Италианската държавна военна компания Leonardo беше избрана от Министерството на

...
Италианската държавна военна компания Leonardo беше избрана от Министерството на
Коментари Харесай

Суперкомпютър в Космоса готвят италианските военни

Италианската държавна военна компания Leonardo беше определена от Министерството на защитата на страната за провеждането на изследване за опциите за построяването на " облачна " инфраструктура в Космоса под името MILSCA, оповестяват международните организации.

Това е първият сходен план в Европа.

Целта е държавното управление и въоръжените сили да получат достъп до система за високоскоростни калкулации, предпазване на данни и обработката им с изкуствен интелект. Така нейните консуматори ще имат връзки, наблюдаване и навигационна информация във всеки един миг.

За задачата в орбита би трябвало да бъде изведена констелация от спътници. Всеки от тях ще има 100 терабайта потенциал за предпазване и изчислителна мощност от над 250 TFLOPS (т.е. 250 000 милиарда интервенции в секунда). Спътниците ще поддържат високоскоростна връзка между тях, тъй че дружно да вземат решение поставените задания.

Както отбелязва The Register, това не е впечатляваща мощност - най-скъпата карта на Nvidia (H100 SXM) е еквивалентна по качества на 4 спътника. Водещото е, че непосредствено от Космоса информацията ще стига до тези, които имат потребност от нея по-бързо и с по-малко опасности от разстройства спрямо вид, при който изчисленията се вършат на Земята и по-късно се предават сателитно до друга точка.

Освен това, кръжащите в околоземна орбита масиви от памет са бекъп от най-висша инстанция - а това е значимо при катастрофично естествено злополучие или нуклеарна война. В същото време, обаче, галактическата радиация е фактор за оцеляването на данните, а също и всички вероятни проблеми, свързани с електрозахранването и ръководството на температурата вътре в апарата.

Затова и на първия стадий екипът на Leonardo ще би трябвало да избере най-подходящата архитектура, а по-късно ще бъде изработен цифров близнак на констелацията и нейната работа ще бъде симулирана на суперкомпютъра Davinci-1.

Във Франция също се работи по сходен план - за основани в Космоса центрове за данни.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР