Историята на Земята датира от повече от 4,5 милиарда години

...
Историята на Земята датира от повече от 4,5 милиарда години
Коментари Харесай

Най-големият организъм на Земята бавно се изяжда жив: какво се случва

Историята на Земята датира от повече от 4,5 милиарда години и през това време тя е станала дом на необикновен брой типове. Някои от тях живеят в океана, до момента в който други живеят на сушата. Но какво да кажем за най-големия организъм на Земята? Счита се, че това е Пандо.

В планините Уасач в западната част на Съединените щати великански организъм, тежащ към 6000 метрични тона, живее по скатовете над изворно езеро. Той обезпечава цяла екосистема, на която растенията и животните са разчитали от към 14 000 години – става въпрос за група клонинги на трепетлика, известна още като Пандо, пише Science Alert.

Въпреки че най-големият организъм на Земята наподобява като гора от обособени дървета с блестящо бяла кора и дребни листа, Пандо в действителност съставлява 47 000 генетично идентични стъбла, които порастват от взаимосвързана мрежа от корени.

Трепетликите са склонни да образуват клонови насаждения на други места, само че Пандо се отличава със своя размер. Въпреки че Pando съществува от към 14 000 години, множеството стволове живеят единствено към 130 години. Въпреки това дълголетието и отдалечеността му поддържат цяла екосистема от 68 растителни типа и доста животни са еволюирали, с цел да се скрият в сянката му.

Цялата тази екосистема зависи от това трепетликата да остане здрава и изправена. Но до момента в който Пандо е предпазен от Националната горска работа на Съединени американски щати и не е заплашен от сеч, той е заплашен заради няколко други фактора.
 горско пандо Елените са една от най-големите рискове за Пандо Снимка: Lance Oditt/Friends of PandoЛосове и елени
Според сътрудника по биология от Нюкасълския университет Елтън Уолтън, един от най-големите проблеми на Пандо през днешния ден е несъразмерната паша от лосове и елени. Някога вълците и пумите са направлявали техния брой, само че в този момент стадата са доста по-големи заради изгубването на тези хищници.

Друг фактор, повлиял за увеличението на броя на елените и лосовете, е, че животните са в сигурност в сянката на гората - ловът тук е неразрешен. Когато старите дървета умират или падат, светлината доближава до горската основа, което подтиква растежа на нови клонови стъбла, само че животните изяждат върховете на стъблата, което ги кара да умрат. Така в огромни региони на Пандо учените през днешния ден записват прекомерно слаб напредък.
 пандо гора Пандо гора - най-голямото животно на Земята Снимка: Lance Oditt/Friends of PandoБолест и изменение на климата
Болестите са не по-малко рискови за Пандо. Днес гигантският организъм страда от най-малко три болести:
рак на кората;петна по листата;гъбична болест конка.
Тези болести са се развивали и процъфтявали в насажденията в продължение на хиляди години, само че учените към момента не знаят какви могат да бъдат следствията. Особено когато по-голямата зона на Пандо изпитва непълен напредък.

Според Уолтън казусът с изменението на климата е не по-малко рисков. Пандо поражда след края на последния ледников интервал и от този момент се оправя с значително постоянен климат. Изследователите се притесняват, че повишаващите се температури на планетата заплашват размера и дълголетието на Пандо, както и по-широката екосистема, която поддържа.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР