Италианският енергиен гигант Eni е съобщил, че открива сметки в

...
Италианският енергиен гигант Eni е съобщил, че открива сметки в
Коментари Харесай

Италианският енергиен гигант Eni ще изпълни исканията на Москва за плащане на газа с рубли

Италианският енергиен колос Eni е съобщил, че открива сметки в евро и в рубли, с цел да извърши дължимите в близко време заплащания за доставка на съветски газ, като по този метод извършва настояванията на Москва.

Не стана ясно незабавно дали ходът на Eni ще попадне под ударите на глобите на Европейския съюз.

Във деликатно дефинирано изказване Eni съобщи, че откриването на двете сметки в банка " Газпром " е " на защитна основа ", защото " крайните периоди за заплащане на доставките на газ са планувани за идващите няколко дни ".

Москва изиска клиентите от " недружелюбни страни ", в това число от държавите-членки на Европейски Съюз, да заплащат за газа в рубли, с цел да заобиколи западните финансови наказания против централната си банка.

Eni съобщи, че този ход е " подхванат в сходство с настоящата интернационална рамка за наказания " и че италианските управляващи са били осведомени.

" Към днешна дата " Газпром Експорт " и съответните съветски федерални управляващи са удостоверили това: фактурирането и заплащането ще продължат да се правят в евро " - валутата, посочена в договорите за доставка, продължи тя.

Ако превалутирането не бъде осъществено в точния момент, " няма да има отражение върху доставките " на газ, се споделя в известието.

Преди известието Европейската комисия съобщи, че всичко, което надвишава заплащането на договорите в избраната валута, нарушава глобите.

" Компаниите би трябвало да заплащат по договорите във валутата планувана в контракта ", съобщи представителят на Комисията Ерик Мамер пред публицисти в Брюксел. " Всичко, което надвишава това, е в нарушаване на глобите. Не можем да бъдем по-ясни. "

Eni обаче съобщи:

" Новата процедура би трябвало да бъде неутрална както във връзка с разноските, по този начин и на риска, и да не е несъвместима със съществуващите наказания. Задължението за заплащане може да бъде изпълнено с превод на евро. "

Няма реакция от страна на италианското държавно управление, оповестява БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР