Историята на текстилното майсторство в Япония е дълга и оживена.

...
Историята на текстилното майсторство в Япония е дълга и оживена.
Коментари Харесай

Mazda ползва традиционно боядисан текстил

Историята на текстилното майсторство в Япония е дълга и оживена. Всеки район има собствен самостоятелен жанр, само че всички споделят почитание към предишното и блян към съвършенство, което е в сходство и с философията на дизайна на Mazda.

Водени от духа на възобновяване на родния град на Mazda Хирошима, дизайнерите на японския авто производител употребяват инженерство, с цел да прокарат границите сред форма и функционалност. Този принцип неотдавна беше демонстриран и в съдействието сред Mazda Motor Europe и Suzusan, японска компания за текстил и дизайн с офиси в Нагоя, Токио и Германия.

И двете компании изследват потреблението на Йохаку (празно пространство) и ентусиазъм от природата. Подобно на майсторите на Mazda Takumi, които работят с разнообразни материали като метал и глина, Suzusan буйно създава всяко едно парче на ръка. Това е първокласно качество с човешката природа в основата си. Suzusan е режисиран от Хироюки (Хиро) Мурасе, чието семейство работи с техниката за боядисване Shibori от пет генерации в град Аримацу, префектура Аичи.

С основаването на Suzusan през 2008 година Мурасе възвърна модерния взор към тази обичайната техника за боядисване. Той в този момент живее в Дюселдорф и прави оценка опцията да работи с мултинационалния дизайнерски екип на Mazda Europe. Споделената пристрастеност за намиране на хубостта в дизайна също оказва помощ за възстановяване на японското завещание на майсторството.

„ Обсъждането на смисъла и същността на японските занаяти основава нови обичаи. В прочут смисъл то уголемява полето за диалози, които не биха се случили сами по себе си “, споделя Мурасе. Традицията не е просто нещо от предишното, тя се развива в сегашното и продължава в бъдещето.
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР