Италианският президент Серджо Матарела декларира подкрепата на Рим за пълноправното

...
Италианският президент Серджо Матарела декларира подкрепата на Рим за пълноправното
Коментари Харесай

Матарела декларира подкрепата на Рим за пълноправното ни членство в Шенген

Италианският президент Серджо Матарела заявява поддръжката на Рим за пълноправното участие на България в Шенген. Матарела е на двудневно посещаване у нас по покана на президента Румен Радев.

Двамата разискаха развиването на връзките сред София и Рим в региона на стопанската система, защитата и сигурността, културата и образованието. Тази година се навършват 145 години от установяването на дипломатическите връзки сред двете страни.

Радев благодари на Италия за поредната поддръжка за пълноправното участие на България в Шенген, Еврозоната и Организацията за икономическо сътрудничество и раз. Италианският президент Серджо Матарела се надява страната ни скоро да стане пълновръстен член на Шенгенското пространство и по суша:

" Надяваме се България скоро да стане пълновръстен член на Шенген. Това е от голяма важност и ще донесе добавена стойност. Трябва да преглеждаме това решение с позитивен знак. Италия ще направи всичко, което е по силите ѝ, с цел да форсира тези процеси, доколкото е във опциите на страната ни ".

София и Рим имат сходни позиции по редица тематики от европейския дневен ред.

Сред тях е казусът с миграцията. Като страни на първа линия България и Италия поддържат решението за приемане на Европейския пакт за леговище:

" Който дава точно една по-голяма поддръжка на страните от първа линия ", сподели Радев.

Радев и Матарела заявиха поддръжката на България и Италия за Киев, разискаха последствията от войната на Русия в Украйна, както и задълбочаващата се рецесия в Близкия изток:  

" И нуждата от намиране на заслужено и стабилно решение, което да носи мир за района, което да подсигурява сигурност и непоклатимост в Европа ".

Утре Радев и Матарела ще посетят образователен полигон „ Ново село " и ще се срещнат с активността на Многонационалната бойна група. Италия пое ролята на рамкова страна на формированието през октомври 2022 година. Двамата президенти ще се срещнат с българския и италианския контингент.   
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР