Италианската прокуратура проверява начина, по който службите за спешна помощ

...
Италианската прокуратура проверява начина, по който службите за спешна помощ
Коментари Харесай

Италианската прокуратура разследва защо се стигна до трагедията с мигранти

Италианската прокуратура ревизира метода, по който службите за незабавна помощ реагираха на злополуката с лодка с мигранти предишния уикенд, при която десетки хора бяха убити измежду обвинявания, че управляващите са реагирали постепенно, сподели източник от полицията в четвъртък.

Прокурори от калабрийския град Кротоне са поискали от полицията Guardia di Finanza документи за дейностите им преди лодката, пренасяща 150-200 мигранти, да се разбие върху скали единствено на няколко метра от брега предходната неделя. Същото искане е отправено и към бреговата защита, оповестяват италианските медии.

Италианският президент Серджо Матарела посети оживелите в локална болница в четвъртък, раздавайки играчки на децата измежду тях. Той отиде и до спортната зала, където са положени ковчезите на жертвите, като наведе глава, отдавайки респект.

Местните управляващи оповестиха, че в четвъртък е намерено още едно тяло, с което броят на жертвите стана 68. Петдесет и четири от жертвите към този момент са разпознати - 48 афганистанци, трима пакистанци, сириец, тунизиец и палестинец.

Една от жертвите от Пакистан е някогашният народен играч по хокей Шахида Раза.

Трагедията ускори дебата за миграцията в Европа и Италия, където новите строги закони на неотдавна определеното дясно държавно управление за благотворителните организации за избавяне на мигранти провокираха рецензии от Организация на обединените нации и други.

Премиерът Джорджа Мелони прикани сътрудниците си европейски водачи да създадат повече за прекъсване на незаконната имиграция и попречване на нови нещастия в морето.

Има въпроси и по отношение на реакцията при изключителни обстановки, добавя " Ройтерс "

Лодката, която е отплавала от Турция, е била видяна късно в събота на към 74 км от брега на Калабрия от аероплан на Frontex, граничната организация на Европейския съюз.

Frontex сподели, че лодката е плавала без признаци за злополучие, само че организацията предизвестила италианските управляващи, защото термалните ѝ камери посочили, че под палубата може да има доста хора.

Guardia di Finanza, която охранява бреговата линия, сподели, че е изпратила два патрулни катера, само че те са се отказали да търсят мигрантите и са се върнали в пристанището заради метеорологичните условия.

Медиите се питат за какво бреговата защита, чиито плавателни съдове са по-добре оборудвани да работят в бурно море, не е била употребена, до момента в който не е получила незабавно повикване на идната заран.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР