Итака, какво точно е миелома?Множественият миелом е рядък рак на

...
Итака, какво точно е миелома?Множественият миелом е рядък рак на
Коментари Харесай

Миелома: Какво представлява и какви са симптомите

Итака, какво тъкмо е миелома?

Множественият миелом е необичаен рак на кръвта, който визира вашите плазмени кафези . Плазмените кафези са бели кръвни кафези и част от вашата имунна система.Те създават антитела. Тези антитела, наречени имуноглобулини, оказват помощ в битката с инфекцията. Множественият миелом се случва, когато здравите кафези се трансфорат в анормални кафези, които се развъждат и създават анормални антитела, наречени протеини М.

Най-честият признак на миелома е болежка в костите, изключително в таза и долната част на гърба, а множествената миелома е заболяване, което постоянно визира възрастните хора . Понастоящем няма известно лекуване, само че лекуване – в това число медикаменти за подкрепяне на регулирането на имунната система и медикаменти, които оказват помощ за попречване на отслабването на костите - могат да понижат тежестта на признаците и да удължат преживяемостта на пациента с месеци или две до три години, споделят лекари.

Тази смяна слага началото на каскада от медицински проблеми и положения, които могат да обиден вашите кости, бъбреците и способността на тялото ви да създава здрави червени и бели кръвни кафези и тромбоцити. Множественият миелом е необичаен, визира към 7 на 100 000 души всяка година.

Нова книга за кралица Елизабет II твърди, че тя се е борила със сериозното заболяване през последната година от живота си. В книгата „ Елизабет: Интимен портрет “, Джилс Брандиет декларира, че кралица Елизабет е имала рак, макар че формалната причина за гибелта ѝ е напреднала възраст.

По последни калкулации към 100 000 души в Съединените щати имат мултиплен миелом.

Раковите кафези напущат костния мозък посредством кръвния поток, тъкмо както естествените имунни кафези напущат костния мозък, с цел да оказват помощ в битката с инфекциите. След това раковите кафези могат да пътуват из тялото, с цел да образуват повече тумори. "

Ето пет признака на миелома, които лекарите споделят с нас.
Болка в костите
Болката в костите е постоянно срещан признак на миелома, споделят лекарите. „ Ние учим студентите по медицина да запомнят съкращението КБАЛ " . КБАЛ значи методите, по които миеломът може да нарани хората.

К – Високи равнища на калций (хиперкалцемия)

Б – Бъбречно (бъбречно) увреждане

А – Анемия (нисък брой червени кръвни клетки)

Л – Костни лезии


Това е заболяване на костния мозък, тъй че меката част от вътрешността на костите е мястото, където се раждат кръвните кафези и там порастват тези ракови кафези. Когато миеломите порастват в този костен мозък, те въздействат на скелетната кост - твърдата кост към костния мозък - и я отслабват.

Отслабените кости могат да доведат до болежка, фрактури или счупени кости . Да се постанова да се справяте с лекувания като химиотерапия в допълнение към тази болежка може да наподобява непостижимо.
Синини
Синините са доста постоянно срещани. Най-честите аргументи, заради които хората с рак на кръвта получават синини, са или от медикаменти, които разреждат кръвта – като аспирин или антикоагуланти – или от ниски тромбоцити. Тромбоцитите са клетките, които се носят в близост в кръвта ни и се поддават на кръвни съсиреци. от тях идва рискът от кървене и с това идват синини.

Така че ниските тромбоцити и антикоагулантните медикаменти за разреждане на кръвта за попречване или лекуване на кръвни съсиреци са най-честите аргументи, само че има и други аргументи, заради които хората получават синини, които са самостоятелни от тези два механизма. Така че в случай че не сте сигурни за какво има синина на ръката, крайници ви или някое друго място, където не си спомняте да сте имали някаква контузия – и не сте на разредител на кръвта или аспирин – добре, от време на време нещата, които наподобяват на синини, се оказват нещо друго. И когато приказваме за рак на кръвта, първото нещо, за което би трябвало да се тревожим, е, че това е част от самия рак на кръвта. И по този начин, това, което наподобява като синина, не е постоянно е синина и постоянно е добра концепция, когато сте с вашия доктор, да му покажете синините, които имате, с цел да се уверят, че това в действителност е просто елементарна синина, а не нещо по-зловещо.
Умора
Умората е един от най-честите признаци на миелома. При миелома има три характерни аргументи за отмалялост: анемия, цитокини и болежка. Всеки един от тях може да докара до отмалялост, дружно с понижен вкус, уязвимост и загуба на тегло. Когато хората изпитват и трите, произлизащото безсилие може да бъде голямо.
Други фактори, които прибавят лекарите са: болежка, тревога даже меланхолия.
Инфекции
Постоянните, повтарящи се инфекции са един от признаците на миелома, споделят специалистите. „ Анормалните плазмени кафези не могат да защитят тялото от инфекции “ , споделя Американското общество за битка с рака.  Както споменахме по-рано, естествените плазмени кафези създават антитела, които нападат микробите. При множествения миелом миеломните кафези изтласкват естествените плазмени кафези, тъй че не могат да бъдат направени антитела за битка с инфекцията. Антитялото, създадено от миеломните кафези, не оказва помощ в битката с инфекциите.

Това е по този начин, тъй като миеломните кафези са просто доста копия на една и съща плазмена клетка – всички вършат копия на едно и също антитяло. Инфекцията е главно затруднение и водеща причина за гибел при пациенти с мултиплен миелом. Рискът от зараза се дължи на многофакторен имунен недостиг, породен от самото заболяване и режимите на лекуване, прилагани по време на другите етапи на лечението. През последните десетилетия е настъпил забележителен прогрес в ръководството на мултипленен миелом, което води до доста усъвършенстване на преживяемостта.
Безсъние
Безсънието и други проблеми със съня са постоянно срещан непряк резултат на миелома. Ако имате проблеми със съня, до момента в който живеете с миелом или други типове рак, разбирате въздействието, което това може да има върху качеството ви на живот. Нарушенията на съня засягат освен вашите енергийни равнища, само че и цялостното ви физическо и психическо благоденствие. Няколко изследвания демонстрират, че сред 10 % и 30 % от общото население по света изпитва някаква форма на бодърствуване – и тези цифри са по-високи при хората с характерни здравословни проблеми.

Интересното е, че проблемите със съня и безсънието могат да бъдат породени от отмалялост от самия рак. Доказано е, че несъразмерното безсилие пречи на моделите на съня и може да ви накара да спите денем и да останете будни през нощта. Това нарушава естествения циркаден темп на тялото и води до повече здравословни проблеми.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР