Историята на Сент Аугустин, Флорида, най-старото селище с постоянно население

...
Историята на Сент Аугустин, Флорида, най-старото селище с постоянно население
Коментари Харесай

Най-старият град в САЩ е по-стар от самите САЩ

Историята на Сент Аугустин, Флорида, най-старото населено място с непрекъснато население от европейски генезис в континенталните Съединени щати, стартира през 1565 година, когато е учредено от испанския адмирал Педро Менендес де Авилес. Испанската корона издава асиенто* на Менендес, подписанo от крал Филип II на 20 март 1565 година, с което му се връчват разнообразни трофеи, в това число на аделантадо на Флорида, и привилегии да изследва и усилва земите в обширната територия на испанска Флорида, наречена Ла Флорида от испанците. Този контракт насочва Менендес да изследва атлантическото крайбрежие на района и да рапортува за неговите характерности, за да откри уместно място за основаване на непрекъсната колония, от която испанския съкровищен флот да бъде защитаван, както и завзетите от Испания територии в Северна Америка от други европейски сили.

 Pedro Menéndez de Avilés

Педро Менендес де Авилес

По принцип първият европеец, който е изследва крайбрежията на Флорида, е испанският откривател и губернатор на Пуерто Рико, Хуан Понсе де Леон, който евентуално е тръгнал през 1513 година на север, наоколо до покрайнината на бъдещия Сент Аугустин, кръщавайки полуострова (който той счита, че е остров) „ Ла Флорида “ и го афишира благосъстоятелност на испанската корона. Преди основаването на града през 1565 година няколко по-ранни опити за европейска колонизация са направени както от Испания, по този начин и от Франция, само че всички се провалят.

Френските проучвателен разходки в региона стартират през 1562 година под командването на колонизатора на Хугенот, капитан Жан Рибо. Рибо изследва река Сент Джонс на север от Сент Аугустин, след което отплава на север нагоре по атлантическия бряг и в последна сметка открива Чарлфорт на остров Парис, Южна Каролина. През 1564 година някогашният лейтенант на Рибо Рене Гулен дьо Лодоние управлява нови старания за колонизация. Лодоние изследва брега на Сент Аугустин и река Матанзас, която французите кръстиха Rivière des Dauphins (Реката на Делфините). Там те се свързват с локалния шеф на общността Тимукуа, Селой, човек на мощното шерифство Сатуриуа, преди да се насочат на север към река Сент Джонс, където основават Форт Каролайн.

Корабите на Педро Менендес за първи път виждат суша на 28 август 1565 година – празника на Сент Аугустин. В чест на настойника на родния си град Авилес, Педро назовава селището Сан Агустин. Испанците плават през входа в залива Матансас и слизат край град Селой (на племето Тимукуа) на 6 септември. Непосредствената цел на Менендес е бързо да построи укрепления, с цел да отбрани хората и провизиите си незабавно що се смъкнат от корабите, и по-късно да направи в детайли изследване на региона, с цел да дефинира най-хубавото място за издигане на цитадела.

 Saint Augustine,Florida,USA. - panoramio (11)

Междувременно Жан Рибо, остарелият пълководец на Лодоние, дойде във Форт Каролайн с още заселници за колонията, както и бойци и оръжия, които да ги пазят. Той поема и ръководството на селището. Въпреки желанията на Лодоние, Рибо пуска множеството от тези бойци на борда на корабите му, с които ще атакува Сент Аугустин. Той обаче е сюрпризиран в морето от мощна стихия, която продължава няколко дни и унищожава корабите му на юг по крайбрежието. Това дава опция на Менендес да насочи сили по суша за изненадваща офанзива към гарнизона Форт Каролайн, който тогава наброява няколкостотин души. Лодоние и още няколко оживели бягат в гората, а испанците убиват съвсем всички в крепостта, като се изключи дамите и децата. С разселените французи, Менендес прекръщава крепостта „ Сан Матео “ и я присвоява за лични цели. След това испанците се връщат на юг и в последна сметка срещат оживелите от флота на Рибо покрай входа в южния завършек на остров Анастасия. Там Менендес екзекутира по-голямата част от оживелите, в това число Рибо; от този момент входът се назовава Матансас, испанската дума за „ кланици “.

През 1566 година в Сен Августин се ражда Мартин де Аргуел – първото новородено от европейски генезис в сегашните континентални Съединени щати. Това се случва 21 години преди британското населено място на остров Роанок във Вирджиния, и 42 години преди селищата Санта Фе, Ню Мексико и Джеймстаун, Вирджиния. През 1606 година първото известно раждане на чернокожо дете в континенталните Съединени щати е включено в архивите на катедралната енория, 13 години преди поробените африканци да бъдат заведени за първи път в британската колония в Джеймстаун през 1619 година На всички територии под юрисдикцията на Съединени американски щати единствено в Пуерто Рико непрестанно е имало европейски селища, по-стари от Сент Аугустин.

*Wikipedia: Асиенто (на испански: assiento, „ единодушие “) е контракт, с който в интервала 1543 – 1834 година държавното управление на Испания дава права за импорт на плебеи от Африка в испанските владения в Америка

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР