Италианката Саманта Кристофорети, астронавт на Европейската космическа агенция (ЕКА), се

...
Италианката Саманта Кристофорети, астронавт на Европейската космическа агенция (ЕКА), се
Коментари Харесай

Първата европейка, работила в открития космос, се завърна на...

Италианката Саманта Кристофорети, астронавт на Европейската галактическа организация (ЕКА), се завърна на Земята от Международната галактическа станция (МКС) дружно с астронавтите на НАСА Чел Линдгрен, Боб Хайнс и Джесика Уоткинс и  това постави точката и на нейната втора задача на МКС " Минерва ".
Стартът на " Минерва " бе на 27 април 2022 година, когато Кристофорети се насочи към МКС на борда на капсулата " Фрийдъм " на частната американска компания " Спейс Екс " от галактическия център " Кенеди " на НАСА.

На борда на МКС напролет Кристофорети бе посрещната от различен астронавт на ЕКА - Матиас Маурер от Германия.
Това бе важен миг от европейското наличие в космоса, означават от ЕКА на формалната си уеб страница.

Кристофорети и " Минерва " оставиха дълготраен отпечатък в галактическите проучвания. Италианската астронавтка взе участие в голям брой европейски и интернационалните опити в изискванията на безтегловност. Резултатите от тях имат значение в опазването на здравето. Експериментът по акустична диагностика изследва резултата от излагането на човешкия слух на разнообразни шумове.

Друг опит пък подаде значими данни за поддържането на мускулния тонус. Тестовете в региона на физиката на емулсиите имат значение в подобряването на софтуерните процеси в производството на храни. На проби бяха подложени метали и антимикробни покрития за повърхности, които ще се употребяват в производството и на галактически апарати, и в строителни действия на Земята.

Мисия " Минерва " ще остане в историята с първата галактическа разходка на Кристофорети на 21 юли, когато инсталира дружно с съветския космонавт Олег Артемиев роботизирана ръка европейско произвеждане. Италианската астронавтка стана първата европейка, излизала и работила в открит космос.

Тя се записа в историята и като първата европейка и пети представител на европейска страна като пълководец на Международната галактическа станция. Кристофорети пое ръководството на МКС на 28 септември тази година.

Кристофорети е пионер и в онлайн връзката с почитатели на Земята от Космоса. Тя стана първият астронавт, който организира научна връзка посредством ТикТок. От акаунта си там астронавтката показваше всекидневието си на борда на МКС в околоземна орбита, отговаряше на въпроси на почитателите си в обществената мрежа, известна измежду младежите по целия свят. Кристофорети има милиони почитатели в ТикТок.

Като покровител за женското здраве, Саманта Кристофорети взе участие в акции за остеопорозата и осведоми дамите за смисъла от положителното хранене и повдигането на тежести на млади години, с цел да се радват на здрави кости с придвижване на възрастта, показват от ЕКА. Кристофорети се включи виртуално в годишната конференция за видеоигри в Германия Геймском, стриймвана до десетки хиляди фенове, с цел да въодушеви заинтересуваните да влагат уменията си в науката.

Италианската астронавтка способства с задачата и за провокиране на интереса на девойките и младите дами към науката и технологиите. Тя въодушеви и нова кукла Барби, посредством която откри задочно връзка и с най-малките девойки по света.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР