Италианката София Годжа спечели спускането от Световната купа по ски

...
Италианката София Годжа спечели спускането от Световната купа по ски
Коментари Харесай

София Годжа спечели спускането в Кортина Д'Ампецо

Италианката София Годжа завоюва спускането от Световната купа по ски алпийски дисциплини за дами пред родна аудитория в Кортина Д`Ампецо. Същата писта ще бъде хазаин на стартовете в алпийските ски на зимните олимпийски игри през 2026 година.

Олимпийската шампионка от Пьончан 2018 и вицешампионка от Пекин 2022 Годжа финишира първа за 1:33.47 минути. Тя записа четвърти триумф за сезона, 16-и в втурване и общо 21-и в кариерата си в Световната купа.

Двукратната международна шампионка в спускането от Занкт Мориц 2017 и Оре 2019 Илка Щухец (Словения) зае второто място с закъснение от 13 стотни от секундата, а на трета позиция приключи германката Кира Вайдъл с пасив от 36 стотни.

Четирикратната носителка на Големия бистър глобус Микаела Шифрин (САЩ) даде четвърто време в днешното втурване, финиширайки на 50 стотни от Годжа. Така тя не съумя да запише 83-а победа в кариерата си и да усъвършенства върха на своята сънародничка Линдзи Вон. Шифрин и Вон имат по 82 триумфа досега.

Златната медалистка от Пекин 2022 Корин Сутер от Швейцария падна тежко, само че се отърва без съществени травми.

Още два старта предстоят в Кортина Д`Ампецо през уикенда - още едно втурване в събота и супергигантски слалом в неделя.

Шифрин беше по-бърза от Годжа през първите три бранша на пистата, само че приключи с 50 стотни закъснение.

Вон счупи предходния връх за най-вече победи на Анемари Мозер-Прьол от 62 победи, преди осем години в Кортина.

Вон се отдръпна от спорта преди четири години, когато травми прекъснаха кариерата й. Шифрин също се приближава до върха на Ингемар Стенмарк от 86 победи.

В генералното нареждане за Световната купа лидерка е Микаела Шифрин с 1245 точки, пред Петра Влъхова (Словакия) със 796 и Лара Гут-Бехрами с 681 точки, която през днешния ден остана на пето място.

София Годжа води в класирането за дребния бистър глобус в спускането с 480 точки, пред Щухец с 272 и Елена Куртони (Италия) с 218 точки.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР