ИТ експерт, който разпали омраза срещу ЕС, брилянтен ориенталист, жена,

...
ИТ експерт, който разпали омраза срещу ЕС, брилянтен ориенталист, жена,
Коментари Харесай

Кои са руските агенти в коридорите на европейските институции

ИТ специалист, който разпали ненавист против Европейски Съюз, брилянтен ориенталист, жена, наричана " гордостта " на Дагестан, и експерти по химически, биологични и нуклеарни оръжия - това са профилите на 19 " дипломати ", експулсирани от европейските институции в Белгия през април за шпионаж показвайки с какво в действителност се е занимавало посолството на Русия в Европейски Съюз. Това е изнесено в материал на изданието EU Observer, показан без редакторска интервенция .

Арсений Недяк , 44-годишен консултант в посолството на Русия в Европейски Съюз, може би е бил прочут на своите познати от Европейски Съюз с именития си дядо - Леонид Недяк, военноморски министър от руската ера.

Но това, което те не знаят за него е, че Недяк-младши в действителност е подполковник от съветското външно разузнаване СВР и експерт по връзки, който преди този момент е работил в съветски IT колоси, като Sistema Group и IBS Group Holding, който е бил изпратен в Брюксел, с цел да провежда агитация против Европейски Съюз и Украйна.

Недяк, " до момента в който беше в задачата на Европейски Съюз, ръководеше прокремълските медии Russia Today, Sputnik и на блогъри, излъчващи за европейска аудитория ", сподели източник от РИА Новости, съветска държавна медия, пред Dossier Center, основана в Лондон Неправителствени организации, която преследва руснаци шпиони в Европа.

Експулсирането на съветски шпиони пристигна в отговор на съветските дейности в Украйна.И по подигравка на ориста, в случай че Недяк-старши беше жив през днешния ден, той самият можеше да стане цел на пропагандата на внука си като симпатизант на врага.

Военноморският министър е живял в Мариупол, в днешна Украйна, и в миналото е провел експорт от завода за стомана Азовстал, който стана печално прочут тази година след бомбардировките на Русия там.

А съвременници на Недяк-старши споделиха на Dossier Center, че министърът толкоз е обичал украинската просвета, че е носел термос с украински борш, когато пътувал в чужбина.

Ориенталистът Тимур Ахтареев , също офицер от СВР, е употребявал прикритието на първи секретар в посолството на Русия в Европейски Съюз.

37-годишният полиглот, роден в Полша, се е научил самичък на британски, подари, фарси и таджикски, преди да се причисли към Факултета по интернационалните връзки и политически науки в Казанския университет, където разгласява академична публикация, до момента в който е още студент, озаглавена " Иранско-британските връзки по време на ръководството на Шах Реза (1921-1941) ".

Първата задгранична работа на Ахтареев е била като " прессекретар " на съветската задача в Техеран преди към 10 години.

И той не е единственият академик разузнавач, изпъден от задачата на Русия в Европейски Съюз, съгласно източници на EUobserver и Dossier Center.

32-годишният Александър Заварухин , втори секретар и също офицер от СВР, е работил в Института по източни проучвания на Руската академия на науките и преди време е разгласил публикация, озаглавена " Външната търговия в Югоизточна Азия като отражение на интеграционните процеси ". в Азиатско-тихоокеанския район ".

Единствената жена, изпратена вкъщи по съмнение в шпионаж, е съветникът на посолството Насият Ширинова.

Нейният връзка с съответна шпионска работа и възрастта й не могат да бъдат доказани от Dossier Center.

Но тя беше наричана " гордостта на републиката (Дагестан, в Югозападна Русия] " в локалните медии поради нейната звездна кариера.

Ширинова приключва Дагестанския държавен университет през 1989 г, където учи романска и немска лингвистика, преди да се реалокира в Москва, с цел да се издигне в йерархията на транспортното министерство, където става заместник-ръководител на отдела за връзки с интернационалните организации.

И този пост в министерството е " най-вероятно предоставен на СВР ", сподели източник от съветското разузнаване пред Dossier Center.

Още петима от 19-те са имали опит в региона на биологичните и химическите оръжия, нуклеарната сила, ракетните технологии и радиоелектрониката.

43-годишният Сергей Зубков , първи секретар и офицер от съветското военно разузнаване ГРУ, е живял в скришен боен лагер в Сергиев Посад-6, където се намира Центъра за вируси на Изследователския институт по микробиология на Министерството на защитата на Руската федерация, оборудване, което учи рискови патогени.

Александър Студеникин , 48-годишен консултант на посолството и офицер от СВР, който идва в Брюксел през 2014 година, е приключил Военната академия по химическа отбрана и е работил във към този момент несъществуваща организация, която отговаряше за унищожаването на ресурси от биологично и химическо оръжие от руската ера.

Той също по този начин е учил в Маастрихтското учебно заведение по мениджмънт в Холандия и е работил седем години в Организацията за възбрана на химическите оръжия в Хага.

46-годишният Александър Цибуля , консултант на посолството, също експулсиран за шпионаж, само че чиято принадлежност към шпионска работа е незнайна, е приключил Института за атомна сила в Обнинск и е работил за финансирана от Обединеното кралство стратегия в съветската енергийна компания " Росатом ", която подпомагаше нуклеарни учени, които останаха безработни след разпадането на Съветския съюз.

Анатолий Недров , админ на посолството и офицер от СВР, чиято възраст е незнайна, е приключил през 1995 година Московския авиационен институт към космодрума " Байконур, който образова ракетни учени.

А Денис Шурутин , първи секретар и офицер от ГРУ, преди този момент е учил в Института по радиоелектроника в Санкт Петербург " A.С. Попов ".

Сред 19-те е 41-годишният Дмитрий Киризлиев - старши консултант по правата на индивида, който е работил за 5-ти отдел на вътрешното разузнаване на Федералната работа за сигурност (ФСБ) на Русия, който се занимава с задграничен шпионаж, сподели източник от Dossier Center.

Сред изгонените е и Антон Архипов , 46-годишен консултант и чиновник на СВР, който преди този момент е бил в съветското посолство в Париж.

Сред тях е и Алексей Чуваев (63-годишен консултант и офицер от СВР, който е работил за оръжейната компания " Рособоронекспорт " ), Сергей Користкий (съветник и офицер от СВР, който е работил за съветското академично издателство " Наука " ) и Валери Курицин (53-годишен консултант и офицер от ГРУ с опит в Института за систематичен разбор на Руската академия на науките).

Сред изгонените не е Кирил Логвинов - 47-годишният шарже д`афер и търговски делегат на съветското посолство. Логвинов е е известна фамилия в Германия.

Покойният татко на комерсиалния представител, Михаил Логвинов, беше общоприет консул на Русия в Мюнхен и изтъкнат руско-германски бизнес лобист. Логвинов-младши е учил в Берлин и два пъти е командирован в съветското посолство в немската столица, преди да пристигна в Брюксел през 2020 година

Службата за вътрешна сигурност на Белгия, VSSE, в началото е добавила Логвинов-младши към листата с 19+1 за експулсиране на съображение, че е офицер от СВР, е споделил западен разследващ източник пред EU Оbserver.

Неговата задача е била да проникне в кръговете на вицепрезидента на Европейската комисия Валдис Домбровксис, отговарящ за търговията и използването на глобите против Русия, добави източникът от разузнаването.

Но Външната работа на Европейски Съюз , която сформира листата за експулсиране дружно с VSSE, е поискала от Белгия да остави Логвинов в Брюксел , сподели източникът.

Говорителите на VSSE и Европейски Съюз отхвърлиха да разясняват известия противоположен завой.

Европейската комисия сподели, че нито Домбровксис, нито неговият началник на кабинета Майкъл Хейгър, да вземем за пример, в миналото са се срещали с Логвинов.

Но във всеки случай съветските шпиони не са преглеждали активи на Европейски Съюз на публични срещи в централата на Комисията в Берлемон, сподели източник от белгийските служби за сигурност.

" В Брюксел има доста по-добри места за правене на сходни неща, като да вземем за пример спортни клубове, посещавани от чиновници на Европейски Съюз, където можете да играете тенис и по-късно да отидете на сауна ", сподели източникът.

Поглеждайки най-общо листата, 11 от 19-те изгонени руснаци са от СВР, петима са от ГРУ и един от ФСБ. Служителите на СВР са по-високо образовани и по-добре подготвени да се слеят като цивилни. Офицерите от ГРУ са подготвени като бойци и се считат за по-опасни от западното разузнаване.

Пристрастията към СВР и научната подготовка на някои от 19-те може да наподобява, че Русия демонстрира по-меко лице към институциите на Европейски Съюз, в сравнение с към белгийските или към НАТО.

Белгийските управляващи също изгониха осем шпиони от посолството на Русия в НАТО предходната година и 21 от посолството на Русия в Белгия през април , в стъпки, които включват повече офицери от ГРУ и шпиони с по-високи връзки с Кремъл.

Военно-технологичният профил на някои от 19-те изгонени също може да наподобява чудноват, като се има поради, че институциите на Европейски Съюз не са отдадени в западните военни секрети. Но външният тип може да бъде излъган, като се има поради методът на деяние на Русия. Скромен пазач в съветското посолство в Белгия в действителност е бил полковник от ГРУ.

И единствено тъй като разузнавач е упълномощен в съветското посолство в Европейски Съюз, не значи, че той не може да се прицелва в личния състав на НАТО в Брюксел или противоположното.

Един офицер от ФСБ, изпъден предходната година от съветското посолство в НАТО - Дмитрий Филипенок - също се е бил записал да участва на продемократични конференции в Европейския парламент, да вземем за пример.

И като изключим професионалните срещи, дипломати от Европейски Съюз, НАТО, Белгия, Русия и други дипломати се събират в едни и същи питейни заведения, паркове и заведения за хранене в града в това, което емигрантите назовават ​​ " Брюкселския балон ".
 Медведев: Гоненето на съветски дипломати по света не взема решение никакви проблеми
Медведев: Гоненето на съветски дипломати по света не взема решение никакви проблеми

Германия разгласи, че гони 40 съветски дипломати, Франция заяви, че е решила да изгони 35 дипломати

19-те експулсирания означиха повратен миг за институциите на Европейски Съюз, които в никакъв случай до момента не бяха разгласявали непознати дипломати за личност нон грата .

А чиновници на Европейски Съюз започнаха да се отнасят по-сериозно към сигурността след експлоадирането на войната.

Съветът на Европейски Съюз построява изолиран бункер за поверителни диалози и основава звено за разчистване на " неточности " в постройките на Съвета, Комисията, външната работа на Европейски Съюз и Европейския парламент.

Европейският парламент затвори порти за съветски дипломати, а Европейската комисия забрани достъпа на съветски лобисти.

Русия към момента има над 100 дипломати в Белгия и " към половината " от тях са шпиони , пресмятат белгийски източници по сигурността.

Дипломатическите им баджове обаче в никакъв случай не са означавали, че те могат да се скитат из коридорите на Съвета на Европейски Съюз, Външната работа и постройките на Европейска комисия, както си желаят.

" Всеки дипломатически клиент би трябвало да бъде съответно разгласен, регистриран и признат от рецепцията ", сподели представител на външната работа на Европейски Съюз.

" Те не могат сами да влязат в постройката, да се движат там сами и до момента в който са в постройката g те са съпроводени от чиновник (или служители). Най-далечното място, до което биха могли да стигнат, в случай че дойдат непринудено без предварителна спогодба, ще бъде рецепцията ", сподели той.

Изключението беше Европейският парламент (ЕП), където притежателите на дипломатически значки нормално идваха и си отиваха, когато си желаят .

Но макар че Екологичен потенциал забрани на съветски дипломати, там също има " задни малки врати ", през които да влязат.

Десетки евродепутати са намерено проруски настроени.

Около 36 крайнодесни и самостоятелни евродепутати от партии като френското Национално придвижване на Марин льо Пен, Алтернатива за Германия и белгийската Vlaams Belang гласоподаваха твърдо срещу резолюция на Европейския парламент през юни по отношение на статута на претендент за Европейски Съюз на Украйна, да вземем за пример.

Много маргинални евродепутати отиват на неофициални " задачи " за наблюдаване на избори в Русия и окупираните от Русия територии, в пътувания, които могат да работят като средство за рекрутиране на шпионски служби.

Януш Нидзвиецки , полски уредник на изборна задача, който поддържаше връзки с английски, френски и полски евроскептични евродепутати, беше задържан от полските управляващи предходната година и бе държан в ареста по обвинявания в съдействие с съветските служби.

Всеки евродепутат също по този начин разполага с 26 734 евро на месец, с цел да наеме екип от асистенти и стажанти, които не е наложително да са жители на Европейски Съюз и които не са тествани от националните или вътрешни служби за сигурност на Европейски Съюз.

В предвоенно следствие Тамара Волохова , рускиня с френско поданство, която е почнала кариерата си в Брюксел като политически консултант на френски крайнодесен евродепутат, се твърди, че е помогнала на Русия да наеме политици от Европейски Съюз.

И в трети случай някогашна дългогодишна асистентка на крайнодесен български евродепутат със сенчести съветски връзки смени името си и кандидатства за стажове в стратегии на Европейски Съюз и в основани в Брюксел медии .

Нейната биография включваше места като Колежа на Европа в Брюж, който образова доста бъдещи чиновници на Европейски Съюз. И тя даваше уроци по йога в зелено предградие на Брюксел, което доста чиновници на Европейски Съюз и техните фамилии да трансформирали в собствен дом.

" Нейният профил демонстрира, че тя ( името й не се разкрива от EU Оbserver) е медиатор на съветските служби ", сподели източник от западното разузнаване.

Четирима високопоставени евродепутати предизвестиха шефовете на Европейския парламент да се отнасят по-сериозно към сигурността цяла година преди Русия да нахлуе в Украйна.

" Призоваваме Ви (председателя и генералния секретар на Европейския парламент) да обмислите вложение в подсилване на нашите благоприятни условия в тази област посредством основаване на пълноценни структури за инспекция, чиято задача ще включва инспекция на неизбрания личен състав, нает в Европейския парламент ", пишат те в писмо от предишния март.

" Наясно съм, че институциите и организациите на Европейски Съюз са повече от всеки път цели на враждебно събиране на разследваща информация ", отговори починалият ръководител на Европейския парламент Давид Сасоли предишния юни.

И като се има поради естеството на брюкселския балон, няма огромна разлика по какъв начин евентуалните шпиони проникват вътре .

" Излишно е да споделям, че в Европейския парламент Русия има връзки с хора, които не са от съветска народност, които работят за съветските служби под друго прикритие ", сподели източник от белгийските служби за сигурност.

" Парламентът е най-слабото звено във връзка с сигурността в институциите на Европейски Съюз ", сподели източникът от западното разузнаване.
 Британските дипломати към този момент нямат достъп до съветския парламент
Британските дипломати към този момент нямат достъп до съветския парламент

Забраната е наложена като реципрочна мярка по отношение на Великобритания
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР