Италиански екип ще обнови визията на столичния площад Света Неделя.

...
Италиански екип ще обнови визията на столичния площад Света Неделя.
Коментари Харесай

​Италиански екип ще обнови визията на столичния площад Света Неделя

Италиански екип ще обнови визията на столичния площад " Света Неделя ". Световноизвестният проектант Масимилиано Фуксас ще дава отговор за ремонта на площада. Неговото студио завоюва състезанието за възобновяване на пространството към църквата.

От седемте плана, идващи от Франция, Русия, Италия и България, спечелилият е италианското студио " Фуксас ".

Главната концепция на италианския екип е да трансформира този площад в площад на хората, а не на колите. Очаква се ремонтът да стартира през 2021 година.

Новият план планува познатият площад " Св. Неделя " да се трансформира в това. Пешеходно пространство, градинка, връзка с градски превоз и фонтани.

Микеле Чинини, представител на студио " Фуксас ": Нещо като бул. Витоша - желаеме да продължим този вид архитектура. Арх. Здравко Здравков, основен проектант на София: Мястото е извънредно значимо и в идващите години то би трябвало да свърже пешеходните пространства, които стартират от площад България през реконструирания бул. " Витоша ".
Всички от интернационалното жури утвърждават плана като се изключи арх. Борислав Игнатов.

Арх. Борислав Игнатов, член от журито: Спечелилият план има съществени проблеми с пешеходната връзка. Където сега е най- оживеният трафик, се основават едни изкуствени зелени зони.
Предстои кметът на София да се запознае с детайлите на плана.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: На картинка е красиво. Първо би трябвало да се срещна деликатно. Не мога да приказвам единствено на картинка, както доскоро говорихме. Да видя рекомендациите на журито, да видя материалите. Тогава ще мога да видя, несъмнено, бюджета, тогава ще мога да разясня.
Но преди да стартира същинската работа по плана, ще се изчака да мине срокът, в който другите претенденти ще могат да апелират.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР