Историята на траките и техните вярвания и ритуали за поредна

...
Историята на траките и техните вярвания и ритуали за поредна
Коментари Харесай

Тракийски ритуали и вино Kabile в най-дългия ден от годината

Историята на траките и техните вярвания и ритуали за поредна година бяха пресъздадени в най-дългия ден от годината ​- 21 юни. В тракийското светилище над античния град Кабиле покрай Ямбол стотици запалянковци и почитателите на историята, астрологията и археологията станаха очевидци на посрещането на първите слънчеви лъчи. Те се бяха събрали точно в археологическия резерват по време на лятното слънцестоене, с цел да следят по какъв начин от изток слънчевите лъчи минават през изсечената от човешка ръка в скалите „ мушка ” и огряват облика на богинята Кибела върху една от скалите. Събитието обичайно се провежда от община Ямбол и Регионалния исторически музей в града с поддръжката на най-старата маза в Южна България ​- „ Вила Ямбол “ и нейната серия виновност Kabile, кръстени на античния град.

Тракийското населено място поражда в края на 2-ото хилядолетие прочие Хр. в подножието на възвишението Зайчи връх на завоя на р.Тонзос - в този момент р.Тунджа. През тракийската ера Кабиле е столица на тракийските царе Спарток и Скосток. Именно по време на лятното слънцестоене на 21 юни обликът на богинята Кибела, яхнала лъв, се огрява от слънчевите лъчи, а камъните стартират да сменят цветовете си. Като че ли обликът на Кибела има собствен живот, тъй като неговите цветове се разграничават ясно от тези на близките скали. Богинята минава през яркочервено, оранжево и жълто, а всички присъстващи на ритуала го дефинират като вълшебен. На Зайчи връх е била експедиция, която е замервала с уреди както магнитното поле на светилището, по този начин и положението на хората, които са се качили на него преди и след престой от няколко часа. Резултатите са удивителни. Оказва се, че магнитното поле на Зайчи връх и самото светилище е 7 пъти по-силно спрямо естественото за планетата. Медицинските индикатори на присъстващите на опита се подобрили доста. Древният тракийски град Кабиле е измежду 100-те национални туристически обекти.

Историята на траките, култът им към виното и традициите да се чества с напитката са с дълбоки корени в района на Кабиле. В знак на респект към това богато завещание най-старата маза в Южна България „ Вила Ямбол “ кръсти серия виновност Kabile, а на етикета сложи лика на богинята Кибела. Вчера точно тези виновност пробваха запалянковците точно на Зайчи въх. „ Нашето вино носи името Кабиле, с цел да опише легендата за най-могъщия град на траките, и е въодушевено от богинята Кибела - закрилница на земите и лозята, първородна мощ зад всяко вино. Според сведенията, ние сме измежду първите географски райони в света, където са се отглеждали лозови насаждения и се е произвеждало вино от траките. Има за какво да се гордеем с това и сме щастливи, че можем да споделим Kabile с всички посетители точно в най-дългия ден от годината “, разясниха от „ Вила Ямбол “.

Екипът има вяра, че вдъхновението от Кибела и античната тракийска история са значими за триумфите на марката по света и у нас. Само от началото на тази година серията виновност Kabile завоюва общо 20 медала на международни състезания. Седем от оценките са от влиятелния Vinalies Internationales 2019 във Франция. На пътуващия интернационален конкурс Mondial de Bruxelles премиите са четири ​- две златни за Kabile Мерло Резерва и Kabile Каберне Совиньон Резерва и две сребърни. На Los Angeles International Wine Awards най-старата маза в Южна България завоюва общо осем наградата, от които три златни - за Kabile Шардоне, за Kabile Мерло Резерва и за Kabile Мавруд и Каберне. От International Wine Challenge 2019 серията завоюва едно бронзово отличие за аленото Kabile Мерло и Каберне Совиньон.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР