Италиански учени планират да извършат изследователско посещение в Турция следващата

...
Италиански учени планират да извършат изследователско посещение в Турция следващата
Коментари Харесай

Кое поражда смъртоносните земетресения в Турция? Италиански учени разследват причината

Италиански учени възнамеряват да извършат изследователско посещаване в Турция идната седмица, с цел да изследват проби от двойните трусове, разгласи турски академик, живеещ в Италия.
Земетресенията в Южна Турция на 6 февруари провокираха огромен интерес измежду италианските учени, сподели Айбике Акънджъ от Италианския народен институт по геофизика и вулканология (INGV) в изявление за Анадолската организация (AA).

„ Изследването ще обхване въздействието на земетресението, региона който е засегнало, и размера на вредите, които е предизвикало. Земетресенията близнаци от 6 февруари са били най-силните след труса, който удари източната провинция Ерзинджан през 1939 година “, добави тя.

„ Земетресенията не са от вида, който претърпяваме доста постоянно. Това бяха две неповторимо мощни трусове с магнитуд 7,7 и 7,6 в близки региони. Подобна сеизмична интензивност е изключено рядко събитие “, добави Акънджи.

Италианските учени ще посетят засегнатите от бедствия региони, с цел да прегледат и изработят взаимни планове и решения с турските си сътрудници, добави тя.

Земетресенията удариха 11 турски провинции в югоизточната част на страната, като взеха над 50 500 жертви.

Около 14 милиона души в Турция са били наранени от бедствието, както и доста други в северната част на прилежаща Сирия.

Над 300 хиляди здания бяха напълно сринати или отчасти разрушени от бедствието.

Над 3 милиона души бяха принудени да бъдат разселени или живеят в палатки и контейнери в региона.

В Южна Турция към момента не престават вторичните трусове, като за последните 2,5 месеца са регистрирани над 30 хиляди труса.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР