Историята показва, че временни правителства обикновено са се справяли доста

...
Историята показва, че временни правителства обикновено са се справяли доста
Коментари Харесай

Георги Вулджев: Временни правителства обикновено са се справяли доста добре

Историята демонстрира, че краткотрайни държавни управления нормално са се справяли сносно с продължаването на дейностите на предходното държавно управление. В някои случаи даже по-добре. Предсрочни избори няма да доведат до нарушване на проектите
.Това съобщи пред bTV икономистът Георги Вулджев.

Опонира му обаче Георги Ангелов - изборите ще доведат до закъснение. След избори ще има пъстър парламент, а те са неизбежни - дали в този момент или след 9 месеца, няма значение.

Вулджев дефинира забележителна част от оповестените през вчерашния ден стопански и обществени ограничения като неправилни.

" Няма доста смисъл. Даже някои от тях могат да навредят на икономическото възобновяване. Едната мярка са тези 50 лв., които ще бъдат дадени на пенсионерите в границите на три месеца. Не разбирам по какъв начин може да се пакетира като " спешна мярка ", в случай, че пенсиите са на закрепен приход и тези хора не са потърпевши от рецесията. Не можем да приказваме за антикризисна мярка. Тя е краткосрочна и няма да докара до дълготраен напредък. Това е разпределяне на пари, не е промяна. А такава би трябвало да има, само че тя би трябвало да мине не просто през едно наливане на пари. Изисква се сериозна мисъл там ", уточни Вулджев.

Георги Ангелов обаче определеи тази мярка като бърз метод пари да доближат до хората, които се нуждаят от тях.

" Въпросът обаче е да се балансира с по-бързо икономическо възобновяване, а там нещата малко куцат ", безапелационен бе Ангелов.

" Риск има и при компенсациите за безработицата. Това е заместващ приход, който получаваш, в случай че не работиш. Завишава се цената на труда - има по-нисък тласък хората да си търсят работа. Няма по какъв начин предприрятията съответно да реагират на това и ще докара до по-висока безработица. За мен това е най-рисковата мярка, която демонстрира един доста неправилен метод на мислене ", отсече Вулджев.

Позицията му бе от елементи опровергана от Ангелов, който добави, че сумата е дребна - става дума за 7 лв. дневно, които няма да накарат хората да стоят безработни.

" В тази тежка рецесия би трябвало да има такива ограничения, само че би трябвало да има и ограничения за стимулиране на икономическия напредък и отварянето на стопанската система. Въпросът е парите да отиват за отваряне на предприятия. Да има повече пари за вложения, нови работни места - в случай че някой открие работни места, на него да се оказва помощ ", зааяви Ангелов.

Икономистите разясниха и решението за по-ниското Данък добавена стойност за бира и вино.

" Мярката е ориентирана съответно към заведенията. С предходната мярка се подкрепя една избрана част от бранша - питейните заведения и кафенетата бяха изолирани да вземем за пример. За да се почисти това, трябваше да се даде пропорционална помощ. Това е съответна мярка. Свалянето на налозите е вярна посока - постоянно това би трябвало да са първите стъпки ", съобщи Георги Вулджев.

Засегната бе и тематиката с отпуснатите пари от Европа:

" Първите средства от Европейски Съюз ще дойдат есента на тази година, само че би трябвало да сме подготвени с хрумвания, планове и промени. Холандия доста настояваше за това - да има пари, само че да има и промени. Ще има изброени съответни неща и всяка страна ще би трябвало да има проект, да го отбрани, той да бъде утвърден и едвам тогава парите ще дойдат. Предстои доста работа ", уточни Ангелов.

Вулджев разяснява, че изискванията към момента не са изцяло ясни, само че част от предложенията влизат в несъгласие.

Влизането на България в чакалнята на еврозоната също бе една от коментираните тематики. Това бе оповестено като победа за страната ни, а министър председателят съобщи, че по този метод към този момент няма да могат да бъдат фалирани банки.

" Това не е правилно. Една от най-големите латвийски банки банкрутира, тъй като переше пари на съветски олигарси. Този прехвален контрол на ЕЦБ също с проваля и то доста постоянно ", изясни Вулджев.

" Ние към този момент имаме 5 страни, които са минали през чакалнята, по-късно са влезнали. Това са едни от най-успешните страни. Точно този интервал направиха доста промени и доближиха очевидно стандартите на живот в Западна Европа. Това е нещото, към което да се стремим - да повторим триумфа на балтийските страни и да използваме този интервал не на очакване, а да подтикваме развиването ", безапелационен беше Ангелов.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР