Италианският парламент даде разрешение за започване на военноморска мисия в

...
Италианският парламент даде разрешение за започване на военноморска мисия в
Коментари Харесай

Италианският парламент даде разрешение за започване на военноморска мисия

Италианският парламент даде позволение за започване на военноморска задача в териториалните води на Либия, която да окаже техническа поддръжка на либийската брегова защита в битката против трафикантите на хора, съобщи Франс прес, представено от ДАРИК.
 
Намесата на италиански военноморски съдове в либийските териториални води може да помогне за понижаване на потока на мигранти, тръгващи от либийските крайбрежия. На първо време Италия ще изпрати логистичен и патрулен транспортен съд, посочи през вчерашния ден италианската министърка на защитата Роберта Пиноти пред парламентарните комисии на двете камари.
 
В случай на нахлуване участващите в задачата италиански военни ще могат да отвърнат, употребявайки лимитирана мощ.

 
Италия няма никакво желание да постанова морска обсада, което би представлявало враждебно деяние, акцентира Пиноти и подсети, че либийската брегова защита е поискала помощ и поддръжка. Обхватът на деяние на задачата ще бъде избран дружно с либийските управляващи, посочи тя.
 
" Искането на Либия за военноморска поддръжка беше направено в конюнктура на безусловно взаимно доверие ", което има отдавнашни корени и по силата на което Италия постоянно е зачитала либийския суверенитет, посочи от външният министър Анджелино Алфано.

Премиерът Паоло Джентилони е уведомил за този план премиера на либийското държавно управление на националното единение Файез Сарадж на среща в Рим. Два дни по-късно либийският министър председател е дал отговор, че той не накърнява либийския суверенитет, оповестява Агенция Франс Прес.
 
Корабът " Ювента " на немската неправителствена организация " Югенд ретет ", която не подписа оферти от Италия кодекс на държание при избавяне на мигранти, беше блокиран на остров Лампедуза за инспекция от италианската брегова защита.
 
Според бреговата защита корабът, плаващ под италиански байрак, е бил ескортиран към южния остров Лампедуза за рутинна инспекция. Очаква се скоро да му бъде позволено още веднъж да плава, увери офицер от бреговата защита, лейтенант на кораба " Паоло Монако ".
 
Проверката е обвързвана с следствие, почнало през октомври 2016 година. Следователите подозират екипажа на кораба, че с държанието си е улеснил незаконната имиграция, се споделя в официално съобщение на италианската полиция, представено от Агенция Франс Прес.
 
Подобни съмнения към неправителствените организации, спасяващи мигранти край крайбрежията на Либия, накараха Италия да предложи в понеделник кодекса за държание, отбелязва Агенция Франс Прес.
 
Само три от деветте неправителствени организации, които работят в Средиземно море, одобриха оферти кодекс за държание. Отказалите да го подпишат оспорват на първо място две от препоръчаните 13 точки. Една от тях изисква те да одобряват на борда си представители на правосъдната полиция, проверяващи трафика на хора.
 
Друга точка им не разрешава да трансферират избавените от тях на борда на други кораби, с изключение на при тежка обстановка и непосредствена заплаха, и единствено със единодушието на командването на италианската брегова защита. Това значи, че неправителствените организации ще би трябвало в бъдеще да ги водят до пристанища, което значи по-дълги пътувания, по-големи разноски по спасяването и намаляване на наличието им във водите на Средиземно море, показва Агенция Франс Прес.
 
Освен това кодексът на държание не разрешава на неправителствените организации да навлизат в либийски териториални води и да поддържат връзка с трафикантите, в това число посредством светлинни сигнали. Той може да докара и до засилен административен надзор на документите за навигация и на персоналните документи на хората, които са на корабите.
 
От 2015 година над 10 филантропични кораба патрулират край Либия. По данни на италианската брегова защита те са направили 26 на 100 от избавителните интервенции през 2016 година и 35 на 100 тази година.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР