Историята на древния владетел Абхартач – ирландският вампир …Твърди се,

...
Историята на древния владетел Абхартач – ирландският вампир …Твърди се,
Коментари Харесай

Историята на древния владетел Абхартач – ирландският вампир

Историята на античния държател Абхартач – ирландският върколак …Твърди се, че Абхартач (Abhartach) е античен държател на малко царство, датиращо от 5 или 6 век, граничещо с днешния Гарваг, Ирландия.Според локална легенда, Абхартач става от гроба си, с цел да пие кръвта на своите жители. Легенда или същинска история? Тя е записана като действителна история в Обща история на Ирландия (Foras Feasa ar Eireann) от доктор Джефри Кийтинг (Dr. Geoffrey Keating) сред 1620 година и 1631 година, което може би я прави най-старата писана история за вампири в Западна Европа.През 1880 година, сборникът е препечатан в „ История на Ирландия “ от Патрик Уестън Джойс (Patrick Weston Joyce). Както се допуска, келтският водач Абхартач може да е прототипът на класическата вампирска фигура на Брам Стокър (Bram Stoker) – Дракула (Dracula).През 5-ти и 6-ти век, в северната част на Дери (Derry), сред градовете Гарваг и Дюнгивен (Dungiven), в област, известна като Гленюилин (Glenuilin), има дребни царства, всяко със собствен локален държател или „ цар “.Тези царе са били с малко повече власт от племенните военачалници. Има задоволително доказателства за тяхното ръководство, защото провинцията е осеяна с хълмове, антични укрепления, които са определяли съответните им територии.
Абхартач е бил един от тези вождове. Той е малък и евентуално деформиран, само че се споделя, че е бил всесилен вълшебник и деспотичен монарх.Той е ненавиждан от своите жители, които желали да се отърват от него, само че били прекомерно уплашени, с цел да го убият сами, поради хипотетичните му вълшебен сили.Затова, те молят различен водач на име Кетейн (Cathain) от прилежащо царство, който да свърши тази работа. Името Cathrain или Catháin е едно от предшестващите семейството O’Kane.Кетейн убива тиранина и го погребва изправен, както прилича на келтски водач. Но, на идващия ден, Абхартач се завръща, заповядвайки да му се даде купа с кръв, изцедена от китките поданиците, с цел да, както се споделя в легендата – „ да укрепва мръсния му мъртвец “.Четете още: Историци настояват: Вампирите и върколаците са хора заболели от бясКетейн още веднъж идва, умъртви го и го погреба. Но, на идващия ден, ужасният мъртвец се връща, изисквайки същата кървава респект. Кетейн взема решение да беседва с християнски чиновник, вместо с друид.Той му споделя:„ Абхартач не е изцяло мъртъв, нито може да бъде погубен, заради магическите си сили. Той е един от марбх бео (marbh bheo – ходещи мъртъвци), който ще изтезава хората си, в случай че не бъде спрян.Направи това – прободи го с меч от тисово дърво, погреби го с главата надолу, сложи тръни и огромен камък напряко върху него. “Кетейн прави всичко, както му е казано. Дори стига до такава степен, че надгражда гроба. Този монумент дава името на мястото отвън Гарваг – Слагтаверти (Slaghtaverty – лихвата на Абхартач).Днес гробът е липсващ, макар, че се споделя, че е останал солиден надгробен камък върху действителното място на погребението. Там е израснало дърво, за което се счита, че е пораснало от тръните, макар, че дървото е доста по-младо.Голяма канара с две по-малки до нея лежат на земята под дървото, евентуално останките от долмена. Кръг от алена тиня обкръжава ствола му, с точния диаметър на дървото.

 Гробът на Абхартач
Гробът на АбхартачТук тревата е спряла да пораства. Земята в близост се счита за „ неприятна земя “ и няколко пъти е сменяла собствеността си, а локалните поданици не се приближат до мястото по мрачно, даже и през днешния ден. В района към момента приказват за „ индивида, който е заровен три пъти “.През 1997 година, са направени опити за почистване на земята. Твърди се, че служащите, които се пробвали да отсекат дървото над гроба на Абхартач, три пъти са го рязали с трион само че то пораства на ново..Също, до момента в който се опитвали да вдигнат огромния камък, една стоманена верига се скъсала, разрязвайки ръката на един от служащите.Гробът на Абхартач в този момент е прочут като Слагтаверти Долмен (Slaghtaverty Dolmen), а локалните го назовават „ Гробът на колоса “.Като четец на HiddenTruth, Ви каним да се присъедините към общността на HiddenTruth.site в формалните Facebook групи и страници, с цел да обсъждате загадки, просвета и настоящи въпроси с мислещи хора от целия свят.
Източник: hiddentruth.site

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР