Италианският разследващ журналист и писател Роберто Савиано, спечелил си световна

...
Италианският разследващ журналист и писател Роберто Савиано, спечелил си световна
Коментари Харесай

Джорджа Мелони съди за клевета Роберто Савиано

Италианският проверяващ публицист и публицист Роберто Савиано, спечелил си международна популярност с романа " Гомор ", в който изобличава мафията, през днешния ден се явява в съд в Рим по обвиняване за клюка по адрес на Джорджа Мелони по времето, когато тя беше единствено водач на крайнодясната партия " Италиански братя ", предадоха международните организации.

Ако бъде приет за отговорен по делото за клюка, 43-годишният Савиано може на доктрина да бъде наказан на до три години затвор, само че съгласно правосъдната процедура в страната е по евентуално той да бъде наказан на санкция от към 500 евро или да му бъде наложена условна присъда. В документално изказване за преди първото правосъдно съвещание подсъдимият съобщи: Ще не отстъпвам, че е законно да се подлага на критика властта, дори когато рецензиите са сурови. Винаги съм обосновавал своята рецензия и ще направя това и пред съда.

Говорител на партията на Мелони не реагира през днешния ден на молбата  за коментар по случая.

Мелони съди Савиано за негово телевизионно изявление от декември 2020 година, в което той жигосах нея и крайнодесния водач Матео Салвини поради офанзивите им против неправителствени организации, чиито кораби избавят мигранти в Средиземно море.

Писателят реагира на изказванията на двамата политици, че тези кораби са " морски таксита и круизни кораби " за мигранти с думите: " Мръсници, по какъв начин можахте? Мелони, Салвини: вие сте мръсници ". Гневът на Савиано беше провокиран и от материал за избавителна интервенция на транспортен съд на испанска неправителствена организация. По време на акцията измежду избавените мигранти е било и шестмесечно бебе от Гвинея, което обаче умряло, преди да бъде докарано до брега.

В отговор на обидните квалификации Джорджа Мелони , която през днешния ден е министър председател на Италия, заведе тогава дело против Савиано.

Разследващият публицист и публицист е съден и за клюка от Салвини, който в този момент е вицепремиер и министър на инфраструктурата на Италия, а също и от сегашния министър на културата Дженаро Санджулиано.

От 2006 година Роберто Савиано е под денонощна полицейска защита след публикуването на " Гомор " за неаполитанската проведена незаконна група Камора.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР