Италиански специалисти по молекулярна биология установиха, че различията в сериозността

...
Италиански специалисти по молекулярна биология установиха, че различията в сериозността
Коментари Харесай

Свързаха сериозността на симптомите на COVID-19 с вариации на ген

Италиански експерти по молекулярна биология откриха, че разликите в сериозността на признаците на заболяването Ковид-19 и скоростта на разпространяването й в обособени страни може да са свързани с преобладаване или неявяване на дадени вариации на гена АСЕ2 в генофонда на популацията, съобщи ТАСС.

Информация със заключенията на учените е качена на уеб страницата medRxiv, написа Българска телеграфна агенция.  " Открихме три вариации на АСЕ2, които постоянно се срещат у италианците и други европейски нации, само че съвсем отсъстват у азиатците - обявиха създателите на проучването. - Тези генни вариации могат да трансформират характера на взаимоотношението на вируса с клетките и да повлияят върху скоростта на разпространяването му и равнището на смъртните случаи. "

Новият ковид прониква в белодробни кафези у индивида и други бозайници, употребявайки молекули на протеина АСЕ2, които покриват избрани типове кафези на алвеолите. Въпросните израстъци играят значима роля за жизнеспособността на причинителя на тежкия изострен респираторен синдром. Генът е с няколко вариации, които доста трансформират структурата на протеина АСЕ2.

Италианските учени се поинтересували по какъв начин сходни разлики могат да повлияят върху метода, по който вирусът се свързва с този протеинов тумор и го употребява за навлизане в клетките. За задачата анализирали геномите на 7000 италианци. Като употребявали получените данни, биолозите подбрали всички вероятни вариации на гена АСЕ2 и проучили по какъв начин дребни негови разновидности могат да повлияят върху свързването на кодирания от тях протеин с вируса.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР