IT експерти от университетите на Вирджиния и Калифорния демонстрира нова

...
IT експерти от университетите на Вирджиния и Калифорния демонстрира нова
Коментари Харесай

Нов вариант на хардуерната уязвимост Spectre в х86 процесорите

IT специалисти от университетите на Вирджиния и Калифорния показва нова, която дава опция за реализиране на нов тип офанзива против микроархитектурните структури на x86 процесорите, както на Intel, по този начин и на AMD. Новата хардуерна накърнимост е открита посредством назад инженерство на недокументираните благоприятни условия на централните процесори. Предложеният нов способ на офанзива е обвързван с потреблението в х86 процесорите на промеждутъчен кеш за микрооперациите (micro-op cache), който може да се употребява за добиване на информация, останала в този кеш по време на спекулативното осъществяване на процесорните указания.

С цел реализиране на оптималната оптимизация, процесорът стартира да извършва някои указания в умозрителен режим, без да чака завършването на осъществяването на предходните калкулации, и в случай че след това се окаже, че прогнозата е била неправилна, последната интервенция се връща за наново осъществяване, единствено че останалите и обработени по време на спекулативното осъществяване данни остават в този кеш, наличието на който може да бъде прочетено.

Експертите означават, че новият способ е доста по производителя от офанзивата, реализирането на новата офанзива е доста мъчно да бъде намерено и тя не може да се блокира с до момента употребяваните способи за отбрана от сходни офанзиви .
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР