, през днешния ден се явява в съд в Рим по обвиняване за клюка по адрес на Джорджа Мелони по времето, когато тя беше единствено водач на крайнодясната партия " Италиански братя ", предадоха международните организации.

Ако бъде приет за отговорен по делото за клюка, 43-годиишният Савиано може на доктрина да бъде наказан на до три години затвор, само че съгласно правосъдната процедура в страната е по евентуално той да бъде наказан на санкция от към 500 евро или да му бъде наложена условна присъда. В документално изказване за Ройтерс преди първото правосъдно съвещание подсъдимият съобщи: " Ще не отстъпвам, че е законно да се подлага на критика властта, дори когато рецензиите са сурови. Винаги съм обосновавал своята рецензия и ще направя това и пред съда ", съобщи Българска телеграфна агенция.

Говорител на партията на Мелони не реагира през днешния ден на молбата на Ройтерс за коментар по случая.

Мелони съди Савиано за негово телевизионно изявление от декември 2020 година, в което той жигосах нея и крайнодесния водач Матео Салвини поради офанзивите им против неправителствени организации, чиито кораби избавят мигранти в Средиземно море. Писателят реагира на изказванията на двамата политици, че тези кораби са " морски таксита и круизни кораби " за мигранти с думите: " Мръсници, по какъв начин можахте? Мелони, Салвини: вие сте мръсници ". Гневът на Савиано беше провокиран и от видеоматериал за избавителна интервенция на транспортен съд на испанска неправителствена организация. По време на акцията измежду избавените мигранти е било и шестмесечно бебе от Гвинея, което обаче умряло, преди да бъде докарано до брега.

В отговор на обидните квалификации Джорджа Мелони, която през днешния ден е министър председател на Италия, заведе тогава дело против Савиано.

Разследващият публицист и публицист е съден и за клюка от Салвини, който в този момент е вицепремиер и министър на инфраструктурата на Италия, а също и от сегашния министър на културата Дженаро Санджулиано.

От 2006 година Роберто Савиано е под денонощна полицейска защита след публикуването на " Гомор " за неаполитанската проведена незаконна група Камора.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР