Италианският министър-председател Марио Драги подаде оставка днес, след като ключови

...
Италианският министър-председател Марио Драги подаде оставка днес, след като ключови
Коментари Харесай

Италианският премиер Марио Драги подаде оставка

Италианският министър-председател Марио Драги подаде оставка през днешния ден, откакто основни съдружни сътрудници бойкотираха избор на доверие на държавното управление му в Народното събрание. Това е сигнал за евентуални предварителни избори и за нов интервал на неустановеност за Италия и Европа в сериозен миг, отбелязва Асошиейтед прес.

Драги връчи оставката си на президента Серджо Матарела по време на утринна среща сред двамата в президентския замък Куиринале. От кабинета на президента обявиха, че Матарела е изискал от държавното управление на Драги да продължи да извършва своите функционалностите, до момента в който се вземе решение, какво да се прави.

В изказването на италианското президентство по отношение на подадената от Драги оставка не беше конкретизирано дали Матарела ще разпусне Народното събрание и ще свика предварителни избори, съобщи Ройтерс.

Правителството на Драги се разпадна през вчерашния ден, откакто мъчно образуваната коалиция от десни, леви и популистки партии отхвърлиха неговия апел да останат дружно до края на целия мандат на Народното събрание, с цел да обезпечат използването на финансирания от Европейски Съюз проект за възобновяване и резистентност на италианската стопанска система.

Бойкотът на трите най-големи партии в ръководещата коалиция

Снощи италианският Сенат удостовери доверието си в държавното управление на Марио Драги, като утвърди резолюция в тази тенденция с 95 гласа " за " и 38 гласа " срещу " (в 316-местния Сенат). Резолюцията, която призоваваше за безусловна поддръжка на Драги, бе импортирана за дебатиране и гласоподаване от авторитетния сенатор Пиер Фердинадо Казини.

Процедурата по потвърждаване на доверието в Драги изискваше по принцип предложение на резолюция в тази тенденция. Десните партии " Форца Италия " на някогашния министър председател Силвио Берлускони и " Лига " на някогашния вътрешен министър Матео Салвини оповестиха по-рано през вчерашния ден, че оферират резолюция, в която афишират подготвеност да поддържат оставането на Драги на власт, само че при изискване, че антисистемното " Движение 5 звезди " на някогашния министър председател Джузепе Конте не е част от ръководещата коалиция и в държавното управление бъдат направени промени.

В последна сметка този текст по този начин и не бе препоръчан от десноцентристите за гласоподаване, а те споделиха, че не могат да одобряват резолюцията, препоръчана от Казини в този ѝ тип. " Форца Италия " и " Лига " оповестиха, че няма да вземат участие в гласуването на сходен текст, който ще остави в ръководството " Движение 5 звезди ", предизвикало актуалната политическа рецесия. " Движение 5 звезди " също разгласи, че няма да взе участие във вота на този текст. Но с цел да има кворум в пленарната зала и вотът да бъде приет за състоял се, сенаторите на Движението останаха вътре.

По-рано в сряда Марио Драги прикани сенаторите да потвърдят доверието в неговото държавно управление. Но той изиска възобновяване на доверието в досегашния управленчески пакт. А това значи, че той счита за нелегитимно едно държавно управление, изключващо " Движение 5 звезди ", отбелязва Франс прес.

Така де факто той получи доверие в Сената, само че трите най-големи партии в ръководещата му коалиция не участваха във вота, което де факто бележи нейното раздробяване.

Драги бе подсилен в Сената от левоцентристите от Демократическата партия и " Италия Вива " на някогашните министър председатели Енрико Лета и Матео Ренци. Подобно нещо направи и " Заедно за бъдещето ", парламентарната група на министъра на външните работи Луиджи Ди Майо, който дружно с към 50 парламентаристи напусна " Движение 5 звезди " през юни поради различия с неговия водач Джузепе Конте.

По мотив всичко случило се в Сената еврокомисарят за стопанската система Паоло Джентилони, който е италианец, упрекна в безнаказаност трите партии, предпочели да бойкотират резолюцията за препотвърждаване на доверието в Драги. Той съобщи, че тези три партии са изоставили Драги с риск да провокират стихия.

Така откакто не получи необятната поддръжка, която би желал, Драги връчи оставката си на президента Серджо Матарела.

Италия се е запътила към предварителни избори, евентуално на 2 октомври

Италия се е запътила към разпускането на двете парламентарни камари от президента Серджо Матарела и към предварителни парламентарни избори, които евентуално ще са на 2 октомври. Това е сюжетът, който се открои след вчерашния под напрежение и безреден ден в Сената, показва „ РАИ нюз”. Матарела теоретично има опция да приложи три сюжета – насрочване на предварителни избори до 70 дни, ново държавно управление с министър председател Драги или ново държавно управление с нов министър председател. От тези три благоприятни условия първата е най-реалистична поради връзките сред партиите в този момент, които вършат мъчно съставянето на ново държавно управление в границите на този мандат на Народното събрание.

Правителството на Драги устоя 18 месеца или 522 дни, отбелязва АНСА и добавя, че избори може да има в интервала 25 септември -22 октомври.

Скай Ти Джи 24 подчертава върху думите на Драги от през вчерашния ден, че единственият път, който той желае, е досегашната коалиция да остане дружно и да възвърне досегашния пакт на доверие с кураж, алтруизъм и надеждност, само че се оказа, че това не е допустимо.

Ти Джи ком 24 откроява речта на Драги от през вчерашния ден пред Сената, в която той направи резюме на всичко реализирано от държавното управление му до момента. „ Готови ли сте да възстановите този пакт на доверие?”, попита той сенаторите.

Ако би трябвало да се показа хроника на вчерашния ден, то тя може да бъде систематизирана по този начин - телефонни диалози, срещи на върха и неистини. Така протекоха дебатите през вчерашния ден в Сената, където се гласоподава доверие на Драги, написа „ Република”. Изданието отбелязва, че италианският президент Серджо Матарела не е скрил горчивината си от случилото се там.

В. „ Стампа” дефинира вчерашния ден в Сената като ден на полуда. Първи проблеми в партиите, които отхвърлиха да поддържат Драги, бяха документирани още през вчерашния ден. Мария Стела Джелмини, която бе дълготраен съдружник на Силвио Берлускони, министър в последното му държавно управление и член на „ Форца Италия”, а в този момент е министър в кабинета на Драги, разгласи през вчерашния ден, че се отдръпва от партията, в която членува поради нейния протест на вота в Сената. Изданието цитира и някогашния италиански министър председател Марио Монти, който приканва Драги въпреки всичко да остане на власт до последващи постоянни избори, тъй като тази рецесия нанася огромни вреди на Италия.

„ Кориере каузи сера” откроява позицията на водача на крайнодясната партия „ Лига” Матео Салвини, който споделя, че десницата се е обединила за положителното на италианците. Така той изяснява решението на десноцентристите да бойкотират вота в Сената през вчерашния ден. А водачът на левоцентристката Демократическа партия Енрико Лета дефинира вчерашния ден като печален миг за Италия.

Пазарите наблюдават с внимание обстановката в Италия. Стойността на италианския дълг потегли нагоре, а Миланската борса означи спад, което е симптом за нервността на пазарите поради несигурността, очертаваща се в третата по величина стопанска система в еврозоната.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР