В първите дни на месец юни котировките на много от

...
В първите дни на месец юни котировките на много от
Коментари Харесай

Наблюдава се спад в цените на основните зърнени стоки по световните пазари

В първите дни на месец юни котировките на доста от главните зърнени артикули на международните пазари не престават да демонстрират тренд в посока надолу, регистрират специалистите на Софийската стокова борса (ССБ).
Наблюдателите считат, че това се дължи на по-ранното начало на прибиране на новата годишна продукция от пшеница в някои страни, а нейните цени тласкат надолу и тези на другите договори.
Цената ФОБ на хлебната пшеница в Чикаго се намали с нови 13 $ до 250 $ за звук за доставка през юни. Във Франция спадът е единствено с 1 евро до 244 евро за звук. Украйна, която държеше до момента най-ниските котировки, тези дни навакса с ново повишаване от 10 $ до 230 $ за звук, а Русия остава с нулева смяна на 232 $ за звук.
Движението при царевицата е минимално. В Съединени американски щати цената се увеличи с 1 $ до 196 $ за звук, във Франция растежът е с 2 евро и 207 евро за звук. Също като при пшеницата, в Русия цената стагнираше известно време, само че в този момент се покачва с 2 $ до 189 $ за звук. Цената на ечемика в Украйна помръдва леко след предходното покачване и е 196 $ за звук за доставка през юни, а рапицата на борсата " Юронекст " (Euronext) за доставка август още веднъж влиза в тренд на непрекъснати съмнения нагоре надолу, като в този момент спада с 3.50 евро до 474.50 евро за звук. 
Контрактите за нерафинирано слънчогледово олио на борсата в Ротердам от началото на годината претърпяха голям брой съмнения и за доставка през юли тази седмица се раздвижиха още веднъж нагоре с ново, само че много по-слабо покачване от 5 $ до 1050 $ за звук. Рафинираната захар тези дни сякаш съумява да се пребори с предходните рекордни намаления и тази седмица нарастна с 20,70 $ за доставка месец август, като доближи до 560.80 $ за звук на борсата в Лондон.
На Софийската стокова борса търговията със зърно остава спокойна, като котировките бяха леко във възходяща посока и единствено от страна на продавачите. Хлебна пшеница се оферираше в огромно количество на 388 лв. за звук за незабавна доставка. Офертите " продава " за маслодаен слънчоглед показват оферти на 810 до 850 лв. за звук. Царевица за незабавна доставка се предлага в диапазон 350-375 лв. за звук, а фуражен ечемик - от 340 до 360 лв. за звук.
В подкръг " Хранителни артикули " цените на главните артикули са постоянни при същото равнище на началните цени. Олио в бутилки се продава на 2.20 лв. за литър, както и нерафинирано такова на 1750 лв. за звук, продължава предлагането на жълт грах в биг бек по един звук при начална цена 1200 лв. за звук. 
На ССБ тази седмица се продадоха дърва за огрев на 155 лв. за пространствен метър, въглища на 800 лв. за звук и пелети на 750 лв. за звук. Сделки имаше и за газ пропан бутан на 925 лева./хил.л и скрап от черни метали в диапазон от 399.93 до 565.05 лева./тон.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР