Италианският кардинал Матео Дзупи, натоварен със задачата да помогне за

...
Италианският кардинал Матео Дзупи, натоварен със задачата да помогне за
Коментари Харесай

Папски пратеник лети до САЩ за насърчаване на мира в Украйна

Италианският кардинал Матео Дзупи, претрупан със задачата да помогне за постигането на мир в Украйна от Папа Франциск, отпътува за Вашингтон, с цел да се срещне с американски публични лица като продължение на диалозите си в Киев и Москва, заяви " Ватикан Нюс ".


В изказването се споделя, че той ще бъде там в продължение на три дни, започвайки от 17 юли, само че не се показва с кого ще се срещне. Посещението има за цел да насърчи мира в Украйна и да поддържа " филантропични начинания за облекчение на страданията на хората, които са най-силно наранени и най-уязвими, в частност децата ", се споделя в изказването.

Миналия месец Зупи посети Москва, където се срещна с главата на авторитетната съветска православна черква, патриарх Кирил, и с съветския комисар по въпросите на децата Мария Лвова-Белова.

По-рано през юни той посети Киев и се срещна с украинския президент Володимир Зеленски.

Зеленски, който се срещна с папата през май, изиска от Ватикана да поддържа неговия категоричен кротичък проект, който приканва за възобновяване на териториалната целокупност на Украйна, евакуиране на съветските войски и преустановяване на военните дейности, както и възобновяване на държавните граници на Украйна.

Споменаването на филантропични начинания и деца в изказването на Ватикана наподобява е отпратка към молбата на Киев и готовността на Ватикана да помогне за репатрирането на украински деца.

По оценки на Киев от февруари 2022 година насам близо 19 500 деца са били отведени в Русия или в окупирания от Русия Крим в границите на противозаконната депортация. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР