Италианецът Давид Сасоли, новият председател на Европейския парламент, е бивш

...
Италианецът Давид Сасоли, новият председател на Европейския парламент, е бивш
Коментари Харесай

Давид Сасоли - от стола на телевизионен водещ до председателския пост в ЕП

Италианецът Давид Сасоли, новият ръководител на Европейския парламент, е някогашен публицист, почнал през 2009 година нова кариера на евродепутат под флага на левоцентристите.

63-годишният Сасоли беше претендентът на социалдемократите, второто политическо семейство в Народното събрание, за правоприемник на различен италианец - Антонио Таяни, непосредствен до Силвио Берлускони член на дясната Европейска национална партия.

Изборът му разрешава на Италия да резервира един от трите значими европейски поста, след напускането на Марио Драги (от Европейската централна банка) и Федерика Могерини (като началник на дипломацията), само че той явно няма да е съдружник на ръководещото в Рим популистко държавно управление.

Давид Сасоли е роден на 30 май 1956 година във Флоренция, Тоскана, и откакто следва политически науки, стартира да сътрудничи на дребни вестници и осведомителни организации.

През 1992 година е взет на работа от публичната радио и телевизия РАИ и бързо се изкачва в йерархията, с цел да стане познато лице за милиони италианци, когато показва вечерната осведомителна емисия на първия публичен ефирен канал, на който става и заместник-директор.

Любовта от пръв взор с политиката се случва през 2009 година, когато някогашният кмет на Рим от левицата Валтер Велтрони провежда сливането на две огромни партии - от левицата и център-ляво. Сасоли се причислява незабавно към плана, от който се ражда Демократическата партия (ДП).

Кандидат на изборите за Европейски парламент, той беше определен с листата на Директива за птиците с повече от 400 000 гласа, триумф, който дефинитивно го отдалечава от телевизионните екрани и той посвещава политическата си кариера на Европарламента.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР