Италианецът Яник Синер стигна до най-големия успех в своята кариера,

...
Италианецът Яник Синер стигна до най-големия успех в своята кариера,
Коментари Харесай

Яник Синер навакса два сета пасив срещу Медведев и е новият крал на Australian Open

Италианецът Яник Синер стигна до най-големия триумф в своята кариера, откакто победи в тазгодишното издание на Australian Open, побеждавайки във финала Даниил Медведев след цялостен поврат от 0:2 сета за крайното 3:6, 3:6, 6:4, 6:4, 6:3.

По този метод 22-годишният тенисист завоюва своята първа купа от Големия шлем и се трансформира в първия представител на Италия с сходно достижение след Никола Пиетранджели и Адриано Паната, които печелят общо на три пъти на Ролан Гарос.

В същото време за Медведев това е втори следващ мъчителен поврат, който той претърпява след преднина от два сета в разногласието за купата в " Мелбърн Парк ", като в предходния случай през 2022-а година той бе надвит от Рафаел Надал.



Две години по-късно руснакът излезе пределно стимулиран този път да стигне до края и в първия сет изцяло доминираше на корта против Синер, осъществявайки два пробива по пътя си към триумфа с 6:3.

Във втората част някогашният №1 в света продължи да бъде нападателен, до момента в който в това време неговият конкурент допускаше доста непредизвикани неточности, които направиха по този начин, че Даниил да дръпне с 5:1 гейма. В идващите минути неговият противник най-сетне стартира да покачва равнището си на игра и съумя да върне един от пробивите, само че все пак Медведев не позволи да се стигне до поврат и след ново 6:3 в своя изгода удвои преднината си в резултата.

В третия сет играта на Синер към този момент беше изцяло равностойна на тази на руснака, което разреши на южнотиролецът да доближи до единствената точка на пробив в хода на частта. Това се случи в десетия гейм и Яник се възползва уместно от получената опция, с цел да измъкне сета с 6:4 и по този начин да понижи своя пасив.



Битката продължи и в идната част, в която Медведев на два пъти трябваше да отразява брейкболи в откриващите си два сервис гейма, а по-късно на собствен ред пропусна късмет да завоюва подаването на Синер и да поведе с 4:3. В последна сметка италианецът и този път дочака търпеливо своя момент, който по подигравка на ориста пристигна още веднъж в десетия гейм, в който Яник нанесе съдбовен пробив, печелейки четвъртия сета с 6:4.

В решителния пети преимуществото към този момент бе минало напълно на страната на първата ракета на Италия, който изглеждаше по-свежия от двамата на корта и стигна до съдбоносен брейк в шестия гейм, взимайки преднина при 4:2. До края Яник Синер сервираше чудесно и не изпусна самодейността, поставяйки точка на разногласието в мача след 3 часа и 46 минути на корта.

Sublime from Sinner

The Italian clinches his maiden Grand Slam title

He triumphs in five hardfought sets 3-6 3-6 6-4 6-4 6-3 to win. • • • •
— #AusOpen (@AustralianOpen)

Така италианецът стана първият друг първенец на Australian Open, откогато това стори Стан Вавринка през 2014-а година, като любопитното е, че по пътя си към купата двамата отстраниха абсолютният рекордьор по титли в Мелбърн - Новак Джокович.

Освен това Яник Синер се трансформира и в първият италианец, който носи на родината си трофей от Големия шлем на сингъл след към този момент отдръпналата си Флавия Пенета, която стори това по време на US Open 2015.

В същото време Даниил Медведев ще би трябвало да изчака още за своя втори успех в Шлема след този на US Open 2021. Любопитното за руснака е, че това беше единственият до момента от общо шест случая във финали на Мейджър шампионати, в които той нямаше за противник нито Новак Джокович, нито Рафаел Надал.





Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР