Италиански учени алармираха за опасност за храните, която идва от

...
Италиански учени алармираха за опасност за храните, която идва от
Коментари Харесай

Ядем микрочастици пластмаса с плодовете и зеленчуците

Италиански учени сигнализираха за заплаха за храните, която идва от моретата и океаните. Те откриват огромно количества микрочастици пластмаса в пресните плодове и в зеленчуците. 
Проучване на екип от Университета в Катания и публикувано в Environmental Research Journal  сочи, че в ябълките и морковите има най-вече частици пластмаса. Те попадат върху тях от нечистите водоеми на света.
Микрочастици пластмаса са натрупват в моретата и в океаните, а оттова с изпаренията попадат в облаците. Ветровете ги носят към сушата, а по-късно, дружно с дъждовете те попадат на земята, където порастват разнообразни плодове и зеленчуци.

Плодовете са по-опасни  

Проучването сочи, че плодовете натрупат повече частици пластмаса, в съпоставяне със зеленчуците. Обяснението е, че плодовите дръвчета имат дълбоки корени, а кореновата им система е добре проведена.
И макар, че в плодовете и в зеленчуците учените откриват по-малко рискови микрочастици, в сравнение с във водата от пластмасовите бутилки, учените считат, че рискът не е за занемаряване.
Предстоят спомагателни изследвания по какъв начин тези частици се отразяват на здравето на индивида.
Проучване на китайски учени, оповестено в Nature Sustainability, потвърди, че тези микрочастици пластмаса проникват в корените на марулята и в пшеничените кълнове, а оттова и в цялата растение, което е над земята.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР