Историята на Николай Сторонски – създател на Revolut, син на

...
Историята на Николай Сторонски – създател на Revolut, син на
Коментари Харесай

Създател на Revolut, син на „Газпром“ шеф и „бивш“ руснак - кой е Ник Сторонски?

Историята на Николай Сторонски – основател на Revolut , наследник на началник от „ Газпром “ и жител, който се отхвърли от Русия

Олег Тинков, Рубен Варданян, Юрий Милнер – това са единствено част от предприемачите, които се отхвърлиха от съветското си поданство след началото на войната в Украйна през февруари. Наскоро към листата се добави и още едно име - на Николай Сторонски – съосновател и основен изпълнителен шеф на компанията за финансови услуги Revolut. Информацията беше доказана за Euronews Bulgaria. Сторонски има съветско поданство по рождение .

В началото на март той осъди нахлуването на Русия в Украйна. „ Искам да изясня обществено това, което усещам от първия ден – войната не е отговор. Тази война е неверна и отвратителна “, тогава.
Въпреки че съм от Русия и в този момент съм английски жител, по генезис съм украинец. Баща ми е украинец. Имам семейство и другари в цяла Украйна – хора, на които доста държа и за които съм извънредно угрижен
Неговият татко – Николай Сторонски-старши, е общоприет шеф на „ Газпром промгаз “ – изследователското звено на „ Газпром “. Според изявления, публикувани от компанията, в средата на октомври той е бил измежду присъстващите на интернационалния конгрес Руска енергийна седмица в Москва.

 
 Nikolay Storonski Starshi Николай Сторонски-старши (вляво) с Николай Варламов – първи зам.-генерален шеф на „ Газпром промгаз “. Източник: „ Газпром промгаз “
 

По време на събитието съветският президент Владимир Путин разгласи, че страната му не употребява природния газ като геополитическо оръжие и заприказва за основаването на турски хъб, посредством който съветското синьо гориво да стига до Европа. По-късно тази концепция беше приветствана от президента Реджеп Тайип Ердоган .

Заради присъединяване си в мениджмънта на съветската енергийна компания през октомври Сторонски-старши е подложен под украински наказания.

Ограниченията против него включват възбрана за влизане в родната му Украйна, както и заледяване на активите му в страната.

На този декор роденият в Русия Сторонски-младши оказва помощ на Киев посредством финтех платформата Revolut, която досега е дарила над 1,5 млн. паунда за Украйна и освободи от такси даренията, направени към клона на Червения кръст в страната, за потребителите си от редица страни, измежду които и България.

Освен това компанията събира руснаци и украинци на работа под един покрив. И Сторонски-младши не прави разлика сред тях.

„ Искам хората ни в Украйна да знаят, че са мой водещ приоритет. Трябваше да взема поради и благосъстоянието на нашите сътрудници в Русия. Те не са създали нищо неприятно. Те единствено помогнаха за построяването на Revolut, подкрепяйки личните си фамилии с упорита работа, тъкмо като техните сътрудници в Украйна “, разяснява предприемачът при започване на войната.

 

 
 Nik Storosnki Revolut Vlad Yacenko Съоснователите на Revolut – Николай Сторонски (вляво) и Влад Яценко. Източник: Revolut
 

Сторонски-младши основава компанията дружно с украинеца Влад Яценко в Лондон през 2015 година. Оттогава потребителите в световен мащаб са нарастнали до над 20 милиона, а броят на страните и териториите, в които Revolut оперира, е над 200. В България услугата се употребява от към 500 000 души. Освен че платформата предлага бърз трансфер на пари и търговия с криптовалути, неотдавна част от потребителите могат да си изпращат и директни известия.

Ник Сторонски живее във Англия от повече от десетилетие и има английско поданство. Преди заминаването си приключва магистратура по физика в Московския физико-технически институт, а паралелно с това и магистратура по стопанска система в Руското икономическо учебно заведение в Москва. Преди да сътвори Revolut, който през 2021 година е оценен на 33 милиарда $, работи като трейдър за Lehman Brothers. Там остава до 2008-а – годината, в която компанията банкрутира – миг, считан за основен в разгръщането на международната финансова рецесия. Според страницата на Сторонски в LinkedIn при започване на 2008 година стартира нова работа като трейдър, този път за Credit Suisse.

Днес на 7,1 милиарда $ чистото му благосъстояние, което го слага под номер 293 в света, а това на съдружника му Влад Яценко – на 1,1 милиарда $ .

 

С решенията си, взети в резултат на войната, до името на Сторонски се подреждат още предприемачи, свързани с Русия.

През октомври съветският милиардер и вложител Юрий Милнер разгласи, че със фамилията му са се отказали от съветското си поданство още през лятото. В профила си в Twitter той разяснява, че не е бил в Русия от анексирането на Крим през 2014-а. В момента 60-годишният Милнер, който има и израелско поданство, живее в Съединените щати.

 

 

В Силициевата котловина името му е познато с вложенията в редица американски компании, измежду които Фейсбук, Twitter, Spotify и Airbnb. съветската държавна банка „ ВТБ “, която тази година попадна под западните наказания поради войната, е изпратила 191 млн. $ към капиталовия фонд DST Global, учреден от Юрий Милнер, и през 2011 година средствата са били употребявани за покупката на дял в Twitter. 3 години по-късно Милнер е продал акциите. Самият той признава, че съветската „ ВТБ “ е измежду сътрудниците му в инвестицията и отхвърля политически претекстове.

При друга негова инвестиция – тази във Фейсбук, съгласно ICIJ Милнер е бил подкрепят от „ Газпром инвестхолдинг “. Повече от 10 години компанията е ръководена от считания за непосредствен до Владимир Путин съветски олигарх Алишер Усманов. За него през септември стана ясно, че е разследван от немската полиция по обвинявания в пране на пари. Усманов е и измежду глобените поради войната лица.

Заедно с Марк Зукърбърг и Сергей Брин Милнер е измежду основателите на фондацията, която присъжда премията „ Пробив “ (Breakthrough Prize) за научни достижения. от фондацията осъдиха войната и обявиха, че неотложно ще дарят 3 млн. $ за подкрепяне на пострадалите от спор. Повече от месец по-късно бяха обещани други 100 млн. $ посредством нова самодейност –, ориентирана към подкрепяне на украинските бежанци и инициирана от Юрий Милнер и брачната половинка му Юлия.

„ Не мога и няма да бъда свързван с фашистка страна, която стартира война с мирния си комшия и убива почтени хора всеки ден… Мразя Русия на Путин, само че обичам всички руснаци, които намерено са срещу тази луда война! “ С тези думи в свое изказване 54-годишният бизнесмен Олег Тинков съобщи, че се е отказал от съветското си поданство.

 
 Oleg Tinkov
 

Първите му рецензии против съветската инвазия в Украйна станаха обществени напролет. при започване на май Тинков разгласи, че е бил заставен от Кремъл да продаде своя дял в учредената от него онлайн банка Tinkoff Bank. По думите му мениджмънтът е бил предизвестен от администрацията на Владимир Путин, че банката ще бъде национализирана, в случай че не скъса връзките си с Тинков. Той разяснява, че е назначил охранители, откакто негови другари, свързани с съветските служби за сигурност, му споделили, че би трябвало да се опасява за живота си. „ Осъзнах, че Русия като страна към този момент не съществува “, сподели тогава той. Преди да продаде каузи си, Тинков беше глобен от Англия поради „ приемане на облаги от съветското държавно управление “. Според „ Ройтерс “ се счита, че все още предприемачът живее в Лондон.

Междувременно при започване на войната, при първите опити договаряния сред Киев и Москва, Роман Абрамович опита да посредничи сред двете страни. Освен това съобщи, че ще продаде притежавания от него английски футболен клуб „ Челси “ и ще подари приходите на пострадалите от войната. Месеци по-късно подписа договорка за продажба за 5 милиарда $. Абрамович е измежду глобените поради спора.

 

 

На този декор по-рано през годината, съгласно които милиардерът Михаил Фридман – съосновател на компанията притежател на глобената „ Алфа-банк “ – предлага да реалокира 1 милиарда $ от персоналното си благосъстояние „ в съоснована от него украинска банка “. Ходът е считан за опит да убеди английските управляващи да анулират наложените против него ограничавания.

Банкерът Рубен Варданян , който е основател на капиталовата банка „ Тройка Диалог “, се отхвърли от поданството си от Русия и се реалокира да живее в Нагорни Карабах. Регионът е обект на дълготраен спор сред Азербайджан и родната на Варданян Армения – точно това беше посочено като претекст от самия него да се откаже от съветското поданство. Според други повода са западните наказания. „ Тройка Диалог “ е благосъстоятелност.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР