Историята около новата услуга на OpenAI, която, се заплита още

...
Историята около новата услуга на OpenAI, която, се заплита още
Коментари Харесай

Като епизод на Black Mirror: Скарлет Йохансон твърди, че OpenAI може да е копирал гласа ѝ без нейно съгласие

Историята към новата услуга на OpenAI, която, се заплита още повече. Актрисата твърди, че е отказала предложение на компанията да озвучи новия чатбот GPT-4o, който чете текст на потребителите. Това обаче може да се е случило макар нейното противоречие.

Миналата седмица компанията OpenAI показа демо версия на нов модел на изкуствен интелект, наименуван GPT-4o, с който потребителите на процедура могат да беседват с чатбота. Той чете отговорите на глас и може да реагира на избрани неща. Много хора в обществените мрежи обаче видяха, че една от вариантите за глас звучи тъкмо като този на Йохансон във кино лентата " Her " (Тя).

Актрисата в този момент упреква компанията и нейния създател Сам Алтман, че съзнателно са копирали гласа ѝ. Адвокатите ѝ упорстват OpenAI да разкрие по какъв начин тъкмо е създала услугата.

" Когато чух пуснатата демо версия, бях шокирана, ядосана и не можех да допускам, че господин Алтман ще създаде глас, който звучи толкоз злокобно сходно на моя ", написа Йохансон, като показва, че е отхвълила по-ранно предложение на компанията тъкмо за тази съответна система.

Правният екип на холивудската звезда е изпратил на софтуерното дружество две писма, в които се желае то да опише в детайли процеса, по който е създала гласовата функционалност на име " Sky ".

Гилдията на актьорите SAG-AFTRA - орган, който съставлява артистите в региона на малкия екран и филмите, поддържа Йохансон,

" Благодарим на госпожа Йохансон за това, че се изрече по този въпрос, който е от изключителна значимост за всички членове на SAG-AFTRA. Споделяме терзанията ѝ и изцяло поддържаме правото ѝ да има изясненост и бистрота във връзка с потребления глас ", съобщи представител на органа.

SAG-AFTRA, който съставлява към 160 хиляди експерти в промишлеността, изигра значима роля в обезпечаването на съглашения от холивудските студия за по-добро възнаграждение и отбрана против потреблението на изкуствен интелект за актьорите. Спорът за правата върху облиците и гласовете на актьорите беше една от главните точки по време на митингите на сценаристите и актьорите в Холивуд предходната година. Те упорстваха за гаранции точно против нерегламентирана приложимост на изкуствен интелект.

В понеделник OpenAI съобщи, че ще " сложи на пауза " въпросния гласов режим, до момента в който въпросът не бъде в допълнение обяснен. В обява в своя блог софтуерното дружество оповестява, че потребителите могат да избират сред пет гласа, които чатботът може да употребява. То твърди, че всички гласовете за създадени след " просторен развой, траял пет месеца ", в който са взели участие представители на разнообразни области.

Теориите, че компанията може непозволено да е употребила гласа на Йохансон, се подхранват и от обява на шефа на OpenAI Сам Олтман. В профила си в X в деня на стартирането на GPT-4o той написа просто " тя " (her). Мнозина разчетоха това като директна отпратка към кино лентата " Her " на режисьора Спайк Джонз. В него Йохансон озвучава операционна система, в която основният воин се влюбва.

" Г-н Олтман даже загатна, че приликата е умишлена, като написа в Туитър една-единствена дума " нея " - отпратка към кино лентата, в който озвучавах чат системата Саманта, която основава интимна връзка с човек ", написа Йохансон в своя позиция.

Темата продължава да поражда полемики в обществените мрежи, като в тях се включи и изпълнителният шеф на Tesla Илон Мъск, който е един от критиците на бързото развиване на изкуствения разсъдък. Мъск написа в профила си в X, че казусът наподобява като " епизод от Black Mirror ". Бизнесменът засяга научнофантастичния сериал на Netflix, чиято съществена тематика са заплахата от технологиите и по какъв начин те могат да се окажат сериозна опасност за човечеството.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР