Историята на чудотворната икона на Пресвета Богородица Троеручица, която се

...
Историята на чудотворната икона на Пресвета Богородица Троеручица, която се
Коментари Харесай

Троянският манастир Успение Богородично отбелязва храмовия си празник

Историята на чудотворната икона на Пресвета Богородица Троеручица, която се съхранява в Троянския манастир, е обвързвана със събитие от 1600 година Тук в руините на един опустошен античен манастир се заселва нравствен дъртак дружно с единствения си възпитаник. По-късно при тях минава духовник от Света гора, който придвижва чудотворната икона на Пресвета Богородица Троеручица, предопределена за подарък за българските градове отвъд Дунава, в днешна Румъния. След като монахът останал няколко дни при своите духовни братя, решил да продължи пътя си. Света Богородица посредством препъване на коня, който придвижва иконата, демонстрира, че желае тази икона да остане на това място, с цел да благославя българския народ. От 1600 година иконата се намира в Троянския манастир.

С тържествени богослужения и литийно шествие с чудотворната икона на Пресвета Богородица Троеручица Троянският манастир " Успение Богородично " през днешния ден отбелязва храмовия си празник. 

В 9 часа стартира Светата литургия, а след нея ще бъде осъществено литийното шествие с чудотворната икона на Пресвета Богородица Троеручица. Тя ще бъде пренесена от манастирския храм до местността " Могилата " - мястото, където е направила първото си знамение. 

Литийното шествие, което ще бъде управлявано от игумена на Троянската света обител Величкия свещеник Сионий, се провежда в памет на първото знамение на Божията майка и в възхвала на всичките чудеса, които Света Богородица прави непрестанно с човешкия жанр. Това е опция за всички хора, пристигнали за празника, да бъдат благословени от чудотворната икона, акцентира архимандрит Стефан, заместител на игумена на Троянския манастир. 

На мястото, където е осъществено първото знамение на иконата, ще бъде осъществен водосвет за здраве и благословение на целия български народ.

В троянското село Орешак продължава и днес традиционният панаир на занаятите, в който майстори от цялата страна демонстрират своите творби. Той води началото си още от втората половина на 18-и век, когато край стените на Троянския манастир занаятчии от цялата страна са показвали и продавали своите творби. С годините панаирът се е трансформирал в един от най-големите в България. 

Инфо: Българска телеграфна агенция

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР