История за два града: Притокът на диаспора повишава издръжката на живота на ганайците

...
Акра, Гана – Франсис Адотей е живял на Оксфорд Стрийт
Коментари Харесай

Акра, Гана – Франсис Адотей е живял на Оксфорд Стрийт в популярния квартал Акра Осу през целия си живот.< /p>

Улицата, известна с многото си супермаркети, ресторанти, нощни клубове и пъбове, се смята за сърцето на Акра. И дълго време Adotey беше щастлив да живее в квартала.

Но тези дни 45-годишният фармацевт, съпругата му и трите му дъщери отиват да излизат или да пазаруват извън Осу поради все по-скъпите цени на храната, хранителните стоки и домакинските артикули там.

„Ще похарча поне 100 долара, ако заведа семейството си на ресторант тук, в Осу“, каза Адотей пред Ал Джазира. „Не мога да си го позволя, защото [месечното] ми заплащане за вкъщи е приблизително 300 долара. Никога не е било така допреди около три години, когато Гана се превърна в притегателен център за целия свят.“

„Заведенията таксуват според джоба на чужденците. … Магазините са насочени към емигрантите, защото те разполагат с необходимите финансови средства и това отблъсква местните“, каза той.

 

Година на завръщане

През 2018 г. президентът Нана Акуфо-Адо стартира инициатива за насърчаване на африканската диаспора да посети континента.

Наречен Годината на завръщането, той беше рекламиран като духовно пътуване за повторно свързване, особено за афро-американците, към земя, от която хората са били отвеждани в робство. Беше продаден и като шанс да се допринесе за икономическия растеж на първата страна на юг от Сахара, която постигна независимост от колониализма.

На пръв поглед беше майсторски ход на Akufo-Addo.

Според Министерството на туризма, изкуствата и културата 750 000 посетители са дошли през 2019 г., предимно от Съединените щати, за да бъдат част от дейностите и 1,9 милиарда долара са инжектирани в икономиката. Службата по въпросите на диаспората, създадена през 2017 г., каза, че най-малко 1500 афроамериканци са се преместили в Гана от 2019 г. насам.

Пандемията от COVID-19 забави притока на посетители, но властите стартираха 10-годишен проект, наречен „Отвъд завръщането“, през декември 2019 г., за да продължат да се ангажират с общността на диаспората.

Туристите продължават да идват, особено през декември, когато се провеждат поредица от концерти и партита. Известни посетители включват Usher, Ludacris, Kendrick Lamar, Gabrielle Union, Danai Gurira, Rick Ross, SZA, Meek Mill, Chance the Rapper и Steve Harvey.

„Тези събития и звезди от A-списъка, които посетиха Гана, поставиха името на страната на световната карта дори във време, когато страната преминаваше през сериозна икономическа криза“, каза Лаурета Асаре, организатор на събития в Акра, пред Ал Джазира. „Икономиката на Гана беше тежко засегната от пандемията с инфлация, която удари покрива на фона на високите разходи за живот, но … те имат капацитета да харчат, за да поддържат икономиката на повърхността малко.“

Афроамериканците, които са дошли в Гана, за да останат, са се впуснали в бизнес области, които включват недвижими имоти, транспорт, технологии и развлечения. За да им помогне да се заселят в Гана, правителството е осигурило стимули, включително преговори с местните вождове да им дадат първокласни райони за закупуване на земя. Той също така отмени таксите за проучване и регистрация за членовете на африканската диаспора и предостави гражданство на тези, които са живели в страната от много години.

„Искаме да улесним достъпа до земи и други възможности за тях, за да ги накараме да се чувстват като у дома си и да се възприемат като ганайци“, каза Акуаси Авуа Абабио, който отговаря за въпросите на диаспората в кабинета на президента, Ал Джазира. „Те внасят своя опит, за да ни помогнат да се развиваме, и това е печеливш подход.“

Рас Джомо, чийто малък магазин продава платове с африкански щампи, мъниста, чанти, рокли и артефакти, издълбани от дърво в Осу, е щастлив от новите си покровители.

„Ганайците се оплакват твърде много. Винаги искат намаление. Афроамериканците не се оплакват. Те купуват, без да се пазарят, така че удвояваме цените“, каза 35-годишният Джомо пред Ал Джазира. „Не го виждам като измама. Нормално е. Намираме само интелигентни начини да оцелеем.“

Ситуацията оказва натиск върху местните жители на Акра, тъй като цените на ежедневните стоки се повишават извън обсега им в страна, където една четвърт от населението живее с по-малко от $1 на ден, според статистическата служба на Гана.

Кокробите, град на 30 км (19 мили) западно от Акра, е известен със своите бели пясъчни плажове, традиционен морски риболов и оживен нощен живот. Но много парцели земя по крайбрежието на Атлантическия океан са продадени на хора от диаспората, казаха местните.

„Като ганаец и коренно население от този град, трябва да платя, за да получа достъп до плажа, защото земите са продадени на чужденците“, каза 32-годишният Емануел Абутиате пред Ал Джазира. „Не можем дори да си позволим да купим парцел земя в собствените си общности, защото струва ръка и крак заради тези чужденци.“

Ериека Бенет, ръководител на мисията на Форума на африканската диаспора и съветник по въпросите на диаспората в Акуфо-Адо, каза, че местните жители трябва да приемат хората от диаспората като свои братя и сестри.

„Ганайците трябва да ни възприемат като едни от тях, а не като дойни крави“, каза Бенет, афроамериканка, която е прекарала последните 30 години от живота си в Африка, пред Ал Джазира.“ Ние сме таксувани повече, когато купуваме артикули, включително имущество.“

„Искаме да ни видят като част от общността. Имаме афро-американци, които правят невероятни неща тук, в Гана. Имаме училища и подкрепяме сиропиталищата сред други благотворителни организации“, каза тя.

Акуаси Агиеман, главен изпълнителен директор на Туристическия орган на Гана, се съгласи.

„Ние ще продължим да насърчаваме търговците да внимават за действията си, които биха могли да бъдат враждебни за инициативата на правителството да превърне Гана в дестинация за нашите братя и сестри в диаспората“, каза той пред Al Jazeera.

„Много главоболия“

Откакто откриването на петрол в Гана през 2007 г. доведе до приток на емигранти, западноафриканската страна претърпя скокове на наемите, които се влошиха с пристигането на заселници от диаспората. Собствениците на имоти също обвързват наемите в щатски долари.

Според проучване от юли, проведено от градските власти на Акра и Фонда за чист въздух, процъфтяващият сектор на недвижимите имоти е довел до драстично намаляване на зелените площи през последните две десетилетия и приблизително загуба от 2,5 милиарда долара годишно от замърсяване.< /p>

Индивиди продават домовете си на предприемачи на недвижими имоти, които купуват в долари, за да превърнат тези имоти в апартаменти, насочени към завърнали се лица. Все повече и повече ганайци сега напускат Акра за крайградски общности.

„Моят хазяин дойде да ме информира една ранна сутрин през 2022 г., че увеличава наема от $111 на  $800 на месец,“ Бенджамин Кума, който живееше със семейството си от трима души в къща с три спални в East Legon , първокласен район за недвижими имоти в Акра.

„Не можех да повярвам на ушите си“, каза 55-годишният мъж, който управлява малък транспортен бизнес, пред Ал Джазира. „Трябваше да се преместя, защото това е дори повече от това, което печеля на месец. Сега мястото се заема от британска двойка и техните деца.“

Крановете и оглушителните звуци от пробивни машини и бетонобъркачки на строителни площадки във високопоставени места като Cantonments, Labone, Osu, Spintex, Airport West и East Legon вече са обичайна гледка. Столицата е осеяна с билбордове, рекламиращи студиа и мезонети с наеми, вариращи от $82 000 до $270 000 годишно.

Даниел Аним Амартейе, икономист от базираната в Акра Политическа инициатива за икономическо развитие, каза, че ситуацията причинява на икономиката „много главоболия“.

„Това е критичен проблем в рамките на вътрешната икономика, защото хората се оказват склонни да имат висок апетит към долара и неизменно влияят върху ценообразуването на стоки и услуги“, каза той пред Al Jazeera. „Така че по-важното е, че секторът на недвижимите имоти, където цените на къщите са в долари, в крайна сметка повишава стойността поради обменния курс и това неизменно увеличава инфлационния натиск, който изпитваме.“

Гана, основен износител на злато и какао, се бори с най-тежката си икономическа криза от десетилетия. Инфлацията в страната се забави за четвърти пореден месец, но все още беше 41,2 процента през април, а наскоро прие тригодишна програма за подкрепа на стойност 3 милиарда долара от Международния валутен фонд.

Като част от усилията за ограничаване на инфлацията, централната банка многократно предупреди да не се деноминират наемите в долари. Някои наемодатели обаче казват, че го правят, защото колебанията на валутния курс засягат строителните материали, повечето от които са вносни, и защото ценообразуването в долари е свързано с целевия пазар – хора от африканската диаспора.

Тъй като разходите за живот се увеличават, хора като Adotey са загрижени, че нещата могат да се влошат в бъдеще.

„Няма да се изненадам, че ще дойде време, когато хората, произхождащи от Акра, ще се надигнат, защото губят земите си от чужденци. Правителството трябва да се заеме със ситуацията сега, в противен случай през следващите пет или повече години някои от нас може да бъдат принудени да се преместят в райони, които можем да си позволим [извън Акра],” каза той.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР