Историята се пише от победителите – тази крилата фраза, приписвана

...
Историята се пише от победителите – тази крилата фраза, приписвана
Коментари Харесай

Зверствата, извършени от Съюзниците по време на Втората световна война

Историята се написа от спечелилите – тази крилата фраза, приписвана на Уинстън Чърчил, се отнася с цялостна мощ за Втората международна война. Нацисткият режим на Адолф Хитлер е виновен за едни от най-ужасяващите закононарушения, осъществявани в миналото и провалянето му е нещо, за което целият свят би трябвало да бъде признателен на Съюзниците. Това, обаче, не трансформира обстоятелството, че те също носят виновност за някои събития, които шокират със своята свирепост. Ето и няколко образеца:

Бомбардировките на Япония

Всеизвестен факт е, че атомните бомби, хвърлени над Хирошима и Нагасаки, на процедура поставят завършек на Втората международна война. Според Съединени американски щати, потреблението на това ужасяващо оръжие било неизбежно, защото в противоположен случай спорът щял да продължи още няколко години и да отнеме живота на милиони почтени хора. Факт, който се загатва относително рядко, е, че преди потреблението на атомните бомби, американските Военновъздушни сили подложили на яростни набези редица градове в азиатската страна. Основните цели на Съединени американски щати били две – нанасянето на оптимално тежки вреди на някои стратегически цели и деморализирането на вражеските сили.

in ruins after aerial bombing on March 10, 1945.
— World War II History (@WW2Facts)
Генерал Къртис Лемей, който отговарял за стратегическите въздушни интервенции против Япония, бил на мнение, че елементарните офанзиви няма да доведат до постигането на мечтаните резултати. По тази причина, той решил да направи нещо коренно. Така, в нощта на 9 против 10 март 1945 година била осъществена интервенция „ Мийтингхаус “ – нахлуване против Токио, което се трансформирало в най-разрушителната бомбардировка, осъществявана в миналото. В нея взели участие стотици самолети Б-29, натоварени със запалителни касетъчни бомби, магнезиеви бомби, напалм и бомби с бял фосфор.

Последиците от офанзивата били кошмарни. Загинали близо 100 000 цивилни, почти 250 000 здания били разрушени, а избухналите пожари изпепелили 41 кв. км. от японската столица. Американските водачи по-късно споделили, че можели да усетят миризмата на изгоряла човешка плът в своите самолети, до момента в който летели на височина сред 1500 и 2700 м. След приключването на Втората международна война, ген. Лемей отбелязал, че Съединени американски щати са умъртвили повече хора по време на интервенция „ Мийтингхаус “, в сравнение с по време на бомбардировките на Хирошима и Нагасаки. Той също по този начин признал, че при възможна загуба на страната му в спора, най-вероятно е щял да бъде съден за осъществяването на военни закононарушения.

Робски труд

По време на Втората международна война, британците се сблъскали с един непредвиден проблем – какво да вършат с немските военнопленници, чийто брой непрестанно се увеличавал. Съединени американски щати се съгласили да одобряват част от тях, с цел да оказват помощ на своите съдружници, само че тяхното настаняване и изхранване представлявало съществено предизвикателство. Лондон и Вашингтон достигнали до заключението, че военнопленниците в действителност могат да бъдат потребни и да решат най-малко отчасти казуса с дефицита на работна ръка, от който страдали двете страни. Така, хванатите противников бойци били принудени да работят в извънредно тежки условия, като доста рядко им била обезпечавана храна. За да не бъдат считани за плебеи, те били „ възнаграждавани “ с незначителни заплати (за ден работа, германците получавали суми, равняващи се на почти 10 стотинки). В опит да защитят своите решения, държавните управления в Съединени американски щати и Англия отбелязали, че продължаващата война е трансформирала лишенията и компликациите в неделима част от всекидневието на всички хора.

This day in 1945, the Battle of Berlin has ended, one of the bloodiest battles of World War II with approx. 1,250,000 casualties.

The Red Army made a major effort to feed the residents of the city. However, this was accompanied by rape, pillage and murder.
— WWII Pictures (@WWIIpix)
Масови изнасилвания

Червената войска също направила ужасяващи зверства по време на Втората международна война. В заключителната фаза на спора, до момента в който напредвали към Берлин, руските бойци изнасилили голям брой дами. Повечето от техните жертви били германки, въпреки че точният им брой е обект на доста несъгласия. Историците допускат, че става въпрос за сред 500 000 и 2 милиона изнасилени дами. Йосиф Сталин одобрявал дейностите на бойците, множеството от които били изтощени и деморализирани вследствие на яростните сражения. Според него, това щяло да повдигне духа им и да нанесе тежък психически удар на съперниците на Съюз на съветските социалистически републики.

Жертви на полово принуждение станали освен германки. Съществуват сведения, че откакто Червената войска освободила пандизчиите от няколко лагера в Полша, всички дами, които се намирали там, били изнасилени. Тук би трябвало да се означи, че освен руснаци правили сходни закононарушения. След като Щутгарт бил високомерен от Съюзниците през 1945 година, в границите на 10 дни полицията записала над 1300 случая на полово принуждение, за които били виновни френски жители. Някои откриватели допускат, че десетки хиляди германки били изнасилени от американски бойци. Самите жертви не желали да загатват нищо за случилото се, защото се чувствали посрамени и омърсени. Някои от тях даже се самоубили. Психолозите на собствен ред означават, че половото принуждение съставлява неделима част от всяка война. Причините за това са разнообразни – възприятие на яд, предпочитание за възмездие и унижение на врага, а и блян към демонстриране на безспорна власт над беззащитните жертви.

On, this Twitter bot is retelling the story of Jewish refugees turned away at US borders
— CNN (@CNN)
Отказана помощ

Холокостът безспорно е една от най-мрачните страници в международната история. Според множеството специалисти, Съюзниците може и да са виновни за осъществяването на някои закононарушения по време на Втората международна война, само че по-важното е, че са поставили завършек на жестокостите на нацистите. В същото време, обаче, има една мрачна детайлност, за която доста хора даже и не подозират – редица страни отказали да оказват помощ на огромен брой еврейски фамилии, бягащи от режима на Хитлер. Сред тях са Съединени американски щати. Историците означават, че в хода на войната американските управляващи отхвърлили молбите за леговище на десетки хиляди бежанци от Германия. На фона на известията за всеобщи убийства, осъществявани от нацистите, през 1941 година Съединени американски щати даже наложили спомагателни ограничавания и отказали да усилят квотите за банкет на хора от регионите, наранени от военните дейности.

Политиката, водена от Англия, не била доста по-различна. Страната приела прочут брой бежанци, само че през май 1939 година Народното събрание на Обединеното кралство одобрил противоречиво решение, вследствие на което била затруднена емиграцията на евреи от Германия към Палестина (по това време въпросната територия била под английски контрол). Швейцария на собствен ред приела близо 30 000 евреи, само че също по този начин отказала да допусне на своя територия хиляди други. Около 100 000 бежанци пък прекосили Франция и достигнали Испания, само че единствено на дребна част от тях било разрешено да преминат границата сред двете страни. Всичко това сложило в невъзможност стотици хиляди еврейски фамилии, доста от които по-късно били хванати от нацистите и изпратени в концлагери.



Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР