История за трънливия път от Кабул до София. Сара Файзи

...
История за трънливия път от Кабул до София. Сара Файзи
Коментари Харесай

Защо България отказва гражданство на бежанка от Афганистан

История за трънливия път от Кабул до София. Сара Файзи бяга от Афганистан и талибаните, с цел да откри избавителен кей у нас. България обаче отхвърля да ѝ даде поданство, предава.

До 2015 година животът на дамата наподобява спокоен и организиран. Живее в родния си Афганистан, работи в банка и учи в университет. Всичко обаче се трансформира, когато в Кабул стартират бомбени атентати и отвличания.

„ Хора вземаха деца при тях. Изнудваха родителите им за пари. Аз доста се притеснявах някой да не вземе сина ми ”, спомня си Сара. За да го избави, взема решение да бяга. Стига до Турция със аероплан. Там се свързва с трафиканти. С бебе на ръце пресича границата с България. Три дни и три нощи били без храна и вода.

Ражда 4 дни, откакто влиза у нас, само че я сполетява следващо зло – по-големият ѝ наследник се разболява. България оказва помощ за интервенцията му в Германия, а Сара в никакъв случай не не помни стореното положително. Затова се открива в София.

„ Тук се усещам като в моята страна. Има четири сезона и благи хора ”, споделя бежанката.

Получава филантропичен статут и отваря ресторант с афганистанска кухня. Паралелно с това учи български и кандидатства за поданство. Преди два месеца обаче получава отвод.

NOVA се свърза с Министерство на правораздаването, с цел да разбере какви са аргументите за решението. Отговорът е, че съгласно закона публицистите нямат право на достъп до тази информация.

„ Един от най-големите проблеми при кандидатстване за българско поданство е, че управляващите не са длъжни да стимулират своя отвод ”, разяснява ръководителят на „ Мулти култи колектив ” Бистра Иванова. Според интеграционния специалист е нужна смяна в процедурата по приемане на поданство. Идеята ѝ е хора като Сара, на база оценка на персоналния ѝ случай, да получат справедлива оценка заслужават ли да бъдат жители на България.

Днес афганистанката мечтае да отвори още заведения за хранене в България. Категорична е, че път за нея назад към Афганистан няма, защото към този момент е в полезрението на талибаните.

„ Аз съм говорила доста отрицателно за тях. Те схващат всичко. Биха могли да ме застрашат ”, счита Сара.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР