Историята на страните в Близкия изток продължават да вълнуват света,

...
Историята на страните в Близкия изток продължават да вълнуват света,
Коментари Харесай

Вдовицата на Кадафи крие 20 тона злато, но никой не знае къде е

Историята на страните в Близкия изток не престават да вълнуват света, само че историята е обречена да се повтаря. След като Ирак съумява да прогони Саддам, започваме да следим сходни образци и с Либия, където Кадафи най-сетне е свален от власт. Малцина обаче знаят, че той е татко на 7 деца и към момента брачната половинка му е горделив собственик на съкровищата на страната.

Сафия Фаркаш е дама, която най-вероятно има златния запас на една дребна страна. Точното количество е 20 тона злато, като информацията идва от Wiki Leaks. Тази информация не би трябвало да ни изненадва, през 1992 година Франция декларира, че благосъстоянието на Кадафи е достигнало сумата от 80 милиарда $, като жена му има 30 от тях. Любопитно е да се замислим какво прави дамата със своя дял, след гражданската война в Либия, подкрепена от силите на НАТО.

Сафия е родена през 1952 година и не се знае доста за нея. Не може да се удостовери дали е либийка и идва от племето Бараса, като е минала здравна подготовка за сестра или е от Босна и Херциговина. Срещата сред нея и водачът на страната се случва през 1970 година, когато Муамар влиза в болница, с цел да бъде опериран от апандисит. Малко след тази среща, дамата напуща болничното заведение и става втората брачна половинка на Кадафи. Тя би трябвало да се грижи за две осиновени деца, само че действително има още 7 биологични такива. За страдание фамилията от наследници не споделя значително диктатурата на Кадафи.

Най-големият наследник Саиф получава допустимо най-хубавото обучение, извършва функционалността на представител в западния свят и даже се пробва да подпише помирение с Италия и Съединени американски щати. През 2006 година напуща страната, откакто съумява да влезе в спор с татко си. Именно той признава за първи път, че българските медицински сестри са били измъчвани. Баща и наследник разменят писма и скоро приключват връзките си. Ал-Саади става професионален футболист, като и до през днешния ден може да бъде открит в Либия.

Мутасим е лейтенант-полковник в армията и също по този начин извършва функционалността на консултант в национална сигурност, по време на сраженията е погубен дружно с татко си. Ханибал пък дава отговор за петролната транспортна компания, само че като всяка капризно дете, съумява да направи серия дребни и междинни закононарушения и най-сетне се озовава в швейцарски затвор, откакто атакува двама локални. Любопитен факт е, че дъщерята Айше е юрист и е част от отбраната на Саддам Хюсеин по време на неговото дело. Останалите деца също намират своята гибел по време на войната.

 Един от златните револвери на Кадафи подсказва, че семейството е имала доста съществено внимание към този метал.

Животът на Сафия не е чак толкоз трогателен, най-малко не и при започване на връзката им. Тя е много по-скромна и се пробва да не е в светлината на прожекторите – тази роля е оставена на нейния брачен партньор. След 2009 година стартира да провежда най-различни празненства и обръща внимание на революцията от 1969 година, която изпраща Кадафи на върха. През 2010 година участва на дипломирането на жени-полицейски чиновници. Фаркаш има и различен забавен бизнес, с който управлява целия монопол на превоза в Либия. Нейната авио компания Бурак е отворено с благословията на Кадафи, въпреки и на практика да влиза в спор на ползи с формалната. Съпругата построява един сериозен монопол над столицата и стартира да отклонява средства в своя изгода.

Безгрижните дни са към своя край, когато избухва гражданската война в страната през 2011 година ОН съумява да замрази средства на страната в интернационалните банки, за които се потвърждава, че са фондове на водача, а по-късно Франция и Англия откриват още няколко такива, които са благосъстоятелност на Фаркаш. Те са на стойност от 18 милиарда паунда. За нея в действителност е известно малко, с изключение на обстоятелството, че през 2011 година прави своята първа обществена изява пред CNN, като тогава употребява мобилен телефон – публицисти и камери не са позволени до нея. Битката за Триполи става още по-кървава и някои бунтовници виждат лимузините на Кадафи да се реалокират в град Гадамес, покрай Алжир. Към края на август Алжир издава новината, че Сафия, нейната щерка и двама от синовете са съумели да преминат границата, като нито един от тях не е търсен от интернационалния съд.

От Алжир, фамилията съумява да избяга в Оман, където получава политическо леговище. Една година по-късно Обединените Арабски емирства издават заповед да се замразят всички сметки на Фаркаш и други политически фигури на Либия. Парите по-късно се връщат назад в Либия, като се счита, че са били откраднати непозволено. Какво се случва с 20-те тона злато? Това е положителният въпрос в цялата картинка. Това не са пари, които могат да се реалокират от единия в другия джоб, в това можем да сме повече от сигурни. Истината е, че никой не може да каже сигурно къде е златото и какво се е случило с нея.

Интересното е, че 1-2 години след нейното бягство в Оман, интернет измамници започнаха да настояват в мрежата, че знаят точната локация и също по този начин могат да дават достъп против избрана сума. В разнообразни издания има и най-различни версии, една от тях е, че най-вероятно скъпият метал е бил изнесен от страната с контейнери, като никой не може да каже накъде са отплавали.

Друга версия е, че съкровището е заровено някъде в пустинята и чака някой да го открие и да му разреши да се оправи. Адвокат Робърт Палмър е на мнение, че Фаркаш разполага с войска от чиновници и експерти, които знаят доста добре по какъв начин тъкмо да оформят документите, с цел да пренасочат средствата в разнообразни офшорки. До през днешния ден 69-годишната вдовица продължава да мълчи и не търси никаква гласност.

Има клюки, че желае да се върне в Либия, само че още веднъж не са доказани. Първата дама на тогавашния деспот е скрита и отхвърля да печели вниманието на публиката, а и защо  да го прави, в случай че средствата ѝ са недокоснати,  тя може да продължи да живее пищно, без да бъде притеснявана от никого. Впрочем нейната роля в никакъв случай не е била на мощната брачна половинка.

Любимо занятие е да съумява да даде по-високи постове на своята фамилия и по този метод да завоюва някои по-специални позиции в бъдеще. Логичното е, че най-сетне точно тя е пусната да се избави от идното злополучие. Благодарение на наличието ѝ под радарите, по този начин и не съумява да притегли нужното внимание, отклонявайки експанзията непосредствено към своя брачен партньор.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР